Şahıs şirketlerinin tüzel bir kişiliği yoktur. Şahıs şirketi sahibi, işten farklı bir yasal statüye sahip değildir. Şahıs şirketi isim örneği olarak, genellikle işletme sahibi şahsın isim soyadı, ticari unvan olarak kullanılmaktadır. Şahıs şirketinin sahibi, tüm olumlu ve olumsuz riskleri üstlenir.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Hocam şahıs firmasında ünvan değişikliği veya ekleme yapılmaz. Sadece isim ve soyisminiz yazar. Ancak fatura'nızı bastırırken şirket ismi koyabilirsiniz altına isminiz ve soyisminiz yazacak şekilde. Limited şirketlerde direk ünvan olur.
İlgili 22 soru bulundu
Şahıs şirketi olduğunuz için vergi levhasında isminiz yazılır, ancak isteğe bağlı olarak ticari ünvanınızı da ekletebilirsiniz.
Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketler, sermaye ve şahıs adı altında iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri; anonim, limited, paylı komandit şeklinde sıralanır. Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Bir şirketin ismi, markalaşma sürecinde büyük bir öneme sahiptir. Birçok açıdan, şirketin kimliğini ve değerlerini yansıtır. İyi bir şirket ismi, potansiyel müşterilere ve iş ortaklarına güven verir ve akılda kalıcı olur. Şirket ismi bulma süreci, titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir.
Gerçek kişilerin ticaret unvanı ad ve soyadlarından meydana gelmekte olup, ad ve soyadın kısaltılmaksızın yazılması gerekmektedir. Kişiler herhangi bir karışıklık yaşanmaması için unvanlarına ilave yapabilirler. Gerçek kişinin seçmiş olduğu ticaret unvanı başka bir gerçek kişi ile aynı olamaz.
Tescil işlemlerini Türk Patent ve Marka Kurumu'na kişisel olarak başvuru yoluyla veya Yetkili patent ofisleri aracılığı ile yapabilirsiniz. Gerçek veya tüzel kişiler isim tescili için başvuruda bulunabilirler. İsim tescil başvurunuzu dilerseniz fiziki ortamda dilerseniz elektronik ortamda yapabilirsiniz.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık periyotlar üzerinden Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV dolaylı bir vergi türü olduğundan dönem içinde yapılan faaliyetler üzerinden gerekli hesaplar yapılarak faturada belirtilir. KDV, mal veya hizmetin türüne göre oransal farklılıklar gösterebilir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Şahıs şirketleri de kendi arasında basit usul, işletme ve serbest meslek olarak üçe ayrılır.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
Şahıs şirketinizi kurduktan sonra, işletme faaliyetleriniz için ayrı bir işletme hesabı açmanız gerekmektedir. Bu hesap, işletmenizin gelir ve giderlerini takip etmek ve finansal işlemlerinizi düzenlemek için kullanılacaktır.
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri