Dikkat ettiyseniz biberleri bekletirken ve güneşte bekletirken 2 kez tuzlama işlemi yapılıyor. Bu nedenle tuzun tamamını bekletme aşamasında koymamak, yarı yarıya paylaştırmak gerekiyor.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Kenara aldığımız salçaları kavanozlara doldurup sıcak kapak ile birlikte kapatalım.Bu yöntem uzun süre salçanın bozulmaması için gereklidir. Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Soğuyunca yine steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabına kaldırın. Salçayı sadece 1 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk) ile karıştırın ve yeniden kavanozuna koyun. Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
İlgili 30 soru bulundu
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Sıvı yağı muhafaza ettiğiniz salçanın üzerine bir miktar sıvı yağ aktarın. Sıvı yağ küflenmesini engelleyecektir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Ev yapımı salçalarda daha yoğun tuz kullanımı veya suyun iyice azaltılması gibi yöntemler sonucunda küflenme sorunuyla daha az karşılaşılsa da, hazır salçalar daha sulu ve daha az tuzlu olmaları sebebiyle kısa sürede küflenebilir.
Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. Beş kilogram etli kapya biber ortalama 50-75 gram kaya tuzunu kaldırır.Salça kavanozunun üzerini sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın.
5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
Kullanacağınız tuz mutlaka salçalık olmalı ( Kaya tuzu kullandım) siz iri tuz kullanabilirsiniz. Ama kullanmadan önce havanda döverek kullanın ki erime problemi olmasın. Tuz ekleyeceğiniz zaman salça hafif sulu olursa tuzun erimesi daha kolay oluyor. Tamamen katılaşmadan kaldırmayın içinde hiç su kalmamalı.
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
n Domateslerden salça üretimi, önce pulpun elde edilmesi, sonra pulpun belli oranda konsantre edilmesi ve kutulanması gibi 3 aşamadan oluşur. Pulp elde edilmesi, aynen meyvelerde olduğu gibidir.
Ev yapımı biber salçası kaç yıl dayanır
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salçamızı buzdolabında yani serin bir yerde saklamamız gerekiyor. Evde salça yaptık ve çok sayıda kavanozumuz varsa; bunları da serin, rutubetsiz ve güneş görmeyecek bir yerde saklamalıyız. Ayrıca kavanozun kapağını kapamadan önce bir parmak sıvıyağ veya zeytinyağı ile salçanın tamamen hava ile temasını kesmeliyiz.
Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır. Küflenme oluşmuş olsa dahi salçanın bu kokusu değişmez. Fakat ekşi ve rahatsız edici bir kokuya sahipse salça bozulmuştur.
Daha sonra domatesli biber karışımını geniş bir tencere içine koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay bardağı kadar zeytinyağı ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirin. İstenilen kıvama gelen salçayı hızlı bir şekilde sıcak sıcak konservelere paylaştırın.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Salça muhakkak kuru ve serin bir alanda saklanmalıdır. Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Öncelikle uygun büyük bir tavaya yağın yarısını dökelim ve salçaları da yarı yarı ekleyelim üzerine tuz ve baharatları ekleyip orta ateşte kavuralım ( burada dikkat gerekiyor çabuk yanabilir karıştırmamız gerekiyor o yüzden) on on beş dk kavurup saklayacağımız kavanozlara doldurup sıcakken ağzını sıkıca kapatalım.
SALÇAYI ABSÖRBE ETMEK İÇİN NE YAPILIR? Salçası fazla konulmuş yemeklere içme sodası ilave ederseniz yemek eski tadına dönecektir. Yemeğin salçası fazla kaçmışsa uygun bir süzgeçten geçiriniz. Akabinde ise üzerine kaynar su tutunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri