Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Domates - Salatalık
Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Kızartılmış gıdalar
Dondurulmadan önce gevrek olan gıdalar, çözülmesi sonucu hamur gibi bir hale gelir. Ancak burada istisnai bir durum var; ev yapımı kızarmış patatesleri kızarttıktan sonra dondurucuya koyabilirsiniz. Ve çözülme olmadan da hemen kızartmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Domatesler buzlukta 10-12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Salatanızın üzerine streç film sarın. Bu şekilde sakladığınız salataları iki üç günden fazla tutmamanızda fayda vardır. Önceden pişirilmiş malzemelerle hazırlanan salataların, bakterilerin üremesini veya yiyeceklerin bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekecektir.
Sizde yapmak isterseniz salatalıkları rendeleyip buz kalıbına doldurun ve buzlukta dondurun. Sonra buzdolabında buz haline gelmesini bekleyin. Buzluktan çıkarıp, poşete koyun ve dolaba atın.
Havuçları şoklama yöntemiyle buzlukta 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Son olarak sebzeleri ve meyveleri yıkayıp saklamak çok büyük bir hata. Uzmanlar bu ürünleri yiyeceğiniz zamana kadar yıkamamanız gerektiğini vurguluyor. Çünkü nem bakteri üremesini hızlandırıyor.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Biberleri doğrayıp yağda hafif kavurup küçük küçük doğradığımız domatesleri de üzerine ekleyip 15 dk pişiriyoruz. Fırın tepsisine menemeni boşaltıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine tek seferde tüketebileceğimiz kadar paylaştırıp dondurucuya kaldırıyoruz.
Ayrıca lezzetlendirmek için az miktarda şeker ve sirke de ekleyebilirsiniz. 1 kilo domates için yarım çay kaşığı şeker ve sirke yeterli olacaktır. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz. Henüz sıcakken kavanozlara pay edin.
Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir. Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.
Buzlukta domates saklamanın kolay yollarından birisi olan bütün ya da dilim halinde muhafaza için şu adımları takip edebilirsiniz: Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun.
En iyi 4 gün içinde kullanılırlar ancak buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilirler. Kavrulmuş çeri domateslerinizi dondurmak için tamamen soğutulmuş çeri domatesleri bir dondurucu saklama torbasına aktarın. Torbadaki tüm fazla havayı sıkın ve dondurun. Domatesler 2 aya kadar saklanır.
Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, rendelenir ya da rondodan geçirilir. Hafif sulu kalıncaya kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kalıplara koyularak dondurulur. Donan sos kalıptan çıkarılarak poşetlenir ve dondurucuya kaldırılır.
Poşete koymak yerine yeşillik saklama için çeşitli özel kapları veya kavanozları da kullanabilirsin. Yeşillikleri buzdolabında veya derin dondurucuda bu şekilde daha uzun süre muhafaza edilebilirsin.
İpucu: Kullanmadığınız donmuş muz dilimlerini Koroplast Kilitli Poşet'e veya Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri