Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Salatalık, çok iyi bir pantotenik asit kaynağı olmakla birlikte, iyi birer, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, fosfor, magnezyum, biotin ve B1 vitamini kaynağıdır.
Salatalık en çok tüketilen asidik ürünlerden biridir.
Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle, muzun sindirimi de kolaydır.
Asitlik derecesi ise pH değeri ile ölçülür. pH değeri 7'nin altında olan çözeltiler asidik, 7'nin üzerinde olan çözeltiler bazik olarak tanımlanır. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür.
İlgili 25 soru bulundu
Bazik gıdalar genel olarak yüksek miktarda potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri içerirler. Peki Hangi Gıdalar Alkali Gıdalar Sınıfına Girer ? Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Yani markalı tercih ettiğimiz sular bazik özellik göstermektedir ve tavsiye edilen içme suyu ise bazik olması yönündedir. pH değeri 8 ve üzerinde olan suların tercih edilmesi önerilmektedir.
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Domatesteki organik asitler temel olarak sitrik asit ve malik asit olup sitrik asit olgun yeşil evrede maksimuma ulaşmakta ve olgunlaşma süresince sabit kalmaktadır. Diğer taraftan, malik asit miktarının azaldığı görülmektedir. Olgunlaşma sırasında malik asidin sitrik aside oranı 1,3'den 0,6'ya kadar düşmektedir.
PH seviyenizi test etmek için acele etmenize gerek yok, eğer vücudunuz çok asidik ise kendinizi halsiz ve sağlıksız hissedersiniz. Diğer belirtiler ise ağır vücut ve ağız kokuları, cilt lekeleri, hazımsızlık, yüksek veya düşük kan şekeri seviyeleridir.
C vitamini bakımından zengin salatalık, cildin canlı ve genç görünmesini sağlamaktadır. Salatalıkta bulunan askorbik asit ve kafeik asit maddeleri yüzde bulunan ödem gibi şişkinliklerin azalmasını sağlamaktadır.
Limon, asidik bir madde iken limon suyu vücuda girene kadar asittir. Limon suyu vücuda alındıktan sonra bazik yan maddeler ortaya çıkartmaktadır. Limonun içrerisinde sitrik asit ve halk arasında C vitamini olarak da bilinen askorbik asit bulunmaktadır.
Baz mı? Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır.
Kandaki ürik asit seviyesini düşüren salatalık, böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir: Mide de oluşan ülser, reflü gibi hastalıklara karşı etkilidir. Aynı zamanda idrar söktürücü bir özelliği de mevcuttur.
Birçok meyve sitrik asit içermektedir. Fakat sitrik asit içeren meyveler çoğunlukla turunçgillerdir. Bu meyvelerin başında greyfurt, limon, misket limonu, mandalina ve portakal gelmektedir.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır. Limon suyunun kendine özgü ekşi tadı onu içecek ve limonata ve limon kremalı turta gibi yiyeceklerde önemli bir içerik haline getirir.
Kanın pH değeri 7,4 yani hafif bazik olup bu değer 7,35 ile 7,45 arasında değişebilir. Vücudumuzdaki metabolik hareketler sonucu asit oranı yükselir, ancak bunun belli bir zaman sonra yeniden normal düzeye gelmesi gerekir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Alkali bakımından en zengin besinler arasında; avokado, brokoli, salatalık, lahana, sarımsak, karalahana, maydanoz, ıspanak, domates, kereviz sapı, buğday çimi, zencefil, hindiba, soya filizi, pazı, tatlı su yosunları, ısırgan otu, kuşkonmaz, karpuz, çörekotu, kavun, zeytinyağı, nane, kekik, karbonat, doğal tuz, rezene ...
7 ile 14 aralığında bir pH değerinde yer alan maddeleri ise baz olarak kabul edilmektedir. Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
İçme suyunun pH değeri 7.2 ve 8.5 arasında yani alkali olmalıdır. Erikli su pH değeri 7.86 olarak bu aralıkta bulunur.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri