Salep, kış aylarında tüketimi artan sıcak içecekler arasında ilk sırada gelmektedir. Burada vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasının büyük rolü vardır. Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir.
* Bronşit gibi ya da mide hazımsızlıkları gibi rahatsızlıklarda salep iyi gelen bir içecektir. * İştah açar ve zihni güçlendirir. Çünkü karbonhidrat yapısıyla enerji veren bir içecektir. Toz salep aktarlarda bulunabiliyor.
Sıcacık bir kış içeceği olarak bildiğimiz salebi, alışılmışın dışında tüketeceğiz bu kış. Örneğin SEK kutularının üstünde tarifi verildiği gibi, soğuk olarak da içilebilir. Yapmanız gereken, soğuk salebi blendırda bol buzla karıştırmak.
Üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler, acıkmayı geciktirir. Sütle pişirilerek yapılan salep, sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini taşır. Bu yüzden ara öğün olarak tercih edilebilir. İçeriğindeki müsilaj sayesinde öksürüğü dindirir ve göğsü yumuşatır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu hastalıkların sık görülen şikayetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmek şikayetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.
Salebin vücut ısısını arttırdığını ve uzun kış gecelerinde lezzetli bir içecek olarak sık tüketildiğini anlatan Zünbülcan, salep satın alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntılarla ilgili uyarılarda bulundu. Zünbülcan, "İçerisinde nişasta ya da şeker bulunan içeceklerden uzak durulmasını öneriyoruz.
Soğuk havalarda içildiğinde vücut sıcaklığını arttırır. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezleye karşı direnç sağlar.
Sıcak sütle tüketilen salep bitkisinin özünün, bağırsak hareketini ve dolayısıyla sindirim sistemi ile ilgili tedaviyi düzenlediği biliniyor. - Balgam söktürücü özelliği vardır. Bu yüzden öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunların tedavisinde de kullanılabilmektedir.
Gıda maddesi olarak bu şekilde kullanılmasının sebebi 1 gramının 200 ml suyu absorbe ettiği bir poliholozit olan glikomannan sayesindedir. Daha çok Kahramanmaraş dondurmasında ana bileşen olarak kullanılan salebin doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından dolayı kaçak yollarla toplanması yasaklanmıştır.
Sütlü bir tatlı olarak değerlendirilebilecek salebin, akşam yemekleri sonrası yerine gün içi saatlerde ve ara öğünlerde içilmesi tavsiye edilir. Öğlen ve akşam arasındaki ara öğün olabilir.
Kasedeki sütün içerisine salep ekleyelim ve topak kalmayacak şekilde karıştıralım. Daha sonra tenceredeki sütün içerisine kasedeki salepli sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan sonra hazır olan saleplerimizi fincanlara alalım, üzerine tarçın serperek servis edelim.
Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Tarçın ile tüketilen salep ayrıca tarçının kan şekeri dengelenmesini sağladığı için tokluk hissi veriyor ve tatlı isteğini azaltıyor.
Salep içeriğinde 27,80 Karbonhidrat(g), 5,60 Protein(g), 6,00 yağ(g), 0,40 lif(g), 356,00 Sodyum(mg), 1130,00 potasyum(mg), 836,00 Kalsiyum(mg), 6,00 A Vitamini(ui), 6,00 C Vitamini(mg), 0,20 ve Demir barındırır.
Salep içindekiler, en başta bu salep kökünden elde edilen tozu ve süttür. Tarçın da vazgeçilmez salep malzemeleri arasında yer almaktadır. Kış akşamlarının kendine has içecek türlerinden olan salepleri büyük salep bardakları ile içmek ayrı bir zevktir.
Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadına hitap eden salep, vücut sıcaklığını artırması, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte, sıcak içecekler daha fazla tüketilmeye başlanıyor.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
Salep ile hazırlayabileceğiniz bir diğer lezzet ise pamuk kıvamında kek. Kakaolu, limonlu, sade, mozaik gibi klasik kek çeşitlerinden sıkıldıysanız, salepli/tarçınlı kek tarifimiz tam size göre! Yanında çay, kahve ya da benzeri içeceklerle gününüzü şenlendirmeye birebir!
Hafiften ısınan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Topaklanma oluşmaması için sürekli karıştırın. Ortalama 30 dakika sonunda süt köpüklenmeye başlar ve koyu bir kıvam alır.
Türkler, İslâmiyet'i kabul ettikten sonra şarap gibi alkollü içeceklerin yerine boza, şıra ve salep gibi helâl içecekleri tercih etmişlerdir.
Seçenekler: 50 gr11.900,00 TL/kg. 100 gr11.950,00 TL/kg.
Ne kadar içtiğinize bağlı olarak değişken bir cevabı olsa da salep kilo aldırır mı sorusunun çoğunlukla yanıtı evet. Bunun sebebi içeriğindeki şekerin yüksek olması en başta.
Salep kıvamını aldıktan sonra bardaklara alıp biraz ılımasını beklemelisiniz. Ardından üzerini toz tarçınla süsleyerek lezzeti kadar hoş bir sunumla birlikte afiyetle içebilirsiniz. Salebi genellikle tek başına içecek olarak tüketmeye alışık olsak da, dilerseniz salepli birçok farklı tarif de deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri