Herhangi bir tarifin içinde değil de sade yağ ekmeğe sürülür mü yani tereyağı gibi sıcak pide arasına salçaya eşlik eder mi diye merak ediyorsanız elbette mümkündür diyebiliriz.
Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz. Tereyağları genellikle çiğ sütten yapılıyor. Son yıllarda ise kimi yağların içine tereyağı aroması katılıyor ve tereyağı adıyla raflara çıkıyor.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini başlıca artıran doymuş yağı da çok yüksek miktarda içeren sade yağ, hipertansiyon ve hiperlipidemisi olan bireylerde yüksek oranda tüketimi oldukça risk oluşturmaktadır.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Tereyağı kızgın tavada uzun bir süre bekletilirse yanar fakat sade yağ yanmaz. Bu yağ 200-240 dereceye kadar dayanırken, tereyağı 150 derecede yanar. Bu yüzden uzun süre ve yüksek ateşte pişen yemeklerde sade yağ daha fazla tercih edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Sade yağ kilo aldırır mı? Prof. Dr. Canan Karatay, "Doğal yağ kilo aldırmaz, kilo verdirir, karaciğer yağını giderir, tansiyonu düşürür, alzaymır ve kanseri önler." dedi.
Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor. Bu yağın en büyük özelliği serin ve kuru bir yerde saklanıyor olması. Sade yağı buzdolabında saklamamaya özen gösterin.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Sade Yağ Yapım Aşamaları:
Köpüklenmeye başlayınca ocağın altını kısın ve üzerine çıkan köpükleri bir kevgir yardımıyla toplamaya başlayın. Köpüklenme minimuma ininceye kadar bu işleme devam edin.
1 saat kadar bir süre sonra su tamamen buharlaşır ve tortular dibe çöker. Ocağın altı kapatılır ve bir süre dinlenmeye bırakılır. Kısa bir süre sonra sarı bir renk alır.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır. Yapısındaki linolenik asit miktarı bakımından ise soya yağına benzemektedir.
Tereyağı 120-150, sade yağ 180, mısırözü 210, zeytinyağı 205-220, ayçiçeği yağı 225 derecede yanıyor.
Ülkemizde 'sade yağ' olarak bilinen 'ghee', inek ve koyun sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir.
Yoğun yağ içeriğine sahip olduğu için çok az miktarda dahi kullanılsa yemeklere tadını fazlasıyla verir. Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
Yapımı oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Örneğin; 1 kilo tereyağını bir tavaya alın, kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır, köpükleri bir süzgeç veya kevgir yardımıyla aralıklı olarak temizleyerek sade yağ elde edebilirsiniz.
Sade yağ konusuna gelince, sade yağ, yüzde 65 oranında doymuş yağ asidi, yüzde 25 oranında tekli doymamış yağ asidi ve yüzde 5 oranında da çoklu doymamış yağ asidi içeriyor.
- Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi için 24 saat süreye ihtiyaç vardır, bu da dolu dolu 1 gün demektir. - Ertesi gün yapılması gerekenleri uygularsanız 1 gram bile almazsınız. - Bu süreyi aştığınızda yediğiniz yiyeceklerdeki fazla kaloriler, yağ depolarına yönelir.
Glisemik indeksi yüksek ve işlenmiş gıdalar vücutta hemen yağ olarak depolanır; Basit şeker içeren gıdalar ( hazır meyve suları, gazlı içecekler, kek, pasta, kurabiye vb), paketli yiyecekler ( şeker içeriği olan tüm paketli gıdalar, tahıl gevrekleri, granola, bisküvi, çikolata), rafine edilmiş tahıllar ( pirinç, ...
Beslenmede doymuş yağ bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi LDL (kötü) kolesterol seviyelerini arttırabilir. Bu sebeple özellikle obezite, kalp ve damar hastalıkları vb. risk grubunda olan kişilerin doymuş yağ bakımından zengin olan Ghee (Sade) yağın tüketimini sınırlandırmaları önerilir.
Sade yağ iyi kolesterolü destekleyen sağlıklı yağlar içerdiğinden kalp sağlığını destekler. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyuculuk sağlar. Bütirik asit yönünden oldukça zengin A, D, E ve K2 vitaminleri içerir.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri