Hayır, Şafak ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Arapça şfḳ kökünden gelen şafaḳ شفق "1. zayıflık, zayıflama, yumuşama, 2. günbatımı kızıllığı" sözcüğünden alıntıdır.
Safa, Arapça kökenlidir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Fakat Arapça olmasına rağmen Safa ismi Kur'an'da geçmez. Safa isminin anlamı ferah, endişeden uzak ya da rahat anlamlarına gelen bir erkek ismidir. Kısa bir isim olduğu için yanında farklı isimlerle beraber tercih edilebilir.
Sefanur Sakarya ve Kocaeli'nde, Safinur Yozgat'ta yaygındır. Asli anlamı olan "işık"ın yanısıra "alev" ve "çiçek, özellikle ak çiçek" anlamlarını taşır.
Türkiye'de Sefa ismini kullanan 51.828 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Sefa ismini kullanan 7.176 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Sefa ismini kullanan 5.143 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Sefa ismini kullanan 1.554 kişi bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Kayra isminin ilk anlamı saygın bir kimse tarafından yapılan iyilik, iyi niyet, özveri ve ihsan şeklindedir. Bir diğer anlamı ise daha inançsaldır. Kayra isminin ikinci anlamı da Tanrının koruyucu ve esirgeyici olması, Tanrının insanı koruması şeklinde açıklanmaktadır.
Efnan kökeni Arapçadan gelen bir isimdir.
Zeyd İsminin Arapça Anlamı
Zeyd isminin Arapça manası Zâde mastarından gelmektedir. Sözcük anlamı çoğalan- artan- fazladan anlamları olarak bilinmektedir. Kur'an'da sahabe ismi olarak geçmektedir. Sahabe Zeyd, Yemen'de dodu, kaçırılıp Mekke'ye getirilerek köle olarak satıldı.
Taha İsminin Anlamı ve Özelliği
Taha ismi sözlük anlamı tavanda bulunan pencere ya da küçük pencere olarak tanımlanmaktadır. Taha isminin bir anlamı ise Kur'an-ı Kerimde 20. sure ve Hz. Ömer'in Müslüman olmasında etkili olduğu düşünülen sure şeklindedir. Bu nedenle de çocuklara verilen bir isimdir.
Şükrü ismi, ülkemizde en çok kullanılan isimlerin başında geliyor. Erkek çocuklarına verilen bu isim dilimize Arapçadan geçmiştir.
Arapça bir sözcük olan Sena, genellikle kız çocuklarına isim olarak verilir. Ancak nadiren de olsa erkek çocuklarında kullanıldığı bilinmektedir. Sıklıkla kullanılan Sena isminin anlamı oldukça çeşitlidir.
Sare ismi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak bu isim Hazreti İbrahim'in eşinin adıdır. Bu nedenle kız çocuklarına sıklıkla verilmektedir.
Şafak kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Aynı zamanda Türkçe içerisinde isim olarak da değerlendirilir. TDK açısından sözcük anlamı ise, 'Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık' biçiminde ifade edilir.
Şafak isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 5.161 kişiden birinin ismi Şafak.
Sınırlı bir bölgede belli başlı kişilerin konuştuğu dile jargon ya da argo denir. Askerlik jargonunda en çok kullanılan kelimelerden biri şafaktır. Şafak askerliğin biteceği gün demektir ve o gün hem kısa dönem hem de uzun dönem askerlik yapanlar tarafından sabırsızlıkla beklenir.
Zayn, Arapça kökene sahip olan bir isim olarak bilinir. Zeyn kelimesi, Osmanlıcada da sıkça kullanılan kelimeler arasında yer alır.
Aren ismine ait tüm detayları derledik. Aren ismi, Farsçada parlak renkteki kum tanesi anlamındadır. Bu ifade ile kastedilen kum, çöl kumudur. Ve Aren çöl ortamında yer alan en görkemli ve parlak kum tanesinin adıdır.
Yağız sözlük anlamında esmer, yiğit, doru anlamlarına gelmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yiğit, doru ve esmer anlamlarına geldiği açıklanmaktadır. Erkek ismi olarak kullanılması halinde de yiğit olan anlamına gelmektedir.
Neva, Kur'an'da geçen bir kız bebek ismidir. Neva ismi Kur'an'da yer alan Enam Suresi'nin 95.ayetinde geçmektedir. Neva ismi Fransızca ve Arapça kökenli bir kelimedir ve kısa olmasından dolayı da tercih edilmektedir.
Aden ismi Kuran'ı Kerim'de, 4 ayrı surede geçmektedir. Necm ve Hud surelerinde helak olan kavimlerden birinin adı ''Adn'' olarak geçer. Furkan ve Ankebut Surelerinde ise altından ırmaklar akan ve sayısız meyvenin olduğu cennet bahçelerinin adının Aden olduğu bildirilir.
Meyra, Arapça kökenli bir isimdir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Meyra isminin anlamı parlayan ışık anlamına gelir. Aynı zamanda erdem, doğruluk ya da fazilet gibi anlamlara da gelmektedir.
Aren, dilimize farklı bir dilden geçmiş yabancı kökenli isimdir. İsmin Kur'an'da geçip geçmediği ise en çok merak edilen sorular arasındadır. Aren ismi Kur'an'ı Kerim'de herhangi bir sure ya da ayette yer almamaktadır. Yani Aren ismi Kur'an'da geçmemektedir.
Asaf İsmi Kur'an'da Geçiyor Mu? Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır. Bahsedilen vezirin Asaf olduğuna inanılmaktadır.
Arya, kız ve erkek bebeklerde kullanılan bir isimdir. Unisex bir isim olmasından dolayı rengi de pembe-mavi olarak bilinmektedir. Kur'an'da geçmemesine rağmen dinimizce caiz olmasından dolayı ülkemizde sık sık tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri