İnsanların cenazeye “salât”ı ise “dua” etmeleri demektir. Meleklerin “salât”ı ise “istiğfar” dilemeleri anlamına gelmektedir.11 Buna göre ﻮﻠﺻkökünün Kur'an sonrası yazılan en eski lügatler- den birindeki anlamları “dua, ibadethane/tapınak, hüsnü sena ve istiğfar” şeklinde sıralanmaktadır.
Burada salât, Allahın rahmet, meleklerin istigfar, müminlerin ise, dua etmesi anlamındadır. Sualdeki, (Bana salât edecek olan Allah'tır) demek, (Bana rahmet edecek olan Allah'tır) demektir.
Maun suresindeki "salat" kelimesine bugünkü "namaz" anlamı veriliyor. Oysa bu doğru değil. Bu ayet peygamberliğin en geç beş yılı içinde indi, yani Mekke dönemi. Ayet genellikle şöyle çeviriliyor: "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, namazlarından bîhaberlerdir".
Peygamber'e (s.a.s.) nasıl ve hangi lafızlarla salât-u selam getirilir? Salât ve selâm kelimelerinden oluşan “salât-u selâm” terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.
İlgili 36 soru bulundu
Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur. Salavat getiren kişinin üzerine Allah'ın rahmeti iner. Salavat getiren kişinin ismi HZ. Muhammed'e (S.A.V) iletilir.
"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir. Bir mümin dilediği şekilde salavat getirebilir.
Salât Kavramının Kur'an-ı Kerim'deki Kullanımı
Kur'an-ı Kerim'de “Salât” lafzını incelediğimizde, 67 yerde müfret, 11 yerde hem müfret ve hem de zamire muzaf olarak ve 5 yerde de “Salâvat” şeklinde46 çoğul olarak geçtiğini görmekteyiz.
Namaz kılmak deyimi, Türkçede Kur'an'da "ikametü's-salat" şeklinde terkip olarak kullanılan ifadenin yerine konmuştur. Salât dua etmek, ikametü's-salât ise "duanın yerine getirilmesi" anlamlarına gelir.
Sözlükte “dua, tâzim, rahmet” gibi anlamlara gelen salât ile (çoğulu salavât) “esenlik” mânasındaki selâm kelimelerinden oluşan salât ü selâm, “aleyhi's-salâtü ve's-selâm” veya “sallallāhü aleyhi ve sellem” şeklindeki dua cümlelerinin yerine daha çok Osmanlı Türkçesi'nde kullanılmıştır.
Tarhun, maydanoz, frenk maydanozu, frenk soğanı, menekşe, hodan ve geyik otu gibi taze otlar ve çiçekler dışında jülyen kesilmiş pancar, katı yumurta, trüf, salata sosuna batırılmış sarımsaklı ekmek kabukları ve kornişon gibi malzemeler de salataya garnitür olabilir.
Klasik salatalar arasında kaşık salatası, çoban salatası, patates salatası, havuç salatası, Rus salatası, makarna salatası yer almaktadır. Aynı zamanda ton balıklı salata, Sezar salatası ve kırmızılahana salatası diyet yapanların veya sağlıklı beslenmek isteyenlerin de ilk seçeneği oluyor.
Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır. Sahih olan ibadetin kabul olması yani sevap alınması için, o ibadeti yapan kimsenin kul haklarından da sakınması gerekir. Bütün ibadetlerin kabul olması için, Allahü teâlâ için yapılması ve niyet edilmesi şarttır.
Arapçada hayır dua anlamına gelen pek çok kavramı ihtiva eden salâtı kısaca; “Hz. Muhammed'e (s.a.v.) merhamet, mağfiret, feyz ü bereket vs. hayırlar ihsan etmesini Allah'tan (c.c.) dilemek” şeklinde tanımlamak mümkündür.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Eğer, beş vakit namazı tamam ise, felâha (cennete) kavuşacak, namazı noksan ise hâb-ü hüsranda (cehennemde) kalacaktır."
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Elinizde- ki çalışmada, Hûd suresinin 87. ayetinde geçen “salât(uke)” terkibi ile ilgili yay- gın bir tercüme yanlışı üzerinde durmak ve sonunda savımıza uygun bir çeviri önerisinde bulunmak istiyoruz.
Namaz Allah'a (c.c.) olan kulluk borcumuzu ödemek ve her daim onu anmak üzere kılınır. Namaz ergenlik yaşların da olan ve akıl sağlığı yerinde olan tüm erkeklere ve kadınlara farz olan bir ibadettir. Namaza başlama yaşı ile ilgili peygamber efendimizin hadisi şerifleri bulunmaktadır.
İslam'ın ilk dönemlerinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 vakit kılınan namaz ile ilgili ve namazın vakitleri hakkında ayrıntılar ise Taha Suresi 20/130 ve Mümin Suresi 40/55. Ayetlerinde bildirilmiştir.
peygamber sevgisini azaltmak için. yani bir musibet anında salavat getirmeyin demek için. yapılan bilinçli bir şey de olabilir kardeşlerim. buna alet olmayın. hangi sıkıntıya uğrarsanız uğrayın. ne yaşarsanız yaşayın.
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve mâ beynehüm minen'nebiyyine vel'mürselin. Salevâtüllahi ve selâmühü aleyhim ecmeiyn."
Bir Müslüman ezanın okunmaya başlamasıyla Öncelikle Besmele çekmelidir. Bismillahirrahmanirrahim Yani Esirgeyene ve bağışlayan Allah'ın adıyla dedikten sonra salavat getirilmelidir. Salavat Allah'ı zikretmek olarak tanımlanmaktadır.
Muhammed (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor. Başka bir hadis-i şerifte ise "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55) buyuruyor.
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri