Budama: Uzun ömürlü bitki olduğundan dolayı salon çamını ara sıra budamaya gerek duyabilirsiniz. Koyduğunuz yere ve bitkinin yetişmesine göre budama süresini ayarlayabilirsiniz. Fakat dikkat, budama işlemi yaparken havanın soğuk olmamasına dikkat edilmeli, budama işlemi için yaz veya ilkbahar mevsimini seçmelisiniz.
Salon Çamın da birden fazla dal ve gövde var ise bunların bir tanesini köke yakın bir noktadan ayrılır. Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlanır. Bu işlemden sonra köklenmiş dalı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksı yardımıyla dikerek yeni bir arakorya ağacı elde edilir.
Bakımı biraz uğraştırabilir fakat uygun koşullar sağlandığında sizi yormayacaktır. Nemli ortamları çok sever ve direkt güneş ışığından hoşlanmaz. Sulama: Araucaria (Salon Çamı), suyu seven bir bitkidir. Yaz aylarında (bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak) sıklıkla sulanması önerilir.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
Yaz kış yeşil kalan salon çamı doğal ortamında 50 metreye kadar uzayabilirken anavatanı dışında en fazla 10 metreye ulaşır. Salon çamı iç ve dış mekanlarda süs bitkisi olarak kullanılmasının yanısıra Noel ağacı olarakta kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Sulama: Salon çamı toprağı nemli kalacak sıklıkta ve miktarda sulama yapılarak bakılması gereken bir bitki. Dolayısıyla sulama sıklığı ve miktarı yaz ve kış aylarında farklılık gösteriyor. Kışın daha az sulama yapmanız yeterli olurken havaların sıcak olduğu yaz aylarında sulama sıklığını artırmalısınız.
Aşırı sulama yapıldığı zaman küçük çam ağaçlarını kökleri genelde sürekli sulu kalır. Bu da çam ağacının istemediği bir durum olduğu için kuruma yaratır. Aynı zamanda afet gibi bazı kuraklıklar yüzünden de küçük çam ağaçları kurur.
Sıcaklık ve Nem
Tropikal bir bitki olduğu için soğuğa dayanıklı değildir. Bu sebeple yetiştirilme alanının minimum 20°'nin altına düşmemesi önerilir.
Dünya çapında bir iç mekan süs bitkisi olarak, tropikal ve subtropikal iklime sahip yerlerde aynı zamanda bahçede süs ağacı olarak kullanılır.
Çam fidanı, tohum yöntemi ve aşılama yöntemi kullanılarak çoğaltılabilir. Kozalakların içinde bulunan tohumlar kullanılarak çoğaltılma yapılabilir.
Arokaryalar güneş ışığından mahrum kaldığında, az sulandığında ve su ile yaprakları fısfıs yapılarak yıkanmadığında yapraklarını bu şekilde döker.
Salon bitkilerinizin toprağının perlit, vermikülüt, kompost ve torf ile güçlendirmeniz onun gelişimi açısından faydalı olacaktır. Ayrıca bitkileriniz için humuslu toprak seçmeniz onun gelişimi açısından faydalı olacaktır. Tüm toprak çeşitlerimizi toprak kategorimizden inceleyebilirsiniz.
Prenses çamı için ideal olan konum bol güneş alan bir pencere pervazıdır. Aşırı derecede güneş ile karşı karşıya kalmayı genel olarak iyi bir şekilde tolere edebilmektedir. Bu niteliği sayesinde, yaz aylarını açık alanlarda da geçirebilir.
Toprağın ise 3'te biri killi ya da kırmızı toprak olmalıdır. Aynı ölçüde dere kumu ya da hayvan gübresi de konulmalıdır. Tohumun derinliği ise fazla olmamalıdır. Derine ekilmesi halinde filizlenme zor olacaktır.
Çam ağacı iğne yapraklı bir bitki olduğundan, geniş yapraklı bitkiler gibi su kaybı fazla olmaz. Bu nedenle de suya ihtiyacı az olur. Güneş ışığı ağacın gelişimini olumlu yönde etkileyeceğinden, güneş ışığı alan bir yerde yetiştirmeye özen gösterilmelidir.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Yuka bitkisi kış aylarında olduğundan daha az suya ihtiyaç duyar. 10 güne bir sulama bitkiniz için yeterlidir. Yaz aylarında ise hafta 1 kez sulamasını yapabilirsiniz. Bitkinize vereceğiniz su oldukça önemlidir. Klorlu bir çeşme suyu kullanırsanız, bitkinin yaşama süresini azaltmış olursunuz.
Dağ Palmiyesi Bakımı İçin İnce Detaylar
Kış mevsiminde sulamayı daha az yapın, toprağı yalnızca nemli tutun. · Dağ palmiyeleri kuru havaya karşı dayanıklıdır fakat bu yaprak ucunun kahverengiye dönmesine sebep olabilir. Kapalı balkonda veya fazla soğuk zamanlarda poşet ile sararak bitkiyi muhafaza edebilirsiniz.
“Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktığında, oraya çık ve ağaçlarını sula. En kritikliğinizle başlayın ve zamanın izin verdiği şekilde yolunuza devam edin.
Yaprak kenarları sarıya çalar. Yapraklar dallarda spiral oluşturacak şekilde dağılır. Şili arokaryası çok yavaş büyür. Yıllık büyüme ender olarak 30 cm.den fazla olur.
Çam ağaçlarındaki koruma ile ilgili; zirai ilaç satan yerlerde bulunabilen bakır oksit ile, 1 ton suya 250 ml oranında bir karışım elde edilir. Bu karışım, ağaçların gövdelerine basınlı püskürtme makinası ile birkaç gün arayla birkaç kez uygulanır.
Sulamadan sonra fazla suyun tamamı drenaj deliklerinden akana kadar beklenmelidir.; Tropikal bir bitki olduğu için soğuğa dayanıklı olmayıp aşırı sıcaklardan da korunarak bakılmalıdır. Bulunduğu ortamın 12° C'nin altına düşmemesi önerilir.; Yenilmesi durumunda toksik etki göstermediği için evcil hayvan dostlarımızın ...
Tüm çam çeşitleri için, dayanıklılık ve hızlı gelişme sağlayan özel katı gübre. Dikim sırasında dikim çukuruna bir avuç (yaklaışk 50-60 gr.) serpiniz. Toprakla karıştırıp dikim ve sulama yapınız.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Bu ağaçların boyları türüne göre değişir. Ayrıca bazı türü bin yıla kadar yaşam sürebilirken bazı türleri ise 100 ila 300 yıl arasında yaşayabilir. Çam ağacı familya olarak çamgiller yani Pinaceae ailesine bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri