Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Yemyeşil ormanları, coşkun kobalt mavisi denizi, ticaret ağı yoğun limanı ve kültürel pek çok mirasa ev sahipliğiyle Karadeniz Bölgesi'nin cazibe merkezlerinden birisi olan Trabzon, ziyaretçilerine sunabileceği birçok meşhur lezzete sahip.
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
Karadeniz mutfağına özgün lezzetlerle tanışabilir; mıhlama, kara lahana sarması, laz böreği, Hamsiköy sütlacı, Trabzon simidi, Trabzon kurabiye, karayemiş, Trabzon vakfıkebir ekmeği, Karadeniz pidesi, hamsi yemek çeşitleri, piyaz, kara lahana çorbası, pazı çorbası gibi daha birçok farklı ve güzel lezzetleri ...
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye'de Trabzon veya Hatay hurması olarak bilinen meyve, Abanozgiller ailesindendir. Bu mübarek ağaç, Asya'da Cava elması, Japon hurması, bizde ise cennet hurması veya Allah'ın meyvesi gibi isimlerle de bilinir.
Pepeçura. Rengi ile özellikle çocukların gözdesi olan pepeçura tatlısı, siyah üzüm mevsiminde Trabzon mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.
Trabzon'un Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy'ün ismiyle özdeşleşen Hamsiköy Sütlacı, 2017 yılında Türk Patent Enstitüsünce tescillenerek coğrafi işaret belgesi almasının ardından marka değeri daha da artarak yurt dışında da tanınmaya başladı.
Hayır, değillerdir. Gerçek Lazlar, Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, ayrıca Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
Fatih zamanında Oğuzların Avşar boyundan olan Karaman oğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. olması, dikkat çekicidir. Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde Çepni Türkleri kadar Hıristiyan Kuman-Kıpçak Türklerinin de etkisi olmuştur.
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Özel araçla, Trabzon ve Giresun arası; 130 kilometredir ve 1 saat 55 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir. Otobüsle, Trabzon ve Giresun arası; 137 kilometredir ve 2 saat 19 dakikada yolculuk tamamlanabilmektedir.
İki şehir arası araçla 61,7 km, otobüsle ise 75 kilometredir. Trabzon Rize Arası Kaç Saat?
Trabzon denince hemen akla gelen ve şehrin en sembol yeri belki de Sümela Manastırı. Trabzon Maçka'da yer alan ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yapılardan biri olma özelliğini taşıyan Sümela Manastırı'nın inşa tarihi 365-395 yıllarına kadar uzanıyor.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Trabzon'nun nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri