Poğaça, börek, pide: Midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.
KIZARTMA VE HAMUR İŞLERİNDEN UZAK DURUN
Zeytin, salam, sucuk, tuzlu peynir gibi besinler sahurda tercih edilmemelidir. Kızartma, kavurma, hamur işi, baharatlı ve yağlı besinler kilo problemi ve mide rahatsızlığına yol açacağından sahurda tüketiminden kaçınılmalıdır.
En beğenilen sahur tarifleri, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı menemen, bol proteinli yumurtalı patates, hamur kızartması, pişi, yumurtalı ekmek, çok pratik tost ve gözlemeler, yumuşacık ve hafif krep, puf puf pankek, börek çeşitleri, bol peynirli kuymak gibi çeşitleri, püf noktalı anlatımları ve aşama resimleriyle ...
İlgili 23 soru bulundu
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
SAHURDA UZAK DURMAK GEREK BESİNLER
4- Poğaça, börek, pide: Midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Süt. Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
Gün içinde tok kalmanızı sağlayacak; yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi protein içeriği yüksek besinlere sahurda mutlaka yer vermelisiniz. Hem lif alımına katkı sağlamak hem de uzun süreli tokluğu desteklemek için sahurda ekmek seçimi de tam tahıllardan yana olmalı.
Sahurda börek, gözleme gibi hamur işleri, sanılanın aksine tok tutmaz! Sadece sofradan kalkınca ağırlık yapar, ancak gün boyunca enerji vermez. Çünkü beyaz undan yapılan yiyeceklerin glisemik indeksi yüksektir, yani çabuk kan şekerini yükseltir ve sonra düşürür.
Makarna, kek vb. hamur işleri: Canınız durmadan makarna veya hamur işi çekiyorsa yeterli protein ve yağ almıyorsunuz demektir. Kırmızı et, beyaz et, baklagiller, süt, yoğurt, kabak çekirdeği gibi protein içeren gıdalara yönelip salatanıza biraz daha fazla zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
UZUN SÜREN TOKLUK VE SUSUZLUK HİSSİ İÇİN…
Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem tok tutar. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.
Sahurda 1 adet yumurta tüketin
Sahurda yenilen 1 yumurta bu besin öğelerinin bazılarını karşılamaya yardımcı oluyor. Yumurta en kaliteli protein kaynağı olduğundan Ramazan süresince tüketilen yumurta, gereken proteinin bir kısmını almayı sağlıyor.
Sahur menüsünde yumurta, peynir, yoğurt, kefir gibi protein kaynaklarına yer vermek gün içinde daha uzun süre tok kalınmasını sağlamaktadır. Ayrıca yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynakları bağırsak florasını koruyarak sindirim sorunları yaşanmasını önlemektedir.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
İçerisinde yine bir miktar sebze olması hem yemeği hafifletecek hem de vitamin değerini arttıracaktır. Ramazan ritüellerinden bir tanesi de sahurda pilav yemektir.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Sahurda yenilen besinlerin besin değeri çok önemlidir. Protein içeriği fazla olan besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu nedenle yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler sahurda mutlaka tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri