Aksi taktirde içinde kalan su, zamanla salçanın bakteri üretmesine neden olacak ve bozulmasını hızlandıracaktır. Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Mis gibi salçaları ya da domates sosunu kullanmak varken ketçaplara çok da gerek yok bizce ama yine de kullanmadan edemiyorsanız, üzerindeki koruyucu halkayı hiç açmadan 1 yıl boyunca saklayabileceğinizi bilmenizde fayda var.
Domates Salçasını Saklama Isısı
Buzdolabında saklıyorsanız, nem birikmesini önlemek için hava geçirmez bir kaba yerleştirildiğinden emin olunmalı. Bunlar, salça uzun süreli bozulmadan nasıl saklanır sorusuna dair önemli bilgilerdir. Domates salçasının raf ömrüne genellikle, doğru saklanırsa altı aya kadar uzayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ev yapımı salça 1 yıl dayanırken, haşlanmış salça raf ömrü çok kısadır. Ev yapımı salça genellikle türüne göre raf ömrüne sahiptir. Domates salçasından farklı olarak biber salçası genellikle bir yıl dayanırken domates salçası daha uzun süre dayanabilir.
Bu durum göz önüne alındığı takdirde salçayı muhakkak ağzı sıkıca kapalı olacak ve hava almayacak biçimde saklamanız gerekiyor. Salça muhakkak kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın. Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Bu sorunun cevabı değişmektedir. Eğer ev yapımı güneş kurutması biber salçası ise serin bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer fabrikasyon veya kaynatma biber salçası ise buzdolabına saklamanız gerekiyor aksi takdirde biber salçası bozulabilir.
Zeytinyağı ekleyin
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor.
Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir. Fakat, hazır salçaların aksine, yaz güneşinde kurutulduktan sonra tuz ile bir miktar kaynatıldıktan sonra saklanan salçanın küflenmesi söz konusu değildir.
Demir ve sulu kaşıklar salçanın bozulmasına neden olacaktır. -Salçayı sürekli olarak serin yerlerde muhafaza ediniz. Sıcak veya direk güneş alan yerlerde muhafaza etmek bozulmasına neden olacaktır.
salçalar ve turşular son kullanma tariheri geçse bile hatta küflenseler bile ki küf onların olmazsa olmazıdır, güvenle tüketilebilirler.
Önce, kavanozun üstünü örtecek kadar tereyağını eritin, sıvı hale gelen tereyağını salçanın üzerine ekleyin. Ardından kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve serin bir yerde güvenle saklayın.
Salçayı kuru ve serin bir ortamda saklamak küflenme problemini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Salçanın küflenmesini engellemek için en önemli detay ise salçanın hava ile temasını kesmektir. Bu sebeple salça satın alırken teneke kutular yerine cam kavanozlarda olanlarını tercih edin.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr. İrkin turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi asitli gıdaların kesinlikle plastik kaplarda saklanmaması gerektiğini belirtti.
Çoğu zaman küflenme bozulma ile karıştırılır. Fakat salçanın küflenmesi daima bozulduğu manasına gelmez. Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
raflarındaki salçaların daha az küflenme oranını ortaya koymaktadır. Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
Yemekle uğraşan insanlara salça denildiğinde, akıllarına ilk olarak Gaziantep salçası gelmektedir. Bunun nedeni Gaziantep salçasının kendine has yapım aşaması ve bu aşamadan dolayı kendine has lezzet farkının bulunmasıdır. Özellikle Antep mutfağında sık kullanılan bu salça türü, adeta yemeklerin sırrı niteliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri