Salçanızın yapım aşamasında iyotlu tuz değil, kaya tuzu kullanın. Böylelikle salçanızın daha uzun süre dayanmasını daha yapım aşamasında sağlamış olacaksınız.
Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın. Hepsini iri parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın. Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemeleri pişirin. Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Salça hakkında kısaca bilgi edinelim; Salça, yaz aylarından kış aylarına geçerken yapılan tercihen domatesten veya kırmızı biberlerin çeşitli yöntemlerle suyundan ve çekirdeğinden arındırılmasıyla oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Salçadaki tuz oranı ne kadardır? Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
Salçanın küflenmemesi için streç filmleri de devreye sokabilirsiniz. Salçayı kahvaltıdan akşam yemeğine her an kullanıyor ve bu yüzden ağzı açık kaplarda buzdolabına koyuyorsanız tıpkı burada olduğu gibi üzerini bir streç filmle kapatarak kurumasının, küflenmesinin ve ekşimesinin önüne geçebilirsiniz.
Süzdüğünüz domatesleri çelik, emaye veya cam bir tepsiye dökün, üzerine tuz serpin ve temiz bir tülbent bezle örtüp, güneşe bırakın. Salça koyu bir kıvama geldiğinde cam saklama kaplarına doldurun. Üzerine ince bir tabaka halinde zeytinyağı dökün ve kapağını kapatıp buzdolabında saklayın.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Domatesler yıkanır gelişi güzel kesilerek büyük tencereye konur, üzerine kırmızı biberler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ,gelişi güzel kesilerek domateslere ilave edilir, arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir.
Salçaya eklediğiniz sofra tuzu onu sulandıracaktır. Oysa ki kaya tuzu kullandığınz takdirde salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştıracaktır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. On kilogram etli domates ortalama 100-150 gram kaya tuzunu kaldıracaktır.
Enzimatik parçalanması tamamlanmış domates ezmesi, palperlerden geçirilerek bir nevi öğütmeye tabi tutulur. Kabuk ve çekirdekleri ayrılarak vakum kazanlarına verilir. Vakum kazanlarında, yüksek basınç altında, düşük sıcaklıkta, kısa zamanda istenen yoğunlukta salça elde etmek mümkün olur.
İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. (Tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz, ancak tuzlu salça daha uzun süre dayanır.) İyice karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırıp güneşte kurutun.
Salçanın küflenmesini önlemek için, içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Ardından salça ve tuzu karıştırın.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Salça numunesinde 25 g alınarak bir miktar saf su ile sulandırılır. Daha sonra 100 mL'lik balonjojeye alınarak saf su ile hacim çizgisine kadar tamamlanır. Balonjoje iyice çalkalandıktan sonra çözelti süzülür. Süzüntüden 10 mL alınarak deneye başlanır.
Salçanızın yapım aşamasında iyotlu tuz değil, kaya tuzu kullanın. Böylelikle salçanızın daha uzun süre dayanmasını daha yapım aşamasında sağlamış olacaksınız. Bir başka yöntem ise dondurmak. Salçanızı buz kalıplarının içine koyun dondurun.
Ev yapımı salça 1 yıl dayanırken, haşlanmış salça raf ömrü çok kısadır. Ev yapımı salça genellikle türüne göre raf ömrüne sahiptir. Domates salçasından farklı olarak biber salçası genellikle bir yıl dayanırken domates salçası daha uzun süre dayanabilir.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Tencerenin kapağını kapatıp, biber ve domatesler iyice yumuşayana kadar orta ateş üzerinde pişirin. Düdüklü tencerede 15 dk pişmesi yeterlidir. Normal tencerede süre 2 katına çıkar. Domates ve biberler iyice yumuşadıktan sonra küçük delikli bir kevgir üzerine koyup, suyunun süzülmesini sağlayın.
Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız kullanıma hazır olacaktır. Evinizde böyle bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek salça haline getirebilirsiniz.
Koyu kıvama ulaşan domatesleri el blenderı ile içinde parçacık kalmayacak şekilde püre haline getirin. İçerisine 3 kaşık tuz ekleyin ancak tuz miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra tepsilere bölerek imkanınız varsa balkonunuzda güneşte kurutabilirsiniz.
1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.
Ev yapımı salçalarda daha yoğun tuz kullanımı veya suyun iyice azaltılması gibi yöntemler sonucunda küflenme sorunuyla daha az karşılaşılsa da, hazır salçalar daha sulu ve daha az tuzlu olmaları sebebiyle kısa sürede küflenebilir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri