Safran çayı geleneksel olarak halk arasında, sedef hastalığının tedavisinde, ağrı hafifletici ve enfeksiyonu önleyici olarak da kullanılır. Safranın içerisinde yüz elli kadar uçucu bileşik vardır. Bu nedenle tedavi edici özelliğe sahiptir. Safran çayı faydası olan şifalı bir bitki çaydır.
Safran çayı, mor renge sahip olan ve özellikle sonbahar aylarında yetişen safran bitkisinden elde edilir. Aslen bir Asya bitkisi olan safran, Türkiye'de adını da verdiği Safranbolu ilçesinde yetişir. Nadir rastlanan ve sağlık için büyük faydaları olduğuna inanılan safran çay olarak demlenerek rahatlıkla tüketilebilir.
Güçlü bir kokuya sahip olan safran baharat olarak acımsı ve keskin bir tada sahiptir. Ilık su içerisine atıldığında altın rengi verir.
Suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika soğumasını bekleyin ve safranı koyduğunuz bardağa dökün. Suyun rengi amber rengine dönene kadar bekleyin. Genellikle 5 dakika demlemek yeterlidir. Safran çayına çubuk tarçın ve/veya kakule atabilir, şekerle tatlandırabilirsiniz.
Safranı çay olarak tüketmeniz de mümkün. 1 su bardağı safran çayı hazırlamak için 6-7 adet kadar safran yeterlidir. Kaynattığınız suyun içerisine safranı ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Safran çayının içine tatlandırmak için çubuk tarçın veya bal da kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Aşırı safran tüketimi zehirleyici hatta öldürücü etkilere neden olabilir. Böbreklere zarar verebilir. Bu yüzden böbrek hastalarının safran tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Kanamaları arttırır.
Değerlendirmeler sonucunda safran ekstratı kullanan hastaların plasebo kullananlara oranla çok daha fazla kaliteli uyku uyuduğu tespit edilmekle birlikte uykudaki iyileşmelerin preparat kullanımının başlangıcından itibaren 1 hafta içerisinde başladığı ve preparatın herhangi bir yan etkisinin gözlenmediği belirtliliyor.
Yapılan bilimsel çalışmalarda safranın sulu çözeltisinin cinsel gücü artırıcı etkisi bulunduğu ve bu etkinin krosinlerden kaynaklandığı bildirilmektedir. Yapılan yorumlarda bu maddenin spermlerde oksidatif hasarı önlediği, bu suretle sperm kalitesini artırdığı ifade edilmektedir.
Çin haber ajansı Xinhua'daki habere göre, Avustralya'da yapılan bir araştırmada, dünyanın en pahalı bitkilerinden safranın farmasötik antidepresanlarla kullanıldığında depresyona iyi gelebildiği sonucuna ulaşıldı.
Safranın faydaları İbrahim Saraçoğlu ve pek çok uzman tarafından vurgulanmıştır. Dikkat çekilen bir konuda kişiye güç ve kuvvet vermesidir. Çünkü safranda bolca vitamin bulunur. Sahip olduğu vitaminler sayesinde ise kişinin daha dinamik olmasını sağlar.
Görme yetisini artırıyor
Ki bu da görmenizle doğrudan bağlantılı olan sinir sisteminizin daha sağlıklı olmasına neden olur. Safran içerdiği güzel kokulu yağımsı madde ile hücrelerinizin yaşlanmasını yavaşlatacak ve böylece gözlerinize ışık getirip, gözlerinizdeki damarların çalışmasını iyileştirecektir.
Safran yimeklere de katılan bir bitkidir. Pilava, zerdeye katılır mesela... Mürekkebi de bitkisel olduğu için içilmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ağız yoluyla yüksek miktarlarda alındığında zehirlenmeye, cilt, göz, mukoza zarlarında sararmalara, kusma, baş dönmesi, kanlı ishal, burun, dudaklar ve göz kapaklarında kanama ve uyuşmaya neden olmaktadır. 12-20 gram gibi dozlar ölüme neden olur.
“SAFRAN DÜNYADA MUTLULUK İKSİRİ OLARAK BİLİNİR”
Alzheimer'de kullanılıyor, içildiğinde Alzheimer'in ilerlemesini durduruyor. Kanserde kullanılıyor hücre yenileme özelliğinden dolayı, sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır.
SAFRANIN FAYDALARI
- Potasyum bakımından zengin olan safran kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur. - Antioksidan özelliği nedeniyle solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. - Depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi; kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelirken, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor.
Safran çayı sadece kilolarınızdan kurtulmaya yaramaz, aynı zamanda insan vücuduna birçok faydası bulunur. Yapılan birçok araştırma sonucunda, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayarak, belirli bir sürede kilo vermenize yardımcı oluyor.
Olası yan etkileri arasında ise ağız kuruluğu, kaygı, baş dönmesi, uyuşukluk, mide bulantısı, iştah değişikliği ve baş ağrısı sayılabilir. Bazı kişilerde de alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir. Büyük miktarda safran tüketmek ise tehlikelidir.
SAFRANIN KAN İNCELTME ÖZELLİĞİ: Kandaki K Vitamini damarlardaki kanın pıhtılaşmasını önler ve kan konsantrasyonunun yükselmesini önler. Bu önemli vitamin, bazı baharatlarda ve safran gibi gıdalarda bulunur, böylece safran, kanı sulandırmak suretiyle damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler.
Safran, krosin, krosetin, safranal ve kaempferol gibi antioksidan görevi gören bitki bileşikleri açısından zengindir. Antioksidanlar, hücrelerinizi oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olur.
Yaşları 18 ile 60 arasında 50 erkek ve kadın hasta 10 hafta boyunca bir gruba günde 2 defa safran kapsül (15 miligam)[içeriği krozin olarak standardize edilmiş], diğer gruba ise depresyon ilacı (günde 100 miligram) verilmiş.
Uzmanlar safranın kokusunu otsu ya da samansı bir etkiyle karışık metalik bal rengini andırır diye tarif eder. Tadı da biraz keskin ve samansıdır. Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri