Güçlü bir idrar söktürücü olan salatalık, ülser ve reflü gibi mide yanmasına neden olan hastalıklar ile baş etmek için birebirdir. Salatalarda bolca salatalık kullanmak bu açıdan yararlıdır. Yoğurt da mide yanması için faydalıdır ve salatalık ile birlikte tüketmek ekstra fayda sağlar.
K vitamini bakımından zengin ve buna bağlı olarak ülsere iyi gelen besinler ise ıspanak, kuşkonmaz, lahana, avokado, soya, yonca ve çavdar unudur. 2) Flavonoidler: Flavonoid içeren bazı besinler de ülserin tedavisinde katkı sağlayabilir. Flavonoidler, ülser gelişimini engelleyerek mide zarını korumaya yardımcı olur.
Mide ülseri için bazı gıdalar zararlı olabilmektedir. Yağ içeren tavuk derisi, yumurta, süt ürünleri, atıştırmalık yan ürünler, işlenmiş gıdalar, paketlenmiş cips gibi ürünler, sığır eti gibi doymuş yağ içeren gıdalar mide ülserini tetikleyerek şikayetleri artırır. Sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmak gereklidir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir: Mide de oluşan ülser, reflü gibi hastalıklara karşı etkilidir. Aynı zamanda idrar söktürücü bir özelliği de mevcuttur.
Aşırı tatlı tüketimi de kaçınılması gereken durumlardan biridir. Şeker tüketimi olabildiğinde azaltılmalıdır. Ayrıca alkol ve sigara tüketimi de ülser bulunan hastalarda yasaklanan bir durumdur. Kızartma yada çiğ tüketim yerine haşlanmış ve iyi pişirilmiş besinler tercih edilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR? - Mide ülserine karşı koruyucudur. - Vücuttaki asit alkali dengesini korur. - Alkali elementler içerdiği için kanı temizler.
Kırmızı et yağ bakımından tavuk ve balık çeşitlerine göre daha zengin olduğundan, midede asit salgısını artırıcı etki gösterir. Aynı zamanda çok fazla protein içerdiğinden midede sindirimi uzun sürer bu da yine ülser için olumsuz bir durum oluşturur. Kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Elma, lifli yapısı sayesinde hem sindirim sistemini düzenliyor hem de içeriğindeki flavonoid vitamini ile yaraların iyileşmesini ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı oluyor. Damla sakızı içerisindeki iyileştirici maddelerle bakterileri önlüyor ve ülser yaraların hızlı iyileşmesinde önemli rol oynuyor.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Muz mide asidine karşı koruyucu mukus bariyer üretir. Muzun ülser hastalarına karşı kullanılan antiasit etkilerinin yanı sıra mide ülserine neden olan bakterileri ortadan kaldırılmasında da olumlu etkisi bulunur.
Tüketilen yiyeceklerin hijyenine de son derece dikkat edilmelidir. Sigara, alkol ve çay gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yumurta, tereyağı, haşlanmış balık ve sebze püreleri gibi gıdalar ile beslenme tercih edilmelidir.
Ülserin nedeni nedir? En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliği sayılabilir.
Pek çok faydası olan bal, iyileştirici özelliği ile biliniyor. Mide yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olan bal, içerisinde yer alan bakteri önleyici maddeler ile birlikte bakteri oluşumunu da önlüyor. Bu özelliğiyle ülsere en iyi gelen besinlerde biri.
Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Ceviz yapraklarının yüksek 'tanen' içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilen ceviz suyu; akne, egzama veya ülserler gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir.
SOĞAN - SARIMSAK
Flavonoid içeren besinler mide ülseri önlemeye ve yaraların iyileşmesine yardım eder. En çok soğan ve sarımsak da bulunurlar. Mide zarının zayıflamasını ve ülserin genişlemesini önler.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu tespit edildi. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi.
Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek besinleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri