Sağ Beyin Meslekleri Beynin sağ yarımküresi baskın olan kişilerin şekil ve hayal gücü becerisi gelişmiştir. Yani kişinin estetik zekâsı gelişmiştir. Sağ beyni güçlü olan kişiler mühendislik, mimarlık, müzisyenlik ve yazarlık gibi mesleklere yönlenebilirler.
Sağ beyin genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekânsal algı, duygusal işleme ve görsel- motor koordinasyon gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca, sağ beyin bedenin sol tarafını kontrol eder.
Sol beyin fonksiyonları baskın olan kişiler için bazı meslekler daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu kişiler analitik bir düşünce yapısına sahip oldukları için sol beyin meslekleri olarak nitelendirilen pazarlama, mühendislik, öğretmenlik, avukatlık, doktorluk gibi meslekleri yapmayı tercih ederler.
Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür. Mecaz anlamlar ile ilgilenir. Gidişat ve ilerleyiş yoluyla ilgilenir. His, şefkat, duygusallık, mutluluk gibi hislerin bütünü beynin sağ lobunun etkisiyle gerçekleşir.
Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve bütünsel öğrendiği; bu yüzden bilgileri sırayla işleyen sol lobun aksine daha hızlı ve etkili olduğu anlaşılmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Beynin kütlesinin canlının toplam kütlesine göre büyük olması, beynin daha büyük kısmının hafıza, düşünce, iletişim gibi entelektüel çaba gerektiren işlere odaklanmasını sağlar. Bu da canlının daha zeki olmasına sebep olur.
Sağ beyin duygusaldır!
Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister. Stratejik düşünmek yerine, taktik bulur. Arzularını ertelemekten hoşlanmaz.
modeli, beynin yapısı ve özelliklerini temel alan üç temel anlayışa sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının sağ beyni daha çok sözel olarak yorumladıkları, sol beyni ise sayısal-matematiksel- mantıksal yeteneklerle ilişkilendirdikleri anlaşılmıştır.
- Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Sağ beyin yarı- sı, hayallerle ve duygularla ilgilenir. Konuya yazar açısından baktığımız- da durum tersine döner. Yazarın derin duygularını ve keskin hayal gücü- nü harekete geçiren sağ beyindir. Sol kısım ise bütün bu duygulara uygun kelimeleri bulur” (Alder 2000: 20).
Akademik ve bilim alanındaki başarılar beynin sol lobunun yani sayısal zekanın ürünüdür. Sözel Zeka ise beynin sağ bölümünün işleyişi ile ilgilidir. Beynin sol bölümü görsel ve duyusal alanların yönetilmesi ve işleyişi ile ilgilidir.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
Bu nedenle sol beyni baskın olan kişilerin daha mantıksal ve objektif insanlar oldukları; sağ beyni baskın olan kişilerin ise daha düşünceli ve yaratıcı oldukları ifade edilir.
Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının daha aktif olduğu tespit edildi. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptandı. Bu solakların dil yeteneklerinde daha yüksek beceri ile ilişkilendirildi.
Sol taraf felçte (sağ beyin yarım küresi hasarında) duygusal dalgalanma, anksiyete, müzik yeteneğinde bozulma gibi belirtiler daha yaygındır. Sağ taraf felçte (sol beyin yarım küresi hasarında) ince motor becerilerde fonksiyon kaybı, konuşma bozukluğu, depresyona eğilimin artması gibi belirtiler görülür.
Stres. Beyne stresten daha fazla zarar veren başka bir faktör yoktur. Stres bütün beyin işlevlerinde körelmeye neden olur ve beyni küçültür. Aynı zamanda kan beyin bariyerini aşındırarak, beyni enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Sağ lobta ise, ritim, hayal kurma, renkler, resim, müzik, hacim, boyut algılama gibi fonksiyonlar gerçekleşmektedir. Yani kısaca beynin sol tarafı bilgiyi düz mantıkla işlemekte, sağ lob ise detaydan çok bilgiyi şekil ve hayalle işleyerek resmin artistik tarafıyla ilgilenmektedir.
Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder.
Beyin bir cinsel organ değildir haliyle bir cinsiyette söz konusu değildir ve beyin tıp alanında içinde en çok gizemi barındıran organ sıfatını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri