Seyyidina ne demektir? Cevap: Seyyidina demek; Efendimiz, liderimiz, beyefendimiz, ulumuz, öncümüz, başımız, şereflimiz ve asilimiz, demektir. Salavatlarda geçen seyyid ya da seyyinina kelimesi ise, bid'attır, sapıklıktır ve haramdır!
Salavat, İslam peygamberi Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.
ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDÎN VE ALA ALİ SEYYİDİNA MUHAMMED'İN ANLAMI NEDİR? Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed şeklinde okunan salavat “Allah'ım! Sen peygamber efendimize ve onun soyundan gelenlere salat eyle / katındaki şereflerini yücelt.” Anlamına gelmektedir.
"Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir. Bir mümin dilediği şekilde salavat getirebilir.
Bu hadis-i şeriflerdeki seyyid ifadeleri efendi mânâsındadır. (Seyyidinâ Resulullah) demek Resulullah efendimiz, Peygamber efendimiz demektir.
İlgili 21 soru bulundu
teravih namazınden sonra okunan dua, teravih namazından önce okunan dua, teravih namazı bilgileri, teravih namazına niyet nasıl edilir? "Allahümme salli ala seyyidina muhammedininnebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim."
Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir.
Sual: Namaz bittikten sonra neler yapılır? Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der. Bundan sonra, 3 kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh) der. Buna istigfar duası denir.
Salavat getirmek günahların affedilmesine vesile olur. Salavat getiren kişinin üzerine Allah'ın rahmeti iner. Salavat getiren kişinin ismi HZ. Muhammed'e (S.A.V) iletilir.
Salavat getiremeyene ise, “Allah da senin makamını yükseltmesin!” diye tepki göstermekte, öteki melekler de bu tepkiye amin diyerek iştirak etmekteler. Demek ki, Efendimizin (asm) adını duyunca salavat getirenler meleklerin hayır duasını alır, getirmeyenler ise bedduasına maruz kalırlar.
peygamber sevgisini azaltmak için. yani bir musibet anında salavat getirmeyin demek için. yapılan bilinçli bir şey de olabilir kardeşlerim. buna alet olmayın. hangi sıkıntıya uğrarsanız uğrayın. ne yaşarsanız yaşayın.
Muhammed'in adını söyleyince ya da yazınca ona salavat okurlar. SALAVAT NASIL GETİRİLİR, ANLAMI NEDİR? Salavat en kısa şekli ile "Âllâhümme salli alâ Muhammed." cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: "Allâh'ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle." demektir.
el Cevab: -Salavat getirmek Şafii mezhebine göre farzdır. Getirilmediği takdirde namaz batıl olur.
"Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve mâ beynehüm minen'nebiyyine vel'mürselin. Salevâtüllahi ve selâmühü aleyhim ecmeiyn."
Anlamı: Allah'ım efendimiz Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Veselleme'e Salât et bir salât olsun ki o salât seni razı etsin, onun haklarına da bir ödeme olsun. Her kim günde 33 kere bu salâvâtı şerifeyi okursa vefat ettiğinde kabri ile peygamberin Muhammed'in kabri ile arası açılır.
Salavatı mecule, Salavatı fatih, Salavatı kübra, Salavatı tefriciye ve salavat duası şeklinde olmaktadır.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Deprem, sel, kasırga gibi felaketler anında dua mü'minin en önemli sığınağı. İlahiyatçılar deprem anında, korunmak için öncesinde ve sonrasında Salâten Tûncina duasının okunabileceğini söylüyor.
Peygamberimize salat ve selamın çok sayıda faydası vardır. İşte onlardan bazıları şunlardır : Salat ve selam getirene melekler de dua ederler. Günahların affına vesile olur. Sevap yazılmasına sebep olur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Tesbih çekmeden hemen önce de Estağfirullah demek, mümkünse bu zikri 100 kez dile getirmek gerekir. Bu sayede alınan manevi huzurun miktarı artar, kişinin Allah'a daha yakın hissetmesine vesile olur. Tesbih çekerken okunabilecek zikirlerden bir diğeri subhanallahi ve bihamdihi'dir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
s.a.v., "Allah'ın selamı onun üzerine olsun" anlamına gelen "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) sözcüğünün kısaltılmışı. İslâm peygamberi Muhammed'in adı anıldıktan sonra söylenir.
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Allah'ın selamı ve rahmeti Hz. Muhammed'in üzerine olsun demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri