Yemek yaparken, domates sosu ve salça gibi sosların fazla kaçması, mutfakta sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Domates ve domatesten yapılan soslar ve salçalar içerdikleri askorbik asit ( C vitamini) nedeniyle asidik yapıya sahiptir. Bu nedenle, domates veya domates salçası yemeğe ekşi bir tat verir.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz. Yemek normal tadına dönecektir. - Yemeği süzgeçten geçirdikten sonra üzerine kaynar su tutunuz ve daha sonra yaptığınız tencereye geri koyduktan sonra baştan pişirmeye devam ediniz.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Domates salçası tatlı olur, Güneş Kurutması ekşi olur bunlar domates salçası, Kaynatma salçalar Hatay, Antep, Adana, Maraş illerinde yapılmaktadır. Tabi güneş kurutması yapılan var ancak satışı yapılan yer neredeyse yoktur. Güneş Kurutması Urfa Yöresi ve Ege Bölgesinde (Aydın) güneş kurutması yapıyor.
Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
İlgili 22 soru bulundu
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası eklemeyi deneyin. Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Koklamaya yoluyla test etmek için salça koklanır. Eğer baskın olarak biber veya domates kokusu geliyorsa muhtemelen o organik bir salçadır. Ancak boya ve kimyasal madde kokuları geliyorsa o salça, ne yazık ki organik olmayan endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçadır.
Bir süre kaynattıktan sonra içine yaklaşık bir yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin ve ocağın altını kapatın. Daha sonra mümkünse küçük küçük birçok kavanoza, ama mümkün değilse yine o tek büyük kavanoza koyun. Salçanız küflenmeden, ekşimeden tüm kışı afiyetle geçirin.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Tam kıvam alan salçanızı cam kavanoza geri aktarırken bir miktar da tuz koyup buzdolabında muhafaza etmeniz ise, asla bozulmamasını sağlayacaktır.
İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
Damak tadınıza göre yemekteki salça yoğunluğu kırılana kadar karbonat ekleyebilirisiniz. Karbonatı birden dökmeyin ki yemeğin tadı bozulmasın. Patates, havuç gibi sebzeler ekleyerek salçanın yoğunluğunu kırabilirsiniz. Kesme şeker de imdadınıza yetişecek bir diğer yöntemdir.
Ev yapımı biber salçası kaç yıl dayanır
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Etkisinde, ısı asitliği serbest bırakır esas olarak domates tohumlarında bulunur ve bu nedenle tatlılık ve asitlik arasında tat dengesizliğine yol açar. en asit seviyesi artar şeker içeriği değişmeden kalır, ancak bu nedenle daha düşük görünür. Sonuç olarak, domates sosunun tadı ekşi olur.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Armut ya da yumurta domates diye adlandırılan küçük ve etli domateslerle salça yapmak daha kolaydır. Az sulu ve etli oldukları için armut domateslerin firesi az olur. Geleneksel Çanakkale domatesiyle de salça yapabilirsiniz ancak daha sulu olduğundan salçanızın firesi daha fazla olur.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Salça gibi, diğer domates ürünleri de (domates püresi, domates suyu, ketçap vb.) yüksek oranda likopen içeren besinler arasında yer alır.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Sık sık mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesinin başlıca nedenleri arasında, düzensiz beslenme, fazla yemek yeme, yemekten hemen sonra uyuma veya uzanma, aç karına sigara içme gelir. Mide ekşimesine, mide asidinin salgılanmasını sağlayan herşey sebep olabilir. Bu bazen sinirsel bile olabiliyor.
Mide ekşimesi durumlarında yiyeceğiniz bir çorba kaşığı bal şikayetlerinizi hafifletecektir. Aynı zamanda sıcak bir bardak suyun içine yarım limonun suyu ve bir tatlı kaşığı bal katıp çay niyetine yemeklerden sonra da içebilirsiniz. Bu karışım mide asitlerinin aşırı üretimini engelleyecektir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
salçalar ve turşular son kullanma tariheri geçse bile hatta küflenseler bile ki küf onların olmazsa olmazıdır, güvenle tüketilebilirler.
Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır. Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın.
Salçanın, taze domatesten gelen vitamin, mineral ve doğal liflerin yanı sıra yüksek oranda antioksidan içerdiğini ve özellikle bağışıklık sistemi için koruyucu bir madde olan Likopen barındırdığını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri