Sahurda çok çay içilmesinin kesinlikle yanlış olduğunu dile getiren Gökçe, "Çay vücuttaki sıvı kaybını artırıyor. Özellikle demli çay, vücuttaki sıvıyı boşaltıyor ve akşama kadar susuz kalınmasına neden oluyor. İftardan sonra çay içilebilir ama sahurda içilmemesini tavsiye ediyoruz.
Suya ek olarak çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, ayran, kefir, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Sahur öğününden sonra da mutlaka su içilmeli." diye konuştu.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Gökçe, çay tüketiminin vücuttaki sıvı kaybını artırdığını belirterek, "Özellikle demli çay, vücuttaki sıvıyı boşaltıyor ve akşama kadar susuz kalınmasına neden oluyor.
Sahur, içeriği artırılmış bir kahvaltı gibi düşünülmelidir. Standart kahvaltılıkların yanında bir bardak süt ya da yoğurt ve bir porsiyon meyve özellikle tüketilmelidir. Az tuzlu peynir çeşitleri, yumurta, söğüş sebzeler, ceviz, fındık, yoğurt, şekersiz marmelatlar tüketilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
Çay içmeyen adama güvenemeyiz çünkü buralardan ve bu toprakların kadim içecek kültüründen fersah fersah uzaklaşmış bir adam bizi tedirgin eder. Çay; yoksulların, şairlerin ve yalnızların resmi içeceğidir. Ona öyle alelade bir içecek muamelesi yapamayız. Ona sıradan bir içecek gibi davranamayız.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Bu karı erittiğimizde enfes bir çay demleyebiliriz. Kar suyu, minerali az ve saf bir su. Böyle olunca çay molekülünü suya verebiliyor ve ortaya daha leziz bir çay çıkıyor.”
Sahurun yanı sıra iftarda içilen gazlı ve şekerli içecekler de, gün boyu aç ve susuz kalmış vücudu beslemez ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olmaz. Aksine, hayli yüksek oranda şeker barındıran bu içecekler, kan şekerinin ani ve hızlı bir şekilde yükselmesine ve aynı şekilde hızla düşmesine sebep olur.
Sahurda çok su içmek şişkinliğe, mide bulantısına ve sık idrara çıkmaya neden olmaktadır. Bunun dışında fazla su tüketiminin kişilere bir zararı dokunmamaktadır. Ramazan ayında vücut sürekli su kaybetmektedir. Bu durum özellikle hava sıcaklığının fazla olduğu zamanlarda daha da artmaktadır.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketin.
ÇAY BÖBREK TAŞINA NEDEN OLUYOR
Bu nedenle oruca hazırlık için yapılan sahurlarda çay tüketilmesi önerilmez. Özellikle demli çay, böbreklerde taş oluşumuna neden olduğundan uzmanlar sahurda çay yerine, portakal suyu tüketilmesi gerektiğin vurguluyor.
İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı tüketimi olmazsa vücudunuz buna tepki gösterebilir. Baş dönmesi, bayılma hissi, bulantı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bunları önlemek için sahura kadar olan sıvı tüketiminde 14-15 bardak sıvı alımı gerçekleştirmelisiniz.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Sahurda yenilen besinlerin besin değeri çok önemlidir. Protein içeriği fazla olan besinler, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu nedenle yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler sahurda mutlaka tüketilmelidir.
Ramazan ritüellerinden bir tanesi de sahurda pilav yemektir. Bu alışkanlığı pirinç pilavından bulgur pilavına çevirmekte yarar vardır. Pirinç pilavı tıpkı beyaz ekmek gibi kan şekerini hızlı yükseltip, düşürerek kişiyi daha kolay acıktırabilir. Ayrıca vitamin değeri daha düşüktür.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Peynir, kahvaltı için iyi bir protein kaynağı. Aynı zamanda kalsiyum fosfor ve B12 açısından da zengin. Dengeli karbonhidrat ve proteinin özelliği sayesinde sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde tok tutan iyi bir seçenek.
TUZLU GIDALARI TÜKETMEYİN
Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Bunun için, sahurda salatalık, domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri