Aslında bu bir savunma mekanizmasıdır. Normalde bu madde yapraklardayken herhangi bir stres altında meyveleri korumak için yapraktan önce meyvenin dip kısmına stres şartları da devam ederse tüm meyveye yayılır. Bu nedenle bitkiyi strese sokmamak gerekir. Bu acılaşma toprak kaynaklı da olabilir.
Tadı acı olan salatalıklar cilt alerjisi yapabilir. Vücuttan çok fazla su atabilir. Bu da insan sağlığı için olumsuzdur. Antioksidan özelliğe sahip olan salatalık 7 gün boyunca tüketilirse oksidan harekete geçer.
Eğer sulu ve salçalı yemeklerin acı oranını biraz kaçırdığınızı düşünüyorsanız, yemeğin içinden 1 kepçe su alıp bu aldığınız suyu 1 kepçe sıcak su ile değiştirmelisiniz. Aldığınız suyun içinde acı tat daha yoğun olacağı için; ekleyeceğiniz yeni sıcak su ile tadını hafifletebilirsiniz.
Gereğinden fazla tohum koymak, salatalık bitkilerinin büyürken incelmesine neden olur. Sadece bir iki adet tohum koyarsanız da başarı şansınız azalmış olur. Oyuğu biraz daha toprak karışımıyla doldurun. Toprağı oyuğa bastırmayın, çünkü bu hareket tohumlara zarar verebilir.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır. L., Sp. Pl.: 1012 (1753).
İlgili 24 soru bulundu
Toprakta azot ve potasyum başta olmak üzere eksik besin maddeleri olmadığını farzedersek, yanlış sulama yüzünden hıyar bitkinizi durduk yerde kaybedebilirsiniz. Hıyarda bir sulama rejimi ortaya koymalı ve buna azami olarak uymalısınız.
Çok nemli, soğuk, su yönünden fakir topraklarla, killi topraklar hıyar yetiştiriciliğinde verimi önemli ölçüde düşürür. Hıyar su tutma kapasitesi yüksek olan, besin maddelerince zengin, tuz konsantrasyonu fazla olmayan, fazla kireç ihtiva etmeyen organik maddelerce zengin sıcak topraklardan hoşlanır.
Hıyarda sulama yönünden en kritik dönem meyve bağlama dönemidir. Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler görülünceye kadar ki dönemde çok olmamak koşuluyla günde 1-2 kez su verilmelidir. Bu dönemde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur.
Uykusuzluğa iyi gelir. Ter bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor.
Salatalığın iyisi kısa, kalem gibi dümdüzdür, sapı yeşil olan tazedir. Salatalığın boyu büyüdükçe içi yumuşar ve tatsızlaşır. Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince salatalıkların içi sünger gibi çıkar. Tazeliğini ise sapının yeşilliği ele verir.
Birinci sebep: Sezon yeni başlamıştır, bitki yeterince gelişmemiştir. Sabırlı olun ve bekleyin. İkinci sebep: Bitkinin toprağı yeterli besin içermiyordur. Meyve yapacak gücü olmayan bitki kendini sürdürebilmek için yakınlardaki başka bir dişi çiçeği tozlamak umuduyla yalnız erkek çiçek açar.
Şaşırtma zamanı ilk yaprakların tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel duruma geldikleri zaman en uygun zamandır. Bu dönem çimlenmeden 10-14 gün sonradır.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Tuzlu su, acı biberden kaynaklı olan ağız yanmasına iyi gelir. NANELİ SU Güçlü bir antiseptik etkisi olan naneyi suyun içine atıp bu suyala ağız kgargarası yapın. Suyun soğuk olması daha etkili olur. Bu yöntem genellikle sıcak bir şeyler tüketirken tercih edilmeli.
Yemeğin acılığını almak için, bir fincan sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Yağ, yemeğin yüzeyine çıktığında acıyı içine hapsedecektir. Bu yüzden kaşık yardımıyla yemeğin üzerindeki yağı almanız gerekir. Limon suyu, yemeklerdeki acılığı giderme konusunda son derece etkilidir.
Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir. Son olarak cinsel gücü arttırıcı "Topalaklı Cacık" içinde kullanılır.
- Potasyum oranı yüksek besinlerden biri olan salatalık çok tüketildiğinde böbreklerin hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishal ve karın ağrısı gibi rahatsızlıkların riskini arttırabilir. - Salatalık vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara olduğu gibi kalbe de zarar verebilir.
Fakat salatalığı bilinçli bir şekilde tüketmek gerekir. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
- Salatalık genel olarak güçlü bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle salatalık ciğerleri, bağırsakları ve kandaki toksinleri temizlemede kullanılır.
Salatalık, kalori oranı oldukça düşük ve kilo almadan uzun süre tok kalmayı sağlayan lif yönünden zengin bir yiyecektir. Kilo problemi olan ve zayıflamayı hedefleyen kişiler salatalık tüketimini arttırarak sağlıklı bir diyet programı uygulayabilir.
3 ya da 4 gerçek yaprak dışındaki ana gövde koparılır. Bu işlemden sonra birkaç adet sürgün çıkması için beklenir. Bitkide 3 yapraktan sonraki yaprakları da kesebilirsiniz. Eğer saksı üzerine tel gerilmişse, telin dışındaki yaprakları alarak bitkinin büyümesini hızlandırabilirsiniz.
Salatalık nemli bezde ya da bir suyun içinde kolay bir şekilde çimlenebilir. Nemli bir bezde ya da suyun içinde 3 gün gibi kısa bir sürede salatalık tohumunun çimlenmesi mümkündür. Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri