5. Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış
1. Başı durmadan sallanan (kimse): Yanındaki sallabaş refîkine diyordu ki: Artık yakanı indir, burası gazino (Ahmet Râsim). 2. mec. Söylenen her şeyi düşünmeden tasdik eden (kimse).
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
TDK'ya göre karmakarışık kelimesinin doğru yazılışı "karmakarışık"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Hoşgörü yazımı hoş ve görü kelimelerinin birleşiminden oluştuğu için bitişik yazılır. Hoş kelimesi anlamlı bir sözcük olmasına rağmen bağımsız bir şekilde kullanılmadığı için görü kelimesi ile birleşerek bir kelime oluşturmuştur. Hoşgörü TDK kaynaklarında da bitişik yazılmıştır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
İyiliksever, uçaksavar, nemölçer örneklerinde ise terimler iki addan (isim) oluştuğu ve son kelime -ar (-er) ile bittiği için bitişik yazılmıştır.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
etmek için başlarını 360 derece döndürebilirler.
Halk arasında sallabaş hastalığı (delibaş, kafa sallanması, titremesi, döndürmesi, geriye yada öne doğru çekim hareketi) olarak bilinse de böyle bir hastalık yoktur. Bu yaşanılan kafa döndürme, kafa titretme durumu farklı bir hastalığın kanatlı üzerindeki kalan etkisidir.
Eğer hastalık önlenmezse kuş kısa sürede hayatını kaybeder. Sallabaş Hastalığının Sebepleri : Hastalık genelde kuşun yemeğinden, ortamın havasından veya kafes kirliliğinden ötürü bulaşır. Alınacak Önlemler : Kuşun kafes temizliğine mutlaka özen gösterin. Kafesini her hafta mutlaka temizleyin.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
afyon ruhu, katran ruhu, lokman ruhu, nane ruhu, tuz ruhu vb. ç. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb.
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
pdk de diyor ki yol sözcükleri ayrı yazılır. yani bu mantıkla şıklara bakıyorum. kara yolu ayrı yazılır. hava yolu ayrı yazılır. keçi yolu bu da ayrı yazılır. deniz yolu bu da ayrı yazılır. ancak otoyol bitişik yazılır.
TDK'ya göre inisiyatif kelimesinin doğru yazılışı "inisiyatif"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri