İyot takviyeleri, fiziksel ve online mağazalar aracılığıyla satın alınabilir. Gıda takviyesi içeriklerinin yer aldığı tablo, günde kaç defa ve ne kadar alınacağına dair kullanım önerisi gibi pek çok bilgiyi de yine online mağazalar aracılığı ile öğrenmek mümkün olmaktadır.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
Lugol (iyot tedavisi) sabah saatlerinde suyun içerisine damlatılarak kullanılmalıdır.
İyot eksikliğini gidermenin en iyi yolu iyot içeren besinleri içeren bir beslenme şeklinden destek almak olacaktır. İyotlu tuz kullanımı da iyot eksikliğinin gidermenin bir diğer yolu olarak bilinir. İyot eksikliğini gidermek için şu besinlerden yararlanabilirsiniz: Kabak, sarımsak, şalgam, ıspanak gibi sebzeler.
İyot vücuttan idrarla atıldığından, büyük bir toplumda iyot eksikliği tanısını koyabilmek için idrar örneklerinde iyot miktarının ölçülmesi en iyi yöntemdir. Ortalama idrar iyot konsantrasyonunun 50µg/L altında olması iyot eksikliği olarak tanımlanmaktadır (bkz.
İlgili 38 soru bulundu
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu: Günde bir damla alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur. İyot fazlalığı da guatrın oluşumuna katkıda bulunabilir ve çeşitli tiroid hastalıklarına yol açabilir.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
İyot fazlalığı tiroidin hızlı çalışmasına (zehirli guatr-hipertiroidi) neden olabilir, bu sebeple iyot düzeyine bakılmadan ve doktor kontrolü olmaksızın iyot takviyesi kullanmak sakıncalıdır. Spot idrarda iyot düzeyi ile eksikliği değerlendirilir.
İyot eksikliği idrar testi ile belirlenir.
Bir mineral türü olan iyot, bazı tuzlu su kaynaklarının ve bitkisel gıdanın içerisinde yer almasıyla bilinir. Vücut tarafından kendi kendine üretilmediği için beslenme ya da takviye yoluyla temin edilebilir.
Ispanak, kuru erik, soya fasulyesi, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı olmamakla beraber 10-12 adet çilek günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %15'ini sağlar.Süt ve süt ürünleri ile yumurta iyot bakımından zengindir.
İyot, tiroid hormon sentezi için gereklidir ve diyetle sağlanmalıdır. İnsanın yetersiz iyot alımı, yetersiz tiroid hormon yapımına ve erişkinde hipotiroidizm, guatr ve entellektüel bozukluklara yol açar.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
Gerekli kan tahlilleri yapılarak iyot tedavisi uygulanmak üzere hasta radyoaktif tedavi odasına (kurşun kaplı) alınır. Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde hastaya verilir. Hasta aldığı ilaç dozuna bağlı olarak bu odada ortalama 3-5 gün kalır.
Radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanseri ve hipertiroidizm gibi tiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi ile tiroid kanseri ameliyatının ardından boyun bölgesinde kalabilecek gözle görülemeyen olası kanser hücrelerini etkili şekilde yok etmesi amaçlanmaktadır.
Himalaya tuzunun iyot miktarı oldukça yüksektir. Normal sofra tuzunu tüketmek yerine ''Himalaya kristal tuz'' tercih edebilirsiniz. Yarım gram Himalaya kristal tuzunun iyot miktarı 250 mikrogramdır ve kalori değeri 0 kaloridir. Peki iyot başka hangi besinlerde bulunur?
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri