İlk kullanımda koku ve duman geliyorsa Fırınınızın ilk kullanımında koku olması normal bir durumdur. Fırının tüm aksesuarlarını ve tepsilerini çıkarıp boş olarak maksimum sıcaklıkta 30 dakika çalıştırın. Sonrasında fırını kapalı konuma getirin. Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın.
Ayrıca fırını üstten veya alttan 30 dakika boyunca 250°C'de ısıtmanız da yardımcı olur. Bu işlem, yeni fırından gelen her türlü kötü kokudan kurtulmak için yeterli olmalıdır.
Fırınınızın kapısını da temizlemeyi unutmayın. Durulayın: Fırınınızı temizledikten sonra, ılık su ile fırınınızı durulayın. Fırınınızı kurulamak için temiz bez kullanmalısınız. Fırın temizliğinde yan duvarlarının daha iyi temizlenebilmesi için köpük formundaki yağ sökücü tercih edebilirsiniz.
Bunun için ısıya dayanıklı bir kabın ya da direkt olarak fırın tepsinin içerisine bir miktar su koyun. Bu suya karbonat ve sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra fırını 150 – 180 derece civarında yarım saat kadar çalıştırın.
İlgili 20 soru bulundu
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
Deterjan kokusunu gidermek için neler yapabiliriz sorusunu cevaplayalım; Öncelikle yıkandığı halde sabun kokan tencereler bir kez daha durulanmalıdır. Yarım çay bardağı sirke ve yarım limon ve bir miktar suyu tencere içerisine koyup yarım saat kaynatmak kokuyu giderecektir.
Temizlik işlemi bittikten sonra 10 - 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir. Fırın çalıştırıldığında yaklaşık 40 dakika içerisine bir şey koyulmadan boş bir şekilde en yükse derece de çalıştırılmalıdır.
Fırın temizliği için bulaşık bezi, bulaşık süngeri, bulaşık deterjanı, yağ ve kir sökücü, fırın temizleme spreyi kullanabilirsiniz.
Sirkeli sabunlu su
Karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı su ekleyin. Ardından 1 çay bardağı sıvı sabun ilave edin. Karbonatı da ekleyerek malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız deterjan ile sünger yardımıyla fırının her yerini temizleyebilirsiniz.
Evet, tamamen normal. Yalıtım ilk kez ısındığında bu özel koku ortaya çıkar. Fırının ilk kullanımından önce bir saat boyunca 200 º C'de ve “Üst + Izgara” fonksiyonunda çalıştırılarak ısıtılmasını öneririz. Bunun için tepsiler hariç tüm iç aksesuarları çıkarmanız gerekir.
Ancak fırınlar imal edilirken gerekli ısı yalıtımları göz önünde bulundurulduğundan ne fırının çevresindeki dolaplar zarar görüyor, ne de kullanılamayacak kadar ısınıyor. Dolayısı ile ankastre fırını mutfak dolapları içine yerleştirerek güvenli bir biçimde gönül rahatlığı ile kullanmak mümkün.
Fırınların alt tarafında bulunan çekmeceler kullanmadığınız tepsileri saklamak için uygun bir alan olmanın ötesinde bazı modellerde yemeği sıcak tutmak ya da servis öncesi tabakları ısıtmak için tasarlanmış bir alan. Bir dahakine fırınınız çalışırken bu çekmeceyi açıp içerinin sıcaklığını bir kontrol etmelisiniz.
Öncelikle saklama kaplarınızı sıcak su ve sabunla yıkamanız gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra içini beyaz sirke ile doldurup birkaç dakika (en az üç dakika) bekletin. Ardından sirkeyi dökün ve saklama kaplarını bir kez daha sıcak bir su, sabunla yıkamanız gerekir. Böylece oluşan kötü kokulardan kurtulmuş olacaksınız.
Koku emici özelliğe sahip olan tarçın balık kokusunu temizler. Bir diğer yöntem ise bir kap içerisine eklediğiniz su, limon suyu ve limon kabuklarını fırına koyarak 10 dakika 180 derecede bekletmenizdir. Fırına sinen balık kokuları bu işlemden sonra yok olur.
Mutfaktaki kokunun birçok farklı sebebi olabilir. Bu kokuları gidermek amacıyla kullanılan beyaz sirke ve karbonat, farklı ürünlerle bir arada kullanılabilir. En çok kullanılan ikili, karbonat ve beyaz sirke karışımı olarak bilinir.
İlk kullanımda koku ve duman geliyorsa
Fırının tüm aksesuarlarını ve tepsilerini çıkarıp boş olarak maksimum sıcaklıkta 30 dakika çalıştırın. Sonrasında fırını kapalı konuma getirin. Soğuduktan sonra içini ıslak bir bez veya sünger ile temizleyip kurulayın.
Ocak, fırın, davlumbaz, aspiratör, musluk, lavabo, mutfak tezgâhı, mutfak dolapları, mermer, fayans ve seramik yüzeyler, alüminyum, paslanmaz çelik, tencere ve tava, bahçe mobilyaları, PVC, motosiklet, bisiklet, otomobil jantı gibi araçlarda oluşan yağ ve kirleri temizlemede güvenle kullanılabilir.
Bu ürün, yağların ve lekelerin hızla çözülmesini sağlar, böylece fırınlarınızı ve ızgaralarınızı kolayca temizlemenizi sağlar. Fırın temizleyicimiz Sol Oil 10-03, mutfak mobilyaları, fırınlar, tencere ve tavalardaki katran, katran ve yanık yağların temizleyicisi olarak kullanılır.
Bir kap içinde ya da sprey şişe içinde 1 paket karbonat, 1 limon suyu ve suyu karıştırın. Daha sonra karışımı fırının iç yüzeyine püskürtün. Eğer sprey şişe kullanmıyorsanız bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz. Fırın içine dağılan karbonatlı suyu yaklaşık 30 dakika boyunca bekletin.
Fırın telinin her yerine amonyaklı suyu sürün ve bekletin. Birkaç saat sonra fırın telini ve fırını temizleyin. Amonyaklı su birkaç saat içerisinde bütün yağı eritecektir ve fırın pırıl pırıl olacaktır. Nemli bir bez ile silme işlemi yapıldıktan sonra bez boş bir kap içerisinde durulanmalıdır.
Fırın temizliği karbonat-sirke veya kabartma tozu-limon ikilisiyle de yapılabilir. Bunun için sirkeli veya limonlu karışımı yüzeylere püskürterek birkaç saat bekletmeniz yeterlidir. Yemek lekelerinin yanı sıra su ve deterjan izleri de özensiz bir görünüme yol açabilir.
Çamaşırlarınızı makineye doldurduktan sonra deterjan haznesine yarım bardak sirke ekleyin. Başka bir yöntemle; çamaşırlarınızı yıkamadan sirke ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Kötü koktuğunu düşündüğünüz çamaşırlarınızı yarım saate yakın bir süre bu karışım içerisinde bekletin.
Sürekli bulaşık yıkanan makinelerde zamanla filtrelerinde bazı atıkların birikmesinie sebep olur. Zamanla biriken atıklar hem makinenizin daha az temizlemesine hem de kokmasına sebep olur. Bu yüzden sürekli olarak filtre kısmını çıkarıp temizlemeniz gerekiyor.
Bu nedenle silikon ürünlerin temizlenmesinde doğal içerikli ve parfümsüz deterjanların/sabunların kullanılmasını öneririz. Sinen deterjan kokusunun giderilmesi için, ürünü limon ya da beyaz sirke ile ovalayıp 20 dakika beklettikten sonra sıcak su ile durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri