Saçı Örmek Saçı Uzatır Mı? Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz.
Saç Örmek Saçı Uzatır mı? Saç uzaması saçın köküyle alakalı bir olay olduğu için saç örülmesinin saçın uzayıp uzamaması ile ilişkisi bulunmamaktadır.
1. İlk olarak, saçlarınızı örüp öyle uyumak saçınızın kırılmasını önler. Saçlarınızı ucundan birkaç santim kesmek saçlarınızın kırıklarını sadece geçici olarak ortadan kaldırır fakat saç bakım rutininizi değiştirmezseniz saç telleriniz tekrardan zarar görecektir.
Öncelikle saçlarınızı işinin ehli biri örmezse, zarar görme ve yıpranma ihtimali bulunur. Ayrıca aralıksız bir şekilde defalarca örgü yaptırmak da saç köklerinde yıpranmaya ve dökülmelere yol açabilir. Bu sebeple aralıklarla saçlarınızı dinlendirmekte fayda var.
Toplu Saç ile Uyumaktan Kaçının
Uyurken saçlarınızın yüzünüze gelmesindense, saçlarınızı klasik üç telli örgü veya balık örgü ile toplayabilirsiniz. Saçlarınız örülü bir şekilde uyuduğunuzda, sürtünmeden gelebilecek olan saç kırılmalarını da önlemiş olursunuz.
İlgili 41 soru bulundu
Toka ya da saç bandı ile uyumak
Uyurken sizi rahatsız ettiğini düşündüğünüz saçları dizginlemek için bağlayarak uyumak yaygın yapılan bir yanlıştır. Saçlarınız kökleri yoluyla birçok doku ve kılcal damar ile bağlantılıdır. Bu şekilde uyuduğunuz bir gecenin sabahında bir türlü şekil almayan saçlarınıza suç bulmayın.
uyumadan önce saç taramak çoğu zaman, masaj etkisinden dolayı rahatlamak ya da sabahları çok fazla uğraşmamak için yapılmasının yanında, dökülen saçlar için de faydalıdır. gece yatmadan önce saçlarınızı taradığınızda sabahları yatağın içinde bulacağınız dökülmüş saç sayısı minimuma inecektir.
Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz. Saçlarınızı ördüğünüz zaman yapısal bir koruma sağlanır.
Bir erkeğin, saçını örmeden, kulak ortası ve omuz başına kadar uzatması caizdir. Uzayan kısmı büker ve örerse, mekruhtur. Bu hâl, kâfirlere benzemektir. Örgüsüz olsa bile saçın daha fazla uzaması, kadınlara benzemek olacağından mekruhtur.
Zamanında ıslak saçla uyumak saçlar için sorun oluşturmaz.
Saçları toplayarak kullanmak bir şekil verme yöntemidir. Bunun dışında saç üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Saçların sürekli ve sıkı bir şekilde toplanması saça zarar vermektedir.
Saça ara makas atıldığında saç derisi hava almaktadır. Saç derisinin havasız kalması saçlarda kepeklenmeye ve saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple saça ara makas uygulanması saç derisi ve saç sağlığı açısından önemli olmaktadır.
Saçı en iyi besleyen bir diğer madde ise yağdır. Bu nedenle özel yağ karışımları da küsen saçların tedavisinde etkilidir. Biberiye yağı, jojoba yağı, lavanta yağı gibi yağlar saçlara en iyi gelen maddelerdendir. Bu yağların düzenli aralıklarla kullanılması küsen saçı eski sağlığına kavuşturur.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Peygamber ve sahâbîler, ihrama girmeden önce yıkanır, saçlarını tarar ve bakım yaparlar;10 daha sonra saçlarını yapışkan bir madde veya bal ile toplayıp keçeleştirirlerdi.11 hramdan çıkınca da tekrar yıkanır ve saçlarına bakım yaparlardı.
Ümmü Hani anlatıyor: “Hz. Peygamber (a.s.m) (fetih günü) Mekke'ye geldiğinde, saçlarının dört örgüsü vardı.” (Tirmizî, Libas, 39; Ebu Davud, Tereccül, 14). Peygamberimizin (asm), bazen saçlarını kısalttığı, bazen omuzlarına sarkıttığı, bazen ikiye ayırdığı, bazen örgü yaptığı bilinmektedir.
Peygamber aleyhisselam efendimizin saçlarını omuzlarına kadar uzattığı bilgisi doğrudur. Ama saç uzatmak öğlen namazının sünnetini kılıp ecir kazanmak gibi bir sünnet değildir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Beslenme rutininizde omega 3, çinko, demir, protein ile B, C, E ve A vitamini bakımından zengin besinlere daha fazla yer vermelisiniz. Ayrıca günde 2 litre su içmeyi unutmayın. Su, saça kaybettiği nemi kazandırır ve zayıf saç köklerinin güçlenmesini sağlar.
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Saçlarınızı Duşta Taramayı Deneyin
Bu durum saçların kırılmasına hatta kopmasına neden olabilir. Söz konusu sorunun önüne geçmek için en iyi yollardan birisi, saçları duştan çıkmadan önce taramaktır. Saçın şampuan ve kremden sonra daha yumuşak bir dokuda olması ve ıslak olması tarama işlemini oldukça kolaylaştırır.
Saçları kuruyken taramak ve zorlamak kırılmasına, cansızlaşmasına ve gücünü kaybetmesine neden olabilir. Bunun aksine duş sonrası direkt olarak saç taramak da saçlara iyi gelmeyen bir uygulamadır. Günümüzde pek çok kişi saçlarını duş sonrası taraması gerektiğini düşünse de saçların duşta taranması çok daha sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri