Salatalık. Salatalık yediğinizde aslında yüksek oranda su tükettiğinizi biliyor muydunuz? Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Salatalığın neredeyse tamamı su
Yazın simge besinlerinden salatalığın yüzde 96'sı sudan oluşur. Hem aşırı sıcaklarda artan sıvı ihtiyacına hem lif içeriğinin yüksek olması sayesinde tok kalmanıza fayda sağlar. Yüksek oranda C vitamini içermesi ile cilde de sağlık verir.
Domates % 94
Bu maddeler, içerisinde bulunan suyla da birleşince sağlığa çokça fayda sağlayabiliyor.
Brokoli (%91 oranında su), Havuç (%87 oranında su), Bezelye (%79 oranında su), Patates (%79 oranında su).
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Aynı şekilde su oranı yüzde 92 olan karnabaharın çiğ yenmesi öneriliyor.
Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
11. Muz su içeriği en fazla olan meyvelerden biri. %75'i sudan oluşuyor.
Yoğurtta yüzde 80 oranında su bulunur.
Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitaminleri bakımından da zengin içeriklidir.
Karpuz ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzenin su içeriği neredeyse yüzde 100. Karpuzun su içeriği yüzde 92. Çok şanslıyız ki, karpuz tam da bu mevsimin meyvesi; hem lezzetli hem de serinletici.
Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar. Hasat dönemine yaklaşıldığında ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar.
Vücuda su takviyesi yapma konusunda da çilek en iyi besinlerdendir. Sulu kırmızı çilekte yaklaşık yüzde 92 oranında su vardır. Ahududu, böğürtlen ve yabanmersininde bu oran yüzde seksenlerdedir. SALATALIK: Salatalık katı gıdalar içinde en yüksek sulu besinler oranına sahip olanıdır.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Böylece bu dönem esnasında fazla sulama yapılması beraberinde bitkinin sararmasına (boğulmasına) neden olmaktadır. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Dünya geneline bakıldığında tüketimi ve üretimi oldukça fazla olan karpuz, domatesten sonra en fazla üretimi yapılan meyve türüdür. Su içeriği yaklaşık olarak %92 civarındadır. Kabakgiller familyasına ait besinlerin birçoğunda olduğu gibi karpuzun da su oranının oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
Su vücudun en büyük bileşenlerindendir. İnsan vücudunun %75-85'ini su oluşturur. Bu oran yaş ve vücuttaki yağ oranına göre değişir. Su; yağ oranı düşük olan yetişkinlerde su oranı %60-70' i oluştururken; obez yetişkinlerde bu oran sadece %45-55 arasındadır.
İlkbahar ve yaz aylarının gözdelerinden olan, tadıyla olduğu kadar kokusuyla büyüleyen çilek de %91'lik oranıyla en çok su içeren meyvelerden biri.
Kavunun eti yaklaşık olarak % 91 oranında su içerir. Bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi şekillendirilmiş meyve üretebilmeleri için yüksek derecede suya ihtiyaçları vardır.
Her iki meyve de oldukça düşük enerji içeriyor; 100gr karpuz yediğimizde 22 kalori alırken; 100gr kavunda ise 27 kalori alıyoruz.
Karpuzda sadece 'Kırmızı yerler sağlıklıdır' demek yanlış olur. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar" dedi.
Karnabahar çapa ve suyu çok seven sebze olduğu için sulamaya gereken özen gösterilmeli ve muntazam aralıklarla yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır.
Cevap: SU VE MINERALLER BÜTÜN BESİNLERDE BULUNUR ANCAK KURU BESİNLERDE ÇOK FAZLA SU BULUNMAZ.
Ekmek, karbonhidratça zengin bir gıdadır. Esmer ekmekler daha az olmak kaydıyla % 50 oranında karbonhidrat, % 8,5-9.0 protein, % 3-3,5 ya , %2,0 mineral madde, % 37 su içerir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Çiftlik hayvanlarında su ihtiyacı 3 kaynaktan sağlanır. Karbonhidrat %55 • Yağlar %110 oranında su meydana getirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri