Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Ay yeniyken tohum atılmadığı gibi, turşu da kurulmaz. Bu işler ayın karanlık evresinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yapılır; zira ne turşu tutar, ne de atılan tohum verimli olur. Turşu kurarken içine karabiber taneleri ya da zencefil atılması güzel kokmasını sağlar.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde haziran ayının ilk haftasından itibaren hasadı yapılan kornişon olarak da bilinen turşuluk salatalığın üreticiye can simidi olması bekleniyor.
Turşu hemen hemen ham olan tüm malzemelerle yapılabilir. Bu sebeple mantık olarak mevsimi yoktur. İster yaz kirazıyla ister kış elmasıyla hazırlayabilirsiniz.
Özellikle daha iri iri olanların daha az kıtır olduğunu ve turşu yaparken içerisine fazla su ve tuz çekeceği için daha kolay yumuşama göstereceğini unutmayın. Bu nedenle mümkün mertebe körpe ve sert salatalıkları seçmeye özen gösterin.
İlgili 22 soru bulundu
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Kışlık turşu hangi ay yapılır? Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
14 KASIM DÜNYA TURŞU GÜNÜ
Tamam, hepimiz turşu âşıklarıyız.
Çeşide göre değişmekle birlikte fide dikiminden yaklaşık 1 ay sonra ilk hasat gerçekleştirilir. Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir.
Ağustos sonundan başlayıp Kasım ayı sonuna kadar süren hasat döneminin üretici için can simidi olduğunu belirten üretici Veysel Danış, fiyatların birinci ürün için 4 lira, ikinci ürün için 2 lira, üçüncü ürün içinse 50 kuruş civarında seyrettiğini söyledi.
Ayın eskisi ve yenisi nedir? Kameri (Hicri) takvime, diğer bir ismiyle ay takvimine göre, ayın birinden ayın on dördüne kadar olan günler ayın yenisidir. Ayın on dördünden sonraki günler ise ayın eskisidir. Ayın on dördüne kadar canlılara su yürür, on dördünden sonra su çekilir, normal hale gelir.
Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Budama ve aşılama yeniayda yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz. Bu işler için yarımay beklenir. Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur.
Bilindiği üzere geçtiğimiz 6 Şubat tarihinde dolunay 20 Şubat tarihinde ise yeni ay gerçekleşmişti. 2023 Mart ayı dolunayı ise 7 Mart tarihinde Başak burcundagerçekleşti.
Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin. Güneş görmeyen bir ortamda 1 hafta kadar bekletin. Hava çok sıcaksa, ağzını açtıktan sonra dolapta muhafaza edin.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Tuz, şeker, sirke, limon tuzunu kaynar su ile çözündürelim ve turşumuzun üzerine dökelim. Kavanoza dolana kadar kaynamış su ile dolduralım. Kapağını sıkıca kapatıp kavanozu iyice çalkalayalım. Güneş görmeyen bir yerde 4-5 gün muhafaza edelim.
Sıcak hava, özellikle direkt güneş ışığı turşularınız için iyi değildir. Bu nedenle serin bir kileriniz yoksa yazın turşular için en ideal saklama alanı buzdolabı olacaktır.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri