Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Eğer çok su tüketilmesine rağmen idrar rengi hala koyuluğunu koruyorsa bu durum farklı birçok sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Eğer idrarın rengi koyu kahveye yakınsa karaciğer ve safra hastalıklarıyla, koyu sarı renkte ise yüksek tuz miktarı ve ürik asit miktarının fazla olmasıyla ilişkili olabilir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Koyu Kahverengi İdrar: Müshil, kas gevşetici, sıtma ilaçları, baklagillerin çok tüketimi ve antibiyotik kullanımında görülebilir. İdrar yollarındaki kanamalar, hemolitik anemi, hepatit, siroz, melanom, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıkları da koyu kahverengi idrar sebebi olabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Fosfor içeren maddelerden fazla miktarda yemek veya bol su süt içmek, yüksek fosfat düzeyi nedeniyle idrarı bulanıklaştırabilir. İdrar Yolu Enfeksiyonu: Enfeksiyon varlığında idrarda bulanıklıkla birlikte genellikle ağrı hissi olur. Vajinal akıntılar: Kadınlardaki bulanık idrar sebeplerinden biri vajinal akıntılardır.
Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler. Pancar dışında bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri de idrar renginizi değiştirebilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Yaygın olarak kullanılan antibiyotikler nitrofurantoin ve metronidazol, kahverengi idrar renginin değişmesine neden olabilir. Klorokin ve primakin de suçlanmıştır. Başka bir yerde belirtildiği gibi bazı müshil ilaçlar da neden olabilir.
İdrarda köpüklenme şikayeti uzun süredir varsa ve buna özellikle ödem(ellerde ve ayaklarda şişme), halsizlik-yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı,bulantı-kusma, idrar renginde değişme, idrar çıkma sıklığında artma gibi belirtiler eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir ürologa veya bir sağlık kuruluşunun başvurmakta yarar ...
Koyu renkler dendiğinde; koyu yeşil, bordo, koyu kahverengi, koyu mor, siyah birer örnektir. Koyu renkler çok çeşitli tonlar içerebilir. Bununla birlikte, pembe, sarı ve beyaz gibi belirli renkler doğası gereği açık renklerdir. Bunun yanı sıra pek çok rengin koyusu mevcuttur.
Rutin yapılan check up tahlilleri arasında ve gebelik takibinde de belirleyici olmaktadır. Genel olarak bu tahlil idrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrek ve karaciğer sorunları ile diyabeti belirlemek için kullanılmaktadır.
- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir. - Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Gece Kaç Defa İdrara Çıkmak Normaldir? Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
Evet, sperm kokar. Spermin kokusu at kestanesi çiçeğine benzetilir. Eğer erkek bireyin üreme yollarında bir enfeksiyon oluşursa daha farklı, ekşimsi bir koku oluşabilir.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Ancak sık idrara çıkma, normal yaşamın bir parçası olmayan ve zamanla geçmeyen diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolları enfeksiyonu veya prostat sorunları gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Sık idrara çıkma ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir.
Stranguria(Strangüri): Damla damla ve ağrılı idrar yapma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri