Şahmaran, Tims&B Productions imzalı, ilk bölümü 20 Ocak 2023 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Umur Turagay'ın yaptığı, senaryosunu Pınar Bulut'un kaleme aldığı, macera, fantastik ve dram türündeki Türk yapımı internet dizisidir. Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz paylaşmaktadır.
Emine Buzkan Kaynak'ın "Şah-ı Mar" eserinden uyarlanan dizi için nefesler tutuldu.
Netflix'in Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'i buluşturan “Şahmaran” dizisi 20 Ocak'ta yayınlanacak. Şahsu'nun (Serenay Sarıkaya), annesini kaybettikten sonra büyük babasıyla yüzleşmek için Adana'ya gitmesiyle başlayan dizi Emine Buzkan Kaynak'ın “Şah-ı Mar” kitabından uyarlandı.
Hatice Üzgül'ün kalemiyle bir efsane-roman üçlemesinin ilki; Efsanenin Adı Şahmeran.
Trans kadın oyuncu Meli Bendeli (34) dün gece (17 Ocak) sosyal medya hesaplarından, Şahmaran'daki rolünün etek giydiği görüldükten sonra sonra iptal edildiğini duyurdu ve “Hak yiyenin hakkı olmasın dilerim” diye yazdı. rolü geri aldılar. Sözleşmeden dönüldü. İşte ülkedeki sanat camiası.
İlgili 28 soru bulundu
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Şahmeran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak geçerken, bazı kaynaklarda bu isim Camşab olarak değişmektedir. Kimi kaynaklarda ise Şahmeran'la ilk buluşan kişinin Lokman olduğu anlatılmaktadır.
Tomris Uyar'ın 1973 yılında yayınlanan “Şahmeran Hikâyesi” adlı öyküsü, içinde geleneksel metinlere gönderimleri olan modern bir öyküdür.
Hayatın şiirini dile taşıdığı öyküleriyle edebiyatın içinde daima bir “yüksek” ses olan Tomris Uyar'ın, ilk baskısı 1973'te yapılan ikinci öykü kitabı Ödeşmeler'e daha sonra Şahmeran Hikâyesi de eşlik etmişti.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Yılanların başı anlamına gelen Şahmaran efsanesinin hikayesinin anlatıldığı gizem ve gerilim dolu yapımı izleyenlerin bir kısmı, yeni dizide 'Twilight' esintileri hissetti.
Daha çok güney, orta ve doğu Anadolu resimlerinde, masallarında, hikâyelerinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde tanımlanan, insanların derdine deva olabilen doğaüstü yaratıklar. Ayrıca eşanlamlı olarak kullanılan, Erbüke, Türk halk inancında yarı insan yarı yılan olan varlıktır.
Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri 1993, En iyi film: Macera, {Genre} türündeki en iyi filmler : 1993.
Anadolu'nun en önemli efsanelerini konu alan Şahmaran dizisinin başrol oyuncuları Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in performansı izleyiciden geçer not alamadı. Senaristliğini Pınar Bulut'un yaptığı, yönetmen koltuğundaysa Umut Turagay'ın oturduğu dizi en çok özgün olmaması sebebiyle beğenilmedi.
Şahsu Adana'da kendisini yeniden keşfetme yolculuğuna çıkarken bir yandan da, dedesinin komşusu olan yakışıklı ve zengin Maran (Burak Deniz) ile büyük bir aşk yaşamaya başlıyor.
Adem ile Havva hikayesinde Havva'ya yol gösteren, ona bilgi meyvesini yediren aslında Lilith olan yılandır. Lilith ve Samael birleşimidir. Bilgi meyvesinin yenmesinin cezasını yine kadın çeker.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Şahmeran efsanesi Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan kafası insan vücudu formunda olan bir kadının efsanesidir. Şah kelimesi 'baş' anlamına, 'Mer' kelimesi yılan anlamına gelmektedir.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Şahmeranın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan efsanevi bir yaratık olarak ifade edilebilir. Şahmeran kelimesinin anlamının yıların şahı olduğunu söylemek mümkündür. Şahmeranın başı insan gövdesi şeklinde, vücudu ise yılan şeklinde olan efsanevi bir yaratık olduğu söylenmektedir.
Gerçek hikâyeden farklı olarak gördüğümüz şey ise neredeyse her bölümde karşılaştığımız ama son bölüme kadar kim olduğunu anlayamadığımız çıplak bedeni yılanlara sarılmış kadın; Şahmaran'ın kız kardeşi Lilith.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri