Duraklama yapacağımız zaman sağ şeritte olsak dahi mutlaka 'duruş' (sağ) sinyali verilmelidir. Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
2 koni arasına tek hamlede girecek ve koniler arasında en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma paralel ve kaldırıma en fazla 50 cm uzaklıkta olacak şekilde park edecektir. Çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal verip ayna kontrolü yapacaktır. Arka trafik çıkış için uygunsa çıkış yapacaktır.
Sağa gidilecekse bağlantı yoluna çıkmadan önce benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verilir, bağlantı yolundan ana yola çıkmak için sola sinyal verilir.
Ani Fren Yapmak
Ani fren yaparken aracı stop ettirmemek için önce frene sonra ani frene basınız. Ardından sinyal vererek parkura devam etmelisiniz.
Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz. Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
L Parka yanaşırken sağ sinyalimizi veririz, yanaşırken aracın hızını iyice düşürmeliyiz. L'ye girerken dubalar ile kaldırımı ortalayarak düz bir şekilde (kaldırıma paralel olarak) dubalar ile kaldırımın arasına gireriz, "L Dönüş Alanı" Tabelasını yanında dururuz.
Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
direksiyonu sağa çevirirken sol el aşağıdan yukarıya hareket edeceği için sağ sinyal bu kol yukarı, sola dönerken ise sol el yukarıdan aşağıya hareket edeceğinden sol sinyal bu kol aşağı çekilerek verilir.. çoğu taksi ve minibüs şoförünün araçlarda aksesuar olarak bulunduğuna inandığı kol.
Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız. Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Çok şeritli yollarda dönüşe geçmeden önce şehir merkezi içinde 30 metre kala, şehir merkezi dışında 150 metre kala, döneceğiniz yöne göre sinyal verip gerekli şeride geçmek gerekir. Döneceğiniz yere şehir merkezinde 10 şehir dışı yollarda 100 metre kala şerit değiştirmeyin.
20-30 km hızla Ani fren dubasında hızlı bir şekilde aracı söndürmeye dur. 4 lüleri yak. 4 lüleri söndür.
geri geri çıkarken yada bir yere girerken , trafiğin akış yönüne göre, senin arabanın kıçı ilk hangi şeridi işgal edecekse, o yönden gelen aracın göreceği sinyali yakmak lazım.
Kavşaklarda ve dönüşlerde, döndüğünüz yöne doğru sinyal vermek kesinlikle zorunludur. Sadece ve sadece kıvrımlı yollarda eğer dönülebilecek başka yol yoksa sinyal vermek zorunlu değildir. Bunun dışında şerit değiştirirken de sinyal vermeniz gerekiyor.
Direksiyon sınav sonucunu sürücü kursunuzu arayarak öğrenebilirsiniz. Kimi kurslar kursiyerlerine direksiyon sınavı sonucunu sms olarak da gönderebiliyor. Mesaj gelmezse kursu arayarak sonucu aynı gün içerisinde öğrenebilirsiniz.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Park yerinden çıkışa hazır olduğunda kalkış sinyali (sol sinyal) verilir. Geçilmek istenen şeritte seyireden araçlara yol hakkı tanınır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Direksiyon Dersinde Öğretilenler
İlk direksiyon dersi ve daha sonrakilerde bireye, öğrenciye direksiyonda nasıl duracağı ve nasıl araba kullanması gerektiği gibi temel bilgiler öğretilir. Şerit izleme kurallarının öğretildiği derslerde temel hâkim ilke öğrencinin direksiyona hâkimiyetini kurması amaçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri