Dine ve dünyaya yönelik faydalı işlerle bu işleri yapan kimseler için kullanılan bir kavram. Sâlih mümin anlamına gelen bir terim. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Salih amel Kur'an'da "Allah'a ibadet" olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).
Sâlih mümin anlamına gelen bir terim. İman, ibadet ve ahlâka ilişkin bütün iyilikleri ifade eden bir terim. Dine ve dünyaya yönelik faydalı işlerle bu işleri yapan kimseler için kullanılan bir kavram.
İlgili 16 soru bulundu
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Saliha kadındır ki, yüzüne baktığı zaman kocasını sevindirir, emrettiğinde itaat eder, yanında olmadığı zaman kocasının haklarını korur.” Bu hadisten anlaşıldığına göre, 'Saliha Kadın' saliha bir müslüman hanım olmak ile beraber iyi bir eş ve anne de olmalıdır, ki aile huzuru ve düzeni yerinde olabilsin.
“Salih amel”, din dilindeki yaygın kullanımı ile öncelikle Allah Teâlâ'ya ibadet ve taatte bulunmak, Allah'ın kullarının yararına faydalı işler yapmak demektir. Helâl ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu, salih amel olarak nitelenir.
Bir kişinin oruç tutması, namaz kılması, Kur'an okuması, hacca gitmesi ve iman etmesi salih ameller olarak ifade edilebilir. Kişinin zekat vermesi, sadaka vermesi, ilimle uğraşması da salih amel olarak bilinmektedir. Allah'ın bizden yapmamızı istediği ibadetlerin her biri salih amel olarak nitelendirilebilmektedir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Salih ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Elverişli, uygun, yarar. Yetkisi olan (kimse), yetkili. Dinin emrettiği hususlara uygun davranan, iyi amel sahibi, günah işlemekten kaçınan (kimse).
Kur'an-ı Kerime'de çok fazla sayıda ayette "salih amel" kavramı iman etmekle yan yana zikredilmiştir. Yani bu vurgu salih amelin önemini belirtmektedir. İslamiyet'e göre salih amel Müslümanlara güzelliklerle dolu mutlu, huzurlu, bereketli bir hayat sunmanın yoludur.
Fıkıh kitaplarında sâlih ameller genellikle farz, vâcip, sünnet, müstehap veya mendup; gayr-i sâlih ameller de haram, mekruh ve müfsid şeklinde bölümlere ayrılır.
Peygamber (asm), insanın ölümünden sonra amel defterine sevap yazılmasını devam ettirecek üç iyiliği sürekli hayır (sadaka-i câriye), insanlara yararı dokunan ilim, ölenin arkasından iyilik yapacak ve hayır duada bulunacak salih evlat şeklinde belirtmiştir(19).
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
Sözlükte iş, çaba, fiil, çalışma gibi manalara gelen amel kelimesi Kur'an'da mümin olsun kâfir olsun insanın bilinçli olarak yaptığı işleri ifade eder. Salah kökünden türeyen Salih kelimesi ise faydalı, iyi, doğru, güzel olan demektir.
Yaptığımız amelin salih amel olabilmesinin ilk şartı Allah'ın emrettiği, rızasına uygun bir amel olmasıdır. İhlâs ve iyi niyet ise ayrılmaz bir şarttır. Yaptığımız ameller dünyevi bir menfaat için değil bizzat Allah rızası için yapılmalı ve bu ameller Kur'an ve sünnete uygun olmalıdır.
Allah, iman ile ameli birbirinden ayırmıştır. Müminlerin namaz kılması, oruç tutması, zekat vermesi, haccetmesi imanları sebebiyledir. Yoksa bunları yapmaları sebebiyle iman etmiş değillerdir. Buna göre farzlar ve diğer ameller, imandan sonra ortaya çıkmaktadır.
"Salih amel" Allah'a ibadet ve insanların yararına yapılan faydalı işler demektir. Helal ve meşru olan her türlü iş, şayet düzgün, sağlam, dürüst yapılıyorsa bu salih amel olarak nitelendirilir. Kuran'da yüze yakın ayette, iman etmekle salih amel işlemek yan yana zikredilmiştir.
Muhammed b. Kerrâm ve mensuplarınca benimsenen bu görüş imanı kalbin tasdiki değil dilin ikrarı, küfrü ise Allah'ı dil ile inkâr etme olarak anlar (Eş'arî, s. 141; Ebü'l-Hüseyin el-Malatî, s. 151). Mürcie'nin iman tariflerinin hiçbirinde amel imana dahil edilmemiştir.
Bütün bu davranışlar dünyada insana fayda verecek ahirette de insanın kurtuluşuna vesile olacaktır. 44 Bu ayetten anlaşıldığına göre salih amel de sevap olarak değerlendirilmektedir.
Saliha ismi, dini buyrukları yerine getiren kadınlar anlamı ile Kur'an'da bulunur.
- En hayırlı kadın o dur ki bakınca içine huzur verir emretsen itaat eder sen yokken malını ve namusunu korur. - Peygamberimiz (as) acaba bu hadiste neden "emretmek" kelimesini kullanmıştır bunu "istemek" olarak mı anlamalıyız ya da başka anlamları mı vardır? Hadiste geçen ifade istemek anlamındadır.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri