TÜMEVARIM KELİMESİNİN ANLAMI Doğru kullanımı tümevarım şeklinde olmalıdır.
varı yoğu. a. Bir kimsenin sahip olduğu her şey: “Babası ulemadan bir hoca imiş. Varını yoğunu fukaralara dağıtmış.” -R. N. Güntekin.
"Var mı?" sorusu -mı eki ayrılarak yazılır: - Var mı? Çünkü soru anlamı veren "mi"nin her yerde ayrı yazılması kuraldır.
VAR GÜCÜYLE KELİMESİNİN ANLAMI
Olanca gücüyle, var kuvvetiyle anlamına gelen var gücüyle kelimesi halk arasında bitişik yazılarak hata yapılan bir kelimedir. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle vargücüyle şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı var gücüyle şeklinde olmalıdır.
Dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış olan birleşik isimler bitişik yazılır. Var olmak ise birleşik isim değil bir tamlamadır. Bu nedenle bu sözcüğün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
TDK ne varki doğru yazılışı birleşik mi veya ayrı mı diyenler, burada kullanılan - ki bağlaç olarak görev aldığı için ayrı yazılması uygun olandır.
VAROLUŞ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Şimdiki zamanda "Yiyo" oluyor, kök.. "Yiyorum, yiyorsun, yiyor.. (Yazı dilinde yiyiyorum, yiyiyorsun, yiyiyor..) Doğru.. Yemek fiili düzensiz..
Bu kelimenin var olmak mı, varolmak mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı var olmak şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
TDK'ya Göre Vardiya Kelimesinin Anlamı
Türk dil kurumuna göre Vardiya kelimesinin sahip olduğu anlam bir iş yerinde bulunan işçilerin sırayla çalışması şeklinde ifade edilebilir.
Ola Gelmişti Nasıl Yazılır
gibi ifadelerde -gelmek birleşik eylemi bitişik yazılır yani "olagelmişti" yazımı doğrudur. Bununla birlikte "var olmak" fiili ayrı yazıldığı için "var olagelmişti" şeklinde, var kelimesini ayırarak yazmak doğrusudur.
TDK'ya göre varlık, mevcut olan, gözle görülebilen, temas edilen şey ya da kimse anlamına gelir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
VARSAYMAK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin varsaymak mı, var saymak mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı varsaymak şeklinde olmalıdır.
Doğru kullanımı yer elması şeklinde olmalıdır.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri