sf. 1) Şehla, hafif ve tatlı, şaşı, güzel gözlü.
-Qandaysiz? Nasılsınız? -Omonmisiz? -Rahmat, yaxshiman.
Altay dillerinin içerisinde sınıflanan Türk dillerinin Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir. Özbekçe'in konuşulduğu yerler. SSCB devrinde Özbekçe adı kullanılmaya başlamadan önce Özbekler kendi dillerini Türkçe olarak adlandırmaktaydı.
1) sevgili; şımarık. 2) sevilen , değerli (erkatoy).
Özbek alfabesi, (Özbekçe: oʻzbek alifbosi) Özbek dilinin Arap, Kiril ve Latin harfleri yardımı ile yazımıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Nüfusun %96'sı Müslüman'dır. Ülkede %2 oranında Ortodoks nüfus yaşamaktadır. %2 oranında diğer dinlere mensup insan bulunmaktadır.
Öz: Genel kabule göre Özbek Türkçesi Uygur Türkçesi ile birlikte Türkçenin Karluk grubuna dâhil edilir.
[1] İyi sabahlar! [2] Hayırlı sabahlar! [3] Günaydın!
"Er" kelimesi, "yiğit, cesur, mert" gibi anlamlara gelirken, "han" ise "hükümdar, lider" anlamına gelir. Dolayısıyla Erhan ismi "yiğit hükümdar", "cesur lider" veya "mert başkan" gibi güçlü ve liderlik özellikleri çağrıştıran anlamlar içerir.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Özbek Türkçesinde de selam, selamla-, selamlaş-, selamaleyküm, se- lam-alik, selam aliklaş-, selamlaşiş, selamlaşiş- sözcükleri “selam alıp ver-, selamlaş-” anlamlarında kullanılmaktadır (Ma'rufov 1981a: 15-16).
Özbek Türkçesinde de bazı kelimeler eşanlamlı olmasına rağmen kullanımı ve verdiği duygu açısından faklıdır. Örneğin, xotin (kadın) genelde kaba anlamda anlaşılır ve hakaret kabul edilebilir, ayol (bayan, hanım) daha kibarlık göstergesidir.
Karmaşık yapılar barındıran uzun soluklu cümleler söz konusu olduğunda anlaşılabilirlik seviyesi azalsa da Azerice; Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe gibi Türk dillerine kıyasla Türkiye'deki Türklerin en kolay öğrenebileceği diller arasında.
Gerçek anlamı “anne” olan ancak yaşlı kadınlara hitapta ånä ⁓ ånäxån ⁓ ånäcån ⁓ åyi; yaşlı erkeklere hitapta åtäxån (baba) buvä (dede), båbå (dede); ayrıca xålä (teyze), ukä (kardeş), ini (erkek kardeş) gibi kelimeler de yabancılara hitapta kullanılmaktadır.
Aşağıda Özbek Türkçesinde cinsiyet ayırıcı öge olarak kullanılan adlandırmalara yer verilmiştir: er “1. Erkek, adam, er.
Erkan ismi, Türkçe kökenli bir erkek adı olup, "er" ve "kan" kelimelerinden oluşmaktadır.
Erkete, gözcü anlamına gelir. Bu kelime, sadece yasa dışı işler için gözcülük yapmak insanları tanımlamak için kullanılır. Erketelerin görevi kapıda beklemek ve biri geldiği takdirde içeridekilere haber vermektir. Dikizci olarak da adlandırılan kişiler gözcülük yapmalarının karşılığında para alırlar.
Erk kelimesinin sözlük anlamı iktidar ve kuvvettir. Erkek ve erkin başta olmak üzere birçok sözcük, bu kelimden türetilmiştir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama, siyaset bilimi, ekonomi ve hukuk gibi alanlarda kullanılır. Örneğin yasama erki, yasa yapma ve değiştirme gücüne sahip olan anlamına gelir.
Ünlem. Gelen kişilerin gelmesinden hoşluk duyulduğunu, yani o kişilerin istendiğini anlatır kişileri karşılamak için kullanılan selamlama ünlemi. Ülkemize hoş geldiniz!
[1] İyi geceler!
Sözce. Xayrli kech! [1] İyi akşamlar!
Özbek Türkçesi, Çağdaş Türk lehçeleri arasında, Türkiye Türkçesinden sonra en çok konuşulan lehçedir. Özbek Türkçesi Özbekistan dışında yoğun olarak Kazakistan'ın güney bölümünde, Türkistan'ın kuzey bölümünde, Kırgızistan ve Türkmenistan'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.
Nayman boyu-Bu boy Kırgızlarda, Kazaklarda ve Özbeklerde de bulunmaktadır. Bu boyun yerlesme seklin belirtirsek onlar de asagıdakiler.
Özbek Türkçesi, Çağdaş Türk lehçeleri arasında, Türkiye Türkçesinden sonra en çok konuşulan lehçedir. Özbek Türkçesi Özbekistan'ın dışında yoğun olarak Kazakistan'ın güney bölümünde, Türkistan'ın kuzey bölümünde, Kırgızistan ve Türkmenistan'ın sınır bölgelerinde konuşulur.
Özbeklerin etnik kimliği meselesi, XIV-XVI yüzyıllara Deşti Kıpçak'tan gelen Türk ve Türkleşmiş Moğolların Maveraünnehr'e siyasi intikaline dayanmaktadır. XX. yüzyılın sonu ve XXI. yüzyılda Özbekler, artık bir millet olarak şekillenmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri