Saçkıran belirtileri karakteristiktir ve saçlı deride bir ya da birden fazla düzgün, oval ve tüysüz bölgelerle kendini gösterir. Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz konusu değildir. Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlar.
Saçkıran, kafa derisinde ani, yuvarlak veya oval bir şekilde görülen saç kaybıyla başlar.
Hastalığın başlangıç dönemlerinde, özellikle başın arka kısmında yaşanan ufak saç kayıpları, sabah uyanıldığında yastıkta bulunan saç tutamları ile fark edilebilir. Ufak kayıplarda tutulan bölgenin belirlenmesi zor olabilir ve hastalık tanısı bu nedenle gecikebilir.
Saçkıran bazen kendiliğinden geri gelebilir. Genellikle ilk 1 yıl içerisinde kıllar gelişir. Ancak tedavi seçenekleri de mevcuttur. Hızlı yanıt almak için tedavi uygulamak faydalıdır.
Özellikle stres nedeniyle yaşanan saçkıran problemi ve bağışıklık sistemini düşük olmasından kaynaklı durumlar hızlı şekilde iyileşir. Çocuklarda ve gençlerde bu süre en fazla 6 aydır. Yetişkinlerde ise 1 yıl kadar sürebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Kafa derisinde ortaya çıktığında yuvarlak ya da oval şekilli dışarıdan kolayca görülebilen saçsız alanlarla kendini gösterir. Bir süre sonra saçsız alanlarda tekrar saç çıkar ya da yeni lezyonlar gelişir.
Saç kıran, deriye bulaşan ve çok hızlı bir şekilde yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç dökülmesi hastalığıdır. Saçkıran hastalığının en önemli zararı ve yan etkisi saçlar üzerinde hızla yayılması ve tedaviye geç kalınması durumunda kalıcı olarak saç kayıplarına sebep olmasıdır.
Halk arasında saçkıran olarak bilinen (Alopecia Areata) cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm çocuk ve gençlerde görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki stres, üzüntü ve korku problemi ile yaşayan insanlar bu sorunla daha erken tanışıyor.
Saçkıran olan bölgeye düzenli olarak sarımsak sürmek saçın kısa sürede yeniden çıkmasına yardımcı olur. Eğer daha etkili bir formül arıyorsanız, 1-2 diş sarımsağı ezip bir miktar zeytinyağı ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı dökülmenin olduğu bölgeye sürün ve üzerini bir bandaj ile kapatın.
İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.
Saç folikülleri ya da saç kökleri kalıcı hasar gördüyse saçlarımız bir daha yerine gelmez ve saç dökülen alandan tekrar saç çıkması için yapılacak tek şey saç ekimidir. (Bazı tür saç kıranlarda saç ekimi yapılmamalı çünkü ekilen saçlar da devam eden saç kırandan etkilenip kalıcı hasarla dökülebilir).
Saçkıranın iyileştiğini gösteren belirtiler arasında saçın tekrar büyümeye başlaması ve saç dökülmesinin durması yer alır. İlk başta yeni saçlar genellikle beyaz veya gri olabilir ancak saç, zamanla normal rengine geri döner.
Özellikle viral enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminin yanıtını etkileyebilir ve saçkıranı tetikleyebilir. Diğer Bağışıklık Sistemi Sorunları: Bazı kişilerde saçkıran, diğer bağışıklık sistemi sorunları ile birlikte görülebilir. Örneğin, lupus, tiroit hastalıkları gibi hastalıklar saçkıranı tetikleyebilir.
Saçkıran, kafa derisi, yüz, kollar, bacaklar, ayaklar ve kasık bölgesinde görünen küçük, pullu cilt lekeleri ile karakterizedir. Bazı durumlarda saçkıran vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Saçkıran hangi vitamin eksikliğinden olur? Yetersiz ve eksik beslenme, sağlıksız diyetler saçkıran oluşmasına zemin hazırlar. Folik asit, biotin, demir, çinko, D vitamini, B12 gibi mineral ve vitaminlerin eksikliği de saçkıran oluşmasında etkilidir.
Saçkıran hastalığı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ancak sıklıkla 10-20 yaşlar arasında ve 30-40 yaş arasında görülür. Ailesinde saçkıran olan hastalarda daha erken yaşta dökülme görülebilir.
Saçkıran sarımsak tedavisi ile de çözülebilir. Bu tarz tedavi için kullanılan doğal bir çözümdür.
Evet, çoğu saçkıran ilacı reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir.
Saçkıran nerelerde gözükür? Kadınlarda saçlı derinin her yerinde, erkeklerde buna ek olarak sakal bölgesinde de birden ortaya çıkan, yuvarlak para gibi saçsız alanlarla ortaya çıkan bir hastalıktır.
Saçkıran (Alopesi Areata); daha önce kıl bulunan alanlarda, bir veya daha fazla, yaklaşık olarak bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak, düzgün yüzeyli saç dökülmesi olarak ya da başka değişiklik izlenmeyen, yama biçimli saç kaybı olarak karşımıza çıkar.
Sarımsak : Sarımsağın kesilip saçkıran olan bölgeye deri hafif kızarıncaya kadar direkt sürülmesi ile saçkıran tedavisinde %50 başarı sağlanabilir. Başarılı sonuç için en az 6 ay boyunca günde 3-4 kere bu işlem yapılmalıdır.
Saçkıran tedavisinde amaç öncelikli olarak dökülmenin daha geniş bir bölgeye yayılmasını ve dökülme şiddetini azaltmaktır. Saçkıran probleminin şiddetli olarak görüldüğü vakalarda saçkıran tedavisi için steroid grubu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar öncelikle krem formda, söz konusu bölgenin üzerine uygulanır.
Kafa derisi dışında saçkıran başlangıcı sakal ve kaş bölgesinde de meydana gelebilir. Saç kaybı oldukça ani gelişir ve meydana gelme süresi 5 gün ile 5 hafta arasında değişiklik gösterebilir. Saç kaybına ek olarak bazı kişilerde etkilenen bölgede kaşınma ve yanma şikayeti de meydana gelebilir.
Ancak saçkıran dediğimiz rahatsızlık ortaya çıktığı bölgede hızlı bir şekilde dökülme yapar. Saçkıranın azalttığı bölgeler net bir şekilde görülür. Ancak bir süre sonra bölgeden yeniden saç çıkar ve yeni kökler gelişir.
Peki saçı tekrar çıkarmak mümkün değil mi? Duruma göre değişir. Eğer bir folikül görevini kapatmışsa, yok olduysa, zarar gördüyse veya yeni bir saç üretmiyorsa, yıllar geçse de yeni bir saç üretmez. Eğer folikül sağlam ise yeniden saç üretmesi mümkün olur ve incelmiş saçların kalınlaşması da sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri