Steril bir bezle ısırılan bölgedeki pislik, saç, kıl gibi yabancı maddeleri ılık su ile temizleyin. Temizledikten sonra bölgeyi temiz bir bez ile sarın. Köpeğin sağlık bilgilerine ulaşamıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Doktorunuzun tavsiyelerine göre tetanos ve kuduz aşınızı olun.
Bir köpek gösterdiği saldırganlık sebebiyle insanları veya diğer hayvan ve hemcinsi olan köpekleri ısırabilir. Korku, endişe, engellenme, öğrenme, eğitim, hormonal, sosyal, genetik, çaresizlik, nörolojik ve acı gibi etiyolojik faktörler saldırganlığın oluşmasına yol açarlar.
Özellikle sizi yakalamaya çalışmak için paçalarınızdan çekiştiriyorsa sakın kaçmayın yerinizde durun ve gözlerinin içine bakarak tembihte bulunun. Elinizi hafif dişleyerek bir oyun edinmişse elinizi hızla çekmeyin ve yine ona bağırarak seslenin. Elinize onun sevmediği tatlardan ya da kokulardan sürebilirsiniz.
Köpek ısırmasından sonra en kısa sürede, mümkünse o gün içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. Sağlık kuruluşlarında hayvanların ısırması ve tırmalamasına önlem olarak kuduz aşısı uygulanmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Köpek davranışları danışmanı olan Lauren Novack, "Köpekler birçok nedenden dolayı ısırıyor" diyor. "Isırmanın kökeni genellikle korku, endişe veya acıdır. Köpekler için hoş olmayan bir şeyin olmasını durdurmanın en etkili yoludur. " Neredeyse tüm durumlarda, köpekler aniden ısırmaz; bir şeye tepki olarak ısırırlar.
Nesneleri ısırma ve çiğneme huyu yavru köpeğinizin dünyayı ve dış çevresini tanımaya çalışmasından kaynaklanıyor. Sizi ısırdığı için yavru köpeğinize sinirlenmeyin ve köpeğinizin dişlerinin 18. ay civarında tamamlanacağını unutmayın. Zaman içerisinde bu davranış azalacaktır.
Korku ve Sahiplenme İç Güdüsüne Bağlı Saldırganlık
Eğer bir köpek korkmuşsa ve kendisini tedirgin hissediyor ise kendini korumak için bir anda agresif bir tutum sergileyerek saldırganlaşabilir. Köpeklerde saldırganlaşma nedenleri arasında en sık görülen neden ise sahiplenme içgüdüsüdür.
Dişlerini gösteren köpekler, bir tehlike hissettiklerinin ve sizi veya kendilerini korumak istediklerinin bir uyarısı olarak bunu yapar. Hırlayan ve dişlerini gösteren bir köpeğe dikkatle yaklaşın, hatta uzaklaşın.
Köpekler için sakinleştirici olarak kullanılan ilaçlar hakkında iki nokta özellikle önemlidir: Dezavantajlar: Bu ilaçlar köpeğin davranışlarına ve öğrenmesine etki ederler. Ayrıca, uzun süre kullanma bağımlılık veya uyarılma halinde artış gibi düzensiz davranışlara yol açabilir.
Köpeklerin sahiplerini ısırmayacakları kanısı genel olarak yaygındır. Halk arasındaki inanış sahibini ısıran köpekten hayır gelmeyeceği, böyle köpeklerin uyutulması gerektiğidir. Halbuki ısırmak köpeğin doğal bir davranışıdır ve bunu yeri geldiğinde sahibi dahil herkese karşı kullanabilir.
Bunlar: Alerjiler—pire alerjisi, gıda alerjisi, kimyasallar (soluma yolu ile alınan) kaşıntıya sebep olabilirler. Kaşıntı karşısında köpek bu bölgeleri aşırı yalayıp, ısırabilir. Enfeksiyonlar-bakterial enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, parazitler kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olabilirler.
Bu tamamen sizi yada alanı sahiplenme güdüsünden kaynaklanan bir durumdur. 2) Bazen karakter olarak korkak ve ürkek köpekler kendilerini korumak amaçlı ani hamlelerle ve kontrolsüz olarak ısırmayı tercih ederler.
Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir.
Hafif yaralanma olan vakalarda bölge 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır. Sonrasında yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır. Ciddi yaralanma ve kanama olan durumlarda yaraya temiz bir bezle basınç yapılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Zaman kaybedilmeden tıbbi yardım istenir.
Yavru köpekler aynı zamanda "diş çıkarma" evresi geçirirler, bu nedenle yavru köpeğiniz için en sevdiği oyuncakları ısırması doğal ve güvenlidir. İlk başta yavru köpeğinizin çiğnemesini hemen kesmeye çalışabilirsiniz.
Sert ısırma durumlarında elinizi kavradığı anda bırak komutu ile köpeğinizi sert bir şekilde uyarmanız köpeğinizin rahatsız hissetmesine neden olacak ve ısırmayı bırakacaktır. Köpeğinize yavruyken edindirdiğiniz tüm alışkanlıklar yetişkinlik döneminde de devam edecektir.
Nesneleri ısırma ve çiğneme, yavru köpeğiniz için etrafındaki dünyayı ve çevreyi keşfetmesinin bir yoludur. Bunun için ona asla kızmayın ve köpeğinizin dişlerinin tamamlandığı dönem olan 18. ay civarında bu davranışın daha az, daha seyrek olacağını ve kaybolacağını unutmayın.
Köpeğinizi patilerini tezgaha kaldırmış veya kanepenizde rahat bir şekilde otururken gördüğünüzde, ona “Hayır” deyin. Köpeğin ciddi olduğunuzu anlaması için sert bir ses kullanın, ancak bağırmayın. Eylem gerçekleşir gerçekleşmez hızlı tepki verin, böylece köpeğiniz komutunuzu eylemiyle bağlayabilir.
Pitbull saldırısından korunmanın en iyi yolu köpeğin dikkatini başka bir yere çevirmektir. Çenesi kilitlenen pitbull'un göz çukuruna parmağınızı sokup sağa, sola, yukarıya ve aşağıya doğru hareket ettirdiğinizde çenesi anında açılacaktır.
Cihaz, 27000 hz'lik bir frekansı yüksek desibel değerlerinde üreterek, saldırgan hayvanın olduğu yerde donup kalmasını ya da kaçmasını sağlamaktadır.
Köpek dünyasında, yavruların veya uygunsuz davranan yavru köpeklerin poposunu ısırmak tamamen doğal bir davranıştır. Ama küçük bir çocuğun yüzündeki aynı tepkiye başvurmak ve hayat boyu yara iziyle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri