5- Salçaları kavanozlara doldurulduktan sonra kapaklarını kapatın, ters çevirip bekletin. Böylelikle havası çıkmış olur.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir.
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Domatesin en önemli maddelerden biri olan likopen çok hassas bir yapıya sahip. Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda çok iyi bir antioksidan. Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
İlgili 16 soru bulundu
Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Ayrıca kaynatma salçalar çok az fire olduğu için çok uygun bir şekilde mal ediliyor. Güneş kurutması ise tamamen doğal olduğu için, fire çok fazladır. Yani kaynatmada 2 kg domatesten 1 kg elde ediliyorsa, Güneşte kurutlan bir salçada 12 kg domatesten 1 kg salça elde ediliyor.
Domates salçası tuz oranı %5'tir. Yani 2 kg salça (10 kg domatesten) için takriben 100 gram tuz kullanmanız yeterli olur.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Salçanın Görünümü:
Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Koyu kıvamlı derin bir tencereye alıp kısık ateşte, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın. Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Bir gece dinlendirip afiyetle tüketin.
Domates salçasının taze ve lezzetli kalmasını sağlamak için doğru şekilde saklanması gerekir. Bunu yapmak için, kurumasını önlemek için salçayı hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Eğer bidonlara az tuz döktüyseniz birer yemek kaşığı her bir tepsiye kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyin. Salça yapımı için toplamda 100-150 gram kaya tuzu kullanıyoruz. Salçanızı mutlaka yoğun güneş alan ortamda kurutun.
Domatesler kaynadığı esnada tahta bir kaşık yardımıyla ara sıra karıştırın. Salçanın suyu çekildiğinde ve kıvamı koyulaştığında bir el blender'ı yardımıyla yeniden tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana dek iyice ezin. İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin.
Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. Beş kilogram etli kapya biber ortalama 50-75 gram kaya tuzunu kaldırır.Salça kavanozunun üzerini sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın.
Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır. Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız.
Yıkanmış domatesleri doğrayın ve tuz ekleyip, büyük ağzı kapalı bir kapta güneşe karşı 2 gün ekşitin. Sabah ve akşam elimizde ovmalıyız, yoksa kabarıp taşar. Daha sonra bir kevgir yardımı ile domatesleri ezin. Kevgirden çıkan domatesleri tepsiye döküp, salça kıvamına gelince şişelere salçamızı doldurun.
(not:7 kg 150 gr domatesten 1. 250 gr salça elde ettim. ) Domatesleri yıkayın saplarını temizleyin. Kabukları istemiyorsanız domatesin alt kısmına bıçakla + işareti yapıp sıcak suya atıp çıkarın kabukları soyun.
Salçada boya olduğu nasıl anlaşılır? Eğer salça rengi kusursuzsa orada kesinlikle boya vardır. Doğal salçalarda bir renk bulunmaz hiç bir zaman tam kırmızı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri