Adet döngüsü geciken sağlıklı bir kadın gecikmenin ardından en az beş en çok bir hafta sonra hamilelik testi yaptırabilir. Hamilelik kan testi ile daha net şekilde belirlenmektedir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir. Bütün hamile kadınlar için önerilen bazı sakatlık testleri vardır.
Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar; sabah bulantısı ve kusmalar, artmış tükürük salınımı, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, mide yanması, kramplar, varis, ödem, şişkinlik ve kabızlıktır.
Hamileliğin en yaygın ilk belirtisi adet gecikmesidir. Hamilelik ile birlikte vücut yumurtlamayı ve rahmin iç tabakasının dökülmesini durduran hormonlar üretmeye başlar. Bu durum, adet döngüsünün durmasına neden olur. Adet gecikmesi her durumda hamilelik belirtisi olmayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve her kadında aynı şekilde görülmeyebilir. Yüzde yüz kesin bir belirti bulunmamaktadır. Ancak adet gecikmesi, mide bulantısı, meme hassasiyeti, yorgunluk gibi belirtiler hamileliğin düşünülmesine neden olabilir.
Gebeliğin 6'ncı haftasında göğüsleriniz giderek daha hassas hale gelir. Göğüsleriniz şişer ve genişler. Mavimsi damarları fark edebilirsiniz. Hamilelikteki hormonal değişiklere alıştıktan sonra bu hassasiyet zamanla yok olur.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Protein. Bu gruptaki yiyecekler arasında kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, fasulye, bakliyat ve kuruyemiş gibi gıdalar bulunur. Protein, bebeğin büyümesi için gerekli yapı taşlarını sağlar. Anne adayı ve bebeğin yeteri kadar protein alabilmesi için her hafta iki porsiyon balık tüketilmesi önerilir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır. Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya bağlandıkça beslenme gücü daha da artar. Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir.
Bunun sebebi %90 oranında genetik (kromozomal) faktörlerdir. Bu durumu yaşamak, sizlerde genetik hastalık olduğu sonucunu asla doğurmaz.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir. Çünkü baskı sonucunda pek çok hamile kadın, iş yaparken, yürürken, hatta konuşurken bile nefes almada güçlük yaşayabilir.
Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür. Özellikle de gebeliğin sonunda bunun ağırlığı yarım kiloyu geçecektir. Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir.
Genel olarak hamileliğin 6. Haftasında kalp atışları dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir. Anne adayına yapılan dopplerultrason ile bebeğin kalp atışları dinlenebilir. Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Yapılan kontrolde bebeğin kalp atışlarının görülmesi rahatlatıcıdır. Kalp atışı görüldükten sonra düşük olasılığı azalmaktadır.”
Gebelik kesesi görülür, ancak henüz bebeğin kalp atışı duyulmadığı aşamada gebelik kaybı. Bu dönemde düşük ağrılı ve aşırı kanamalı olacaktır. Düşüğün nedenleri 4. hafta gebelik kayıpları ile benzerdir. Ancak vajinal kanama ve ağrıya bulantı kusma da eşlik edecektir.
Beyni artık hızla gelişir ve dakikada 250.000 nöron üretir. Ağzında diş tomurcukları oluşmaya başlar. “3 aylık bebek anne karnında nerede durur?” diye merak ediyor olabilirsin. Bebeğinin duracağı net bir yer yok, her yere döner, her yerde gezebilir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Bazen sadece aralıklarla gelip giden ağrılar , bazen de stabil ve sürekli bir ağrı biçiminde görülür. Her iki memede ortaya çıkabileceği gibi tek bir memede de meydana gelebilir. Hamilelikte göğüs ağrısı geniş bir alana yayılabilir. Hatta koltuk altına kadar uzanabilir.
Hormonlar, süt kanalları, bebeğin yaptığı basınç ve daha birçok etkenin rol aldığı meme ağrıları, göğüs bölgesinde veya meme içinde hissedilebilir. Meme uçları da çok hassaslaştığından bu bölgede yanma, kaşınma ve acıma hissi görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri