Aynı zamanda hamile ya da emziren anneler tarafından da sıklıkla tüketilir. Hamilelikte salatalığın bebeğe faydaları sayesinde sürecin rahat atlatılmasına yardımcı olur. Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Bol miktarda su ve lif içeren salatalık, bebeklere 8. aydan itibaren verilebilen bir besindir. Bu besinin rendelenerek ve yoğurtla karıştırılarak ek gıdaya geçiş yapan bebeklere verilmesi mümkündür.
BEBEKLERE UYGUN OLMAYAN SEBZELER :
Bu nedenle soğan, sarımsak, lahana, pırasa, kereviz gibi sebzeler bebeklerde kullanılmaz. Patlıcan, salatalık gibi bazı sebzeler ise besleyici değerleri düşük olduğundan bebek menülerinde yer almaz.
Bebeğe ilk olarak patates, havuç, kabak ya da bal kabağı verilmesi önerilir. Meyve olarak ise elma, muz, kayısı ya da avokado verilebilir. 7 aylıktan sonra sebze olarak fasulye, bezelye, lahana, pancar, domates, salatalık ya da biber, meyve olarak ise üzüm, portakal, ayva, kiraz ya da kavun verilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yine bu ay içerisinde tahıl olarak pirinç ve irmik dışında bulgur ve arpa, çavdar yulaf unları ve tel şehriye, arpa şehriye de sebze pürelerinin içerisine eklenebilir.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Salatalığın kabuğunu siz güvenle tüketebilirsiniz. İyice yıkadıktan sonra tabii ki. Ancak bebeklerin sindirim sistemi için biraz kalın olabiliyor. Bebeğinize salatalık vermeden önce kabuğunu soymanızda fayda var.
6. AY. EK GIDALAR: Sebze: Patates, tatlı patates, havuç, kabak, balkabağı Tahıl: pirinç, irmik, yulaf Meyve: Elma, armut, muz şeftali, kayısı, erik, avakado, (mevsimine göre) Protein: Yumurta sarısı Süt Ürünleri: Yoğurt, peynir. SIKLIK: 2-3 öğün verilir Sık emzirmeye devam edilir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Salatalık Ne Zaman Yenmelidir? Salatalık, yıl boyunca tüketilebilen bir sebze olmasına rağmen, en lezzetli ve taze haliyle genellikle yaz aylarında tercih edilir. Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos ayları, salatalıkların en bol ve en taze olduğu dönemdir.
Salatalık cilt için faydası olduğu kadar zayıflama konusunda da vücudu destekler. Besin değeri oldukça düşük olan salatalık akşam yemeği olarak tercih edildiğinde ya da ara öğünler de tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
İçerisinde yüksek oranda bulun K vitamini sayesinde salatalık kemik sağlına iyi gelen besinlerden. Kemikleri güçlendirirken kanın pıhtılaşmasını sağlayan salatalık bu faydası nedeniyle çocuklar tarafından tüketilmelidir. Ayrıca salatalığın regl döneminde de tüketilmesi kadın sağlığı için oldukça faydalı olacaktır.
Salatalıkları alacalı soyup rendenin kalın tarafı ile rendeliyoruz veya ince ince çintikleyerek doğruyoruz . Haşlanan patatesleri soyup patates ezici ile veya rende püre haline getiriyoruz. Son olarak,salatalık patates püresi,diğer tüm malzemeyi güzelce karıştırıp,servis tabağına alıyoruz.
Bebeğiniz için anne sütü ana öğün olarak düşünülmeli, ek gıdalar ise ara öğün olarak planlanmalıdır. 6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Bebekler 5 aylıkken de anne sütüyle beslenmelidir. 5. ayın sonlarına doğru muz, elma gibi meyve püreleri ile ek gıda denemelerine başlanabilir.
Taze sarımsak bu aylarda bebeğe verilmeye başlanabilir. Meyvelerden ise şeftali ve kayısı rahatlıkla kullanılacak besinlerdir. 8. aydan itibaren ise börülce, soğan, dereotu, fesleğen, maydanoz gibi çok yararlı bitkiler beslenmeye eklenebilir. 12. aydan sonra da barbunya, patlıcan, domates öğünlere eklenebilir.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Ara Öğün : Meyve püreleri ya da Yoğurt
½ bebek kavanozu (yarım çay bardağı) meyve püresi bebeğiniz için iyi bir ara öğün olabilir. Meyveler hem vitamin yönünden zengindir hem de sindirimleri kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri