Gözlere ve göz kaslarının güçlenmesine katkı sağlar. Antiseptik özelliği ile bakterileri yok edebilmektedir. Kekik yağının çok faydalı olduğu bir alan da alkol ve sigara bağımlılığıdır. Yağın içerisinde yoğun olarak fenolik asit bulunur ve güçlü bir antibakteriyeldir.
Mantar, egzama gibi cilt hastalıklarında bakterilerin oluşumunu engelleyerek vücudu temizleyebilmektedir. Antibiyotik etkisi ile ağız ve diş etlerinde ortaya çıkabilecek hastalıkları önlemeye ve tedavisine yardımcı olabilmektedir. Koronavirüs tipi hastalıklardan korunmaya ve tedavisine yardımcı olabilmektedir.
Kekik Yağı Cilde Faydaları
Sivilcelerin kurumasında oldukça güçlü bir yağdır. Sivilce sonrası meydana gelen izlerin azalmasında etkilidir. İçeriğindeki antiviral özellikler nedeni ile mantar sorunlarında kullanılır. Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olarak kırışıklıkların azalmasında etkili olabilir.
Kekik yağının zararları nelerdir? Oral Kekik Timol uçucu yağ alımı sadece reçete içindir. Astımı olan kişiler, bu esansiyel yağı kullanmadan önce tıbbi yardım almalıdır. Kalp problemleri durumunda bu uçucu yağı kullanmaktan kaçının.
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir.
Adet ağrılarını ve krampları hafifletmek için göbek deliğine kekik yağı damlatabilirsiniz.
Kekik Yağı göğüsteki enfeksiyonları (ciğerler, bronşlar ve gırtlak) iyileştirme ve öksürükleri durdurma yeteneğine sahiptir. Üstelik güçlü antibiyotik kullanmanın aksine böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi, karnınızı ve gözlerinizi bu yağla tehdit etmenize de gerek yoktur.
Kekik yağının fazla kullanımı karın ve baş ağrısına yol açabilir. Kekik uçucu yağı çok konsantre bir ürün olduğu için zarar görmemek için doğrudan kullanılmamalı, su veya başka bitkisel yağ ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Birçok alanda şifa kaynağı olan kekik yağı farklı şekillerde kullanılmaktadır. Akşam yatmadan önce temizlenmiş yüze tonik olarak temiz bir pamukla uygulanan kekik yağı cildin derinlemesine temizlenmesine, siyah nokta ve sivilcelerden arınmasına yardımcı olurken kırışıklıklara iyi gelmektedir.
Evet, bu yağ cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Kekik yağının bilinen en önemli faydası, sivilceye neden olan bakterileri azaltmasıdır.
Çok yüksek dozlarda zararlı etkileri olabilir. Timol ayrıca cilt ve gözler için tahriş edici veya aşındırıcı olabilir. Kekik yağı asla çatlamış cilde uygulanmamalı veya gözlerin üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır. Kekik yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
- Kekik yağının kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlarla kullanımı sakıncalıdır. Kekik yağı kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir doktora danışmanız gerekmektedir. - Özellikle hamilelerin ve guatr problemleri olan kişilerin kekik yağı kullanmamaları doktorlar tarafından söylenmektedir.
Doğal bir ağrı kesicidir. Vücutta ağrıyan bölgelere kekik yağı ile masaj yapıldığında ağrı büyük ölçüde azalır.
Kekik yağında bulunan timol, iltihabı ve enfeksiyonu azaltmada etkilidir.
Kekik yağının bağışıklık sisteminin güçlendiren etkisi bulunur. Vücudun dayanıklı olmasına yardımcı olur. Hastalıklarla karşı mücadele gücü, kekik yağı tüketimi sonrası artış gösterebilir. Kekik yağını koklamak bile, psikolojik anlamda rahatlama sağlama yöntemlerinden birisidir.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç´ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, “Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Antiseptik etkisi bulunan kekik suyu açık yaralar üzerinde bulunan mikropları temizleme yardımcı olur. Ağızdaki bakterileri yok etmeyi sağlayan kekik suyu diş eti iltihabı tedavisinde oldukça etkilidir.
Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur. Kekikte bulunan birtakım uçucu yağlar (timol ve karvakrol-kekik yağı- gibi) aromatik özelliğe sahiptir.
Kekikte bulunan esansiyel bu uçucu yağlar antiinflamatuvar etki göstererek karaciğerde yağlanmayı azaltmaktadır.
1. Kekik ve biberiye yağı: Baş ağrısını hafifletmek için şakaklarınızın üzerine ve alnınıza birkaç damla kekik ya da biberiye yağı sürün. Sonra birkaç dakika sessizce oturun. 2010 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar kekik ve biberiye yağının karvakrol isimli bir madde içerdiğini belirlediler.
Boğaz Ağrısına Karşı Kekik Yağı Kullanımı
Bir bardak ılık suya 1-2 damla kekik yağı dökün. Küçük yudumlarla yaklaşık yarım dakika gargara yapın. Su bitene kadar tekrarlayın. Bu, iltihabı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
“Öksürük için kekik yağı nasıl kullanılır?” Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri