Salça gibi, diğer domates ürünleri de (domates püresi, domates suyu, ketçap vb.) yüksek oranda likopen içeren besinler arasında yer alır.
Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı renk verici özellikte, doğal bir kimyasaldır. Karotenoidler adlı pigment grubunda yer alır. Severek tüketilen domates, karpuz, kırmızı portakal, pembe greyfurt, kayısı, kuşburnu ve guavalar likopen içerir.
Salça özellikle A, C, E vitamini, potasyum ve folik asit yönünden zengindir. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığı için önemlidir. Katarakt oluşumunu geciktiren bu vitamin düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü olmaktadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Taze, olgun, kırmızı bir domatesin 4-10 mg/100g likopen içerdiği tespit edilmiştir. Domateste bulunan likopenin miktarı çeşit, yetişme koşulları ve olgunluk aşamasına bağlı olarak önemli seviyede değişmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
En önemli likopen kaynakları domates ve domates ürünleridir. Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Hatta ısıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri, çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olur.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Biber salçaları gibi domates salçasının da bol miktarda antioksidan sağladığını söylemeliyiz. Yaklaşık 3,5 mg antioksidan alımı günde bir bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğundan salçayı yemeklere, çorbalara eklemek açıkçası oldukça faydalıdır.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti.
Salça, başta domates ve kırmızı biber olmak üzere çeşitli sebzelerin ezilerek suları çıkarıldıktan sonra kaynatılarak elde edilen püre halindeki yiyecek malzemesidir.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, salçası yapıldığında da birçok özelliğini koruyor. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürüyor.
Yazın tazesini kışın salça olarak tüketitiğimiz domates içeriğindeki likopenden dolayı güçlü bir anti kanserojen ve kolesterol savaşçısıdır.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Likopen gerçekte antioksidan bir madde olup vücudumuzu hücre ve doku bozulmalarına karşı korumaktadır. Bu denli önemli bir yere sahip Likopen domatesin kabuğuna yakın bir yerde bulunmaktadır. Bu gün birçok kişi domatesin kabuğunu soyarak tüketmek şekliyle domatesin hayati bir fonksiyonunu azaltmaktadır.
Likopen domatese, karpuza yoğun kırmızı rengini veren maddedir. Likopen sadece bir renklendirici değil aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Eğer ev tipi salça kullanıyor ve fazla miktarda aldıysanız, güneş gören bir yerde ağzı açık şekilde havalandırmanız gerekir. Böylece salça hem katılaşır hem de rengi koyulaşır.
Bozuk olan salçadan bir çay kaşığı ya da daha fazlası yendiyse kusma baş dönmesi mide bulantısı ya da karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bozuk salça yendikten sonra bu tip belirtiler ortaya çıktıysa kesinlikle bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Domates ve biber salçası kaynağı olan domates ile biberin tüm etkilerini yansıtmakta ve önemli faydalar sunmaktadır. A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. Göz sağlığını korur. Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler.
Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilikçok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve çok iyi A vitamini kaynağıdır. Bu nedenle sağlıklı göz fonksiyonu için aynen havuç kadar değerlidir.
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur. Elbette domates tüketeceksiniz.
Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var. Domates içeriği sebebiyle bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle sıcak günlerde bebek ve çocuklar üzerinde bu etki daha çabuk gözükebilir.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri