Çehov tarzı olarak bilinen durum hikayeciliği anlayışının öncülerindendir. Hikayeleri gerçek yaşamdan izler taşımaktadır. Sait Faik Abasıyanık edebi anlayışı, İstanbul sokaklarının gerçek yüzünün okuyucuya tüm gerçekliği ve samimiyetiyle ayna tutulması olmuştur.
Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yenilikler nedeniyle, "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, iyi ve kötü taraflarıyla, olduğu gibi ama aynı zamanda şiirsel ve usta bir dille anlattı.
Sait Faik Abasıyanık kimdir? - Yeni Akit. Sait Faik Abasıyanık, Moupassant ve Çehov tarzı durum öyküsünün Türk Edebiyatı'ndaki en önemli temsilcilerinden biridir.
Sait Faik Abasıyanık Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Sait Faik Abasıyanık, bir dönem toplumcu-gerçekçilik akımından etkilenmişse de sonrasında bireysel sorunlara eğilmiştir.
Sait Faik 1936 yılında Ağaç Dergisi'nde 3 sayı yayınlanan 'Kalorifer ve Bahar' adlı hikayesini 'Saik Faik Adalı' diye imzalamıştı. Yaygın kanıya göre de bu onun Burgaz Adasına olan aşkını gösteren bir kanıttı. Pek çok eleştirmene göre burada kast edilen ada Burgaz'dır.
İlgili 36 soru bulundu
Sait Faik Abasıyanık, Cumhuriyet Dönemi Türk hikâyeciliğinde durum hikâyesi geleneğinin en önemli temsilcilerindendir.
Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından olan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir.
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır. Söz konusu bu isimler, bu tür ile ilgili birbirinden güzel eserler vermiştir.
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Sait Faik Abasıyanık Yeni Türk edebiyatında öykü sanatının kurucu edebiyatçıları arasında yer alır. Gerek kullandığı dil gerekse sanatına taşıdığı malzeme sayesinde Türk edebiyatının en önemli öykücüleri arasında sayılmaktadır.
Realist bir edebi anlayışa sahip olan yazar, öykülerinde İstanbul'un küçük insanlarının yaşamlarına odaklanmıştır. Sait Faik Toplumcu Gerçekçi mi? Hikâye türünün büyük isimlerinden Sait Faik, eserlerinde toplumcu gerçekçi edebiyatın dışında kalarak bireye, bireyin iç dünyasına eğilen yazarlardandır.
Sait Faik Abasıyanık, 1934-1940 arasında Varlık, Ağaç, Servet-i Fünun, Uyanış, Ses, Yeni Ses, Yaprak, Yenilik gibi dergilerde yayınlanan öykülerinle tanınmaya başladı. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından olan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında adeta bir dönüm noktası sayıldı.
Dünya Savaşı sırasında Beyoğlu'nda aylak gezen bir öğrencinin dünyayı umursamayan maceralarını anlatır. Sait Faik Abasıyanık'ın 1951 yılında Varlık Yayınları tarafından yayımlanan öykü kitabı. Havada Bulut ilk kez, Büyük Doğu Dergisi'nde 22 Şubat 1946 - 5 Temmuz 1946 tarihleri arasında roman başlığı altında yayınlandı.
Sait Faik Abasıyanık Edebi Kişiliği
Çehov tarzı olarak bilinen durum hikayeciliği anlayışının öncülerindendir. Hikayeleri gerçek yaşamdan izler taşımaktadır. Sait Faik Abasıyanık edebi anlayışı, İstanbul sokaklarının gerçek yüzünün okuyucuya tüm gerçekliği ve samimiyetiyle ayna tutulması olmuştur.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir. Yazarlar, böyle öyküleri kullanarak belli bir “durum” anlatmaya çalışırlar.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Özellikle Türk edebiyatında çağdaş hikayeciliğe önemli katkıları olmuş olan yazardır. Takma adı ise Adalı'dır. 18 Kasım 1906 yılında Adapazarı'nda dünyaya gelmiştir. Sait Faik Abasıyanık çocukluğunun büyük bir bölümünü bu ilçede geçirmiştir.
Babasının isteğiyle üniversiteden ayrılan Abasıyanık, 1931'de ekonomi eğitimi için İsviçre'nin Lozan kentine, oradan da Fransa'nın Grenoble şehrine gitti. Usta yazar, 1934'e kadar süren düzensiz eğitim ve yaşadığı bohem hayatı yüzünden, babasının geri çağırmasıyla diploma alamadan Türkiye'ye döndü.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri