Tenkis davası, tasarruf oranını aşan ve bu nedenle saklı pay hakkına tecavüz eden murisin tenkise tabi tutulan kazandırmaların yapıldığı kişilere karşı açılabilir. Söz konusu kişiler tenkis davasında davalı sıfatı kazanır. Bunlar mirasçılar ya da üçüncü kişiler olabilir.
Davayı her saklı paylı mirasçı diğerlerinden bağımsız olarak açabilir. Burada tasarruf oranına tecavüz miktarı tüm saklı paylar göz önüne alınarak hesaplanmasına rağmen; bulunacak tenkis edilebilir miktarın tamamı değil de sadece dava açan mirasçının saklı payı kadar tenkis edilebilir.
Kanunda sayılan kişiler haricinde miras bırakanın kardeşleri, yeğenleri, teyzeleri ya da amcaları gibi akrabalarına saklı pay hakkı tanınmaz. Kardeş, yeğen, kuzen, dede, nine saklı paylı mirasçı değildir. Bu kişilerin saklı paylı mirasçı sıfatıyla tenkis talebinde bulunması mümkün değildir.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.
Tenkis davası saklı paylı mirasçılar tarafından açılabilir. Saklı paylı mirasçılar, miras bırakanın ölümüyle birlikte miras hukukuna göre belirlenen saklı pay oranlarına sahip kişilerdir. Bu mirasçılar, miras bırakanın tasarruflarının saklı paylarını ihlal ettiğini düşündüklerinde tenkis davası açabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Tenkis davası, miras bırakanın ölümünden önce açılamaz. Saklı paylı bir mirasçı, miras bırakanın sağken kendi saklı payını ihlal eden bir işlem yaptığını bilse dahi, buna dair miras bırakanın ölümünden önce dava açamaz.
Kimler Tenkis Davası Açamaz? Tenkis davası yalnızca saklı pay hakkına sahip mirasçılar tarafından açılabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, saklı pay hakkını haiz olmayan kişilerin tenkis davası açamayacağı açıktır. Haklı gerekçeyle mirasçılıktan çıkarılan saklı pay hakkı sahibi kişiler de tenkis davası açamaz.
Çocuklar ve torunlar, yasal miras payının yarısı kadar saklı paya sahiptir. Örneğin, miras bırakanın toplam mal varlığı 1.000 TL ise ve 4 çocuğu varsa, her bir çocuğun miras payı 250 TL olacaktır. Ancak, saklı payları yasal miras payının yarısı olduğundan, her bir çocuğun saklı payı 125 TL olacaktır.
Tenkis Davasında Zamanaşımı
Dolayısıyla, saklı paylı mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açma hakkı vardır. Bununla birlikte, mirasın açılmasının üzerinden 10 yıl geçmesi ile saklı paylı mirasçıların tenkis davası açma hakkı ortadan kalkmaktadır.
Hayır. Hukukumuzda önceden kardeşlerin yasal miras paylarının sekizde biri [1/8] oranında saklı payları bulunduğu kabul edilmekteydi. Ancak 2007 yılında Medeni Kanun'da yapılan değişiklik ile hukukumuzda artık kardeşlerin saklı payı bulunmamaktadır. VI.
Saklı Pay Davası Zamanaşımı Süresi
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği günden itibaren başlayan 1 yıllık süredir. Mirasçının saklı payına tecavüz edildiğinden haberinin olmaması durumunda 10 yıllık hak düşürücü süre geçerli olmaktadır.
Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.
Kardeşlerin saklı pay miras hakkı var mıdır? Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Buna göre, mirasçılar söz konusu olan hakkın veya borcun tenkise tabi tutulmasını talep edebilecekleri gibi, saklı payı aşan bedeli tereke alacaklılarına ödeyerek bunların ortadan kaldırılmasını da talep edebilirler.
Tenkis hesaplarının buna uygun yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekif* gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozul masına karar vermiş, yani tenkis hesabında taşınmazların mirasbırakanın ölümü tarihindeki değerlerinin esas alınmasını uygun bulmamıştır.
Kanuna Göre Saklı Paylı Mirasçılar Miras Bırakana Veya Yakınlarına Karşı Ağır Bir Suç İşlerse Veya Miras Bırakana Veya Miras Bırakanın Aile Üyelerine Karşı Aile Hukukundan Doğan Ödevlerini Yerine Getirmez İse Miras Bırakan Tarafından Mirasçılıktan Çıkarılabilir.
Erdoğan Gökçe, tenkis davasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunduğunu, tenkis, miras ve muvazaa davalarında tanık dinletmenin şart olduğunu ve tenkiste ispat yükünün davacıya ait olduğunu anlattı.
Saklı paylı mirasçılar her halükarda terekeden belli oranda pay alacaklardır. Bu hususun tek istisnası mirasçı tarafından reddi miras yapılmış olmasıdır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle taahhüt edilen malvarlığının bakım alacaklısına devriyle saklı paylı mirasçıların haklarına tecavüz edilmesi mümkündür.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdı ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler.
Saklı pay davasında zamanaşımı süresi, mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar ve 1 yıllık süreye tabidir. Saklı payının ihlal edildiğinden haberinin olmaması durumunda ise mirasçının 10 yıllık hak düşürücü süresi vardır.
Miras Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Murisin ölümünden sonra kalan terekenin paylaştırılması için kanunda verilen en uzun süre 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona erdikten sonra açılan miras paylaşımı davaları reddedilmektedir.
Kanun koyucu miras bırakan öldükten sonra tenkis davasının açılabilmesi için belli süreler ön görmüştür. Bu süreler HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRELER'dir. Bu sürelere uyularak dava açılmazsa kişiler dava açma haklarını kaybederler. Bu süreler siz değerli mirasçılar için büyük önem arzetmektedir.
“Vekalet, vekilin yapması gereken işin gerektirdiği tüm işlemleri kapsar. Ancak özel yetkisi olmadan vekil dava açamaz, sulh olmaz, tahkim edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlayamaz, bir taşınmazı temlik veya bir hak ile sınırlayamaz (BK. md. 388).
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri