İlk turşu izlerine Mezopotamya'da rastlanıyor. Nitekim burası, ilk medeniyetin ortaya çıkış yeri olarak da biliniyor. Fakat tek izleri sadece burası ile sınırlandıramayız. Hindistan da, turşunun ilk filizlendiği bölgelerden biri.
Bu sebzenin anavatanı Hindistan'dır ve Romalılar sayesinde tüm Avrupa'ya yayılmıştır. İncil'de iki ayrı bölümde hıyardan söz edilir. Turşunun çıkış sebebinin, uzun kara ve deniz yolculukları olduğu sanılıyor. Besinlerin, yolculuk sırasında bozulmaması için yapılan tuzlama işlemi, turşu kurulmasına ilham kaynağı olmuş.
7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söyleniyor. Şaşalı Osmanlı dönemi de turşuya düşkünlüğüyle biliniyor. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirdiği biliniyor.
Eski insanlar taze sebze ve meyveleri tuzla saklarken ufak bir sorunla karşılaştılar. Çünkü et ve balık gibi direkt olarak tuzlanan sebze ve meyveler bırakın uzun süre saklanmayı, normalden bile kısa sürede çürüyordu. Bu noktada su devreye girdi ve salamura olarak adlandırılan saklama yöntemi ortaya çıktı.
İlgili 25 soru bulundu
Şişme ve iç boşalması: Turşularda görülen önemli bir diğer bozulmada gerek doku solunumu gerekse mikroorganizma aktivitesi sonucu oluşan CO2'in ürün içinde birikerek şişmesi ve iç boşalmasıdır. CO2'in çözünürlüğü ham madde bileşimindeki azota göre daha fazladır.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Turşunun tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde ünüyle dünyaya duyuran meşhur ve patentli turşularını tüm dünyaya tattırma imkanı ve güvenle alışveriş fırsatı sunuyor.
Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra 4-5 gerçek yapraklı fideler elde edilecektir. Turşuluk hıyarlar genelde tarlalarda yerde yetiştirilir. Bazı çeşitleri askı sistemiyle yetiştiriciliği de uygundur. Tarla 25-30 cm derinlikte sürülmelidir.
Alman tipi salatalık turşusu; Türk tipi turşuya oranla %50 daha az tuzlu olan ve şeker içeren özel bir reçeteye göre hazırlanmıştır. Kullanılan salatalıklar 6-9 cm aralığında özel olarak seçilmiştir. Türk tipi turşuya oranla daha hafif (tuzsuz) olduğundan, aperatif olarak da kullanabilirsiniz.
Trakya mutfağının vazgeçilmez tatları ve kışlık hazırlıkları içerisinde yer alan turşular arasında patlıcan turşusu baş sıralarda yer alır. Bazı köylerde “dolma patlıcan turşusu” diye de adlandırılır. Kış sofralarında özellikle tarhana çorbası ile servis edilmesi yaygındır.
Bazen merak edilir salatalık turşusunun diğer adı nedir diye… Turşuluk salatalığın adı Türkçe kaynaklı olmadığı için belki de... "Turşuluk salatalık adı nedir?" diye düşünenler bilmeli ki ismi kornişon salatalıktır.
Kornişon turşu; evde kısa sürede kolayca yapacağınız, uzun süre bozulmadan saklayacağınız, kütür kütür, taş gibi erimeyen sert bir salatalık turşusu tarifidir.
⇒ ABD, Kanada ve Avustralya'da çok çeşitli gıda maddelerinden bir turşu yapılabilirken, salatalık turşusu için kullanılan bir kelimedir. ⇒ Kornişon, İngiltere'de ve Avrupa'nın geri kalanında salatalık turşusu için kullanılan bir terimdir.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Canan Karatay'dan 'lahana turşusu' tavsiyesi
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Muz Turşusunun Yararları
Muz turşusunu ilginç bulanlar ve yapma konusunda kararsız kalanlar bu turşunun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini göz ardı etmemelidir. Zira hem muzun hem de turşusunun vücudumuza pek çok yararı vardır. Öncelikle iyi bir potasyum kaynağı olan muz, tansiyonu dengelemede büyük rol oynamaktadır.
Turşu içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu da bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek sindirime yardımcı olur. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan turşu, sindirim sistemi ve bağışıklığı güçlendirir. Yemekler ile tüketildiğinde mide de tokluk hissi yaratır ve fazla yemenin önüne geçer.
Doğu Akdeniz'den geldiği bilinen kornişonun İbrani diyasporası nedeniyle Yahudi İspanya'sına ulaştığı söyleniyor. Sonrasında da Yunanistan'dan elma sirkesi içinde Rusya ve Polonya'ya ulaşan kornişon, Baltık'ın aşağısına doğru kayarak Hollanda'ya kadar yayılıyor.
Turşunun su içerisinde bekletilmesi de tuz oranını azaltmaya yardımcı olur. Turşunuzu birkaç gün suda bekletin ve bu süreç içerisinde buzdolabında saklamaya özen gösterin. Tuz oranı istediğiniz seviyeye gelince turşularınız için yeni salamura hazırlayarak, bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir. O yüzden böyle bir durumun oluşmaması için mutlaka turşu suyuna dengeli şekilde tuz eklemek gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri