Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Safra kesesindeki taşlar ana safra kanalına düşerek bu kanalı kısmen veya tamamen tıkayabilirler. Bu durumda safra bağırsağa akamaz ve vücutta birikir. Bunun sonucunda tıkanma tipi sarılık ortaya çıkar.
Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun barsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir. Böylece taşların safra yolundan ince barsağa çekilebilmesi mümkün olabilir. Sonrasında ise ERCP yöntemiyle, kateter kullanılarak taşlar çıkarılmaktadır.
Safra kesesi taşının bu şekilde belirti vermesi acil müdahale gerektiren bir durumdur. Safra kesesinin anatomik yapısı ve / veya taşların boyutu ile alakalı olarak taşlar safra kesesinden hareketlenerek ana safra kanalına düşer ve safra akışına blok yapar.
Safra kesesi taşı yoğurt ve zerdeçal karışımı ile düşürülebilir. Her sabah zerdeçallı ev yoğurdu yiyerek boşaltım sistemini çalıştırabilirsiniz. Bu yöntemi düzenli olarak denediğinizde safra kesesi taşından kısa sürede kurtulabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Safra kesesi taşı bazı durumlarda hiçbir semptom göstermeden hastanın vücudundan kendiliğinden atılabileceği gibi bazı durumlarda ağrılı ve sancılı bir süreci beraberinde getirebiliyor.
Taşın boyutu (özellikle enine boyutu) 6 mm ve altında ise ilaç tedavisi yardımı ile 15 gün içinde kendiliğinden düşmesinin ihtimali %65-70 civarındadır. b.
Safra çamuru veya safra kesesi taşlarının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Çok nadir durumlarda şikayete neden olmayan safra kesesi içinde kolesterol kristalleri saptanması halinde ilaç tedavisi denenebilir. Bunun dışında özellikle şikayeti olan hastalarda tek tedavi seçeneği cerrahidir.
Sol tarafınızda uyumak veya dinlenmek, safra kesenizin safra kanalınızın tıkanması temizlenene kadar serbestçe kasılmasına ve genişlemesine izin verir. Bu şekilde ağrıyı da hafiflettiği bilinmektedir. Sol tarafımıza yatmanın ağrıyı azaltması bilimsel olmaktan çok geleneksel ve anektodal bir bilgidir.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Safra Taşları Sarılığa Sebebiyet Verebilir
Safra yollarındaki taş ERCP (endoskopik retrograd kolankjio pankreotografi) denilen bir yöntemle alınmaya çalışılır. Taşların alınamadığı durumlarda ameliyat daha büyük bir hale dönmektedir. Taşlar alınsa bile sonrasında safra kesesi ameliyatı mutlaka gereklidir.
Taşın kanala düşmesi durumunda;
-İltihap meydana gelmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Safra yolundaki taşlar pankreas kanalını da olumsuz bir şekilde etkileyip kişilerin yaşamını da tehlikeye atabilmektedir. Bazen pankreas bezinin iltihaplanmasına da yol açabilmektedir.
Safra kesesi içinde bulunan ve yerçekiminin etkisiyle hareket eden taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayıp, olağan boşalmasını engellediği zaman çeşitli belirtileri oluşturmaya başlar. Safra taşı hastalığının seyri esnasında taşın ana safra kanalına düşmesi durumunda çok daha sorunlu bir sürece girilir.
Safra Kesesi Taşı Nasıl Düşürülür? Safra kesesi taşı tedavi yöntemleri içerisinde ameliyat ön plana çıkar. Bu konuda özellikle laparoskopik ameliyat yöntemi daha çok değerlendirilir. Diğer bir ifade ile kapalı ameliyat yöntemi gerçekleştirilir ve 1 saat içerisinde tamamlanır.
Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir.
Çaplarıı 2 cm'den büyük taşlar için de ameliyat önerilir. Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar.
1- Gerçek kilo artışı
safra kesesindeki hastalıktan dolayı (taş, iltihap, vb.) ameliyat öncesi özellikle yiyeceklerle tetiklenen belirtiler (ağrı, şişkinlik, bulantı, vb) ameliyattan sonra azalır ve kaybolur. Böylelikle hastaların yeme ve içme düzeni değişebilir. Bu durum tek başına kilo artışına yola açabilir.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Safra kesesi ağrısına ve safra kesesi sağlığı için limon ve karbonat çok önemlidir. Safra kesesi için tam anlamı ile bu iki karışım bir alkali sıvı olarak bilinmektedir. Limon ve karbonat ile birlikte safra kesesi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Böbrek taşı belirtisinin başında şiddetli ağrı gelmektedir. Ağrı böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve sık idrar hissi yaşanabilir. Ağrı dalgalar halinde ve yoğunluğu değişen şekilde hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri