Salon için 25 metrekare, çocuk odası için 10 metrekare, misafir odası için 10 metrekare, mutfak için 9,5 metre kare, hol için 9 metrekare en ideal ölçülerdir. Aşağıda verilen ölçülere göre 3+1 daire net alanı en az 90 metrekare, en fazla 121 metrekare olmalıdır.
Standart Yatak Odası Ölçüleri
75 cm'lik bir mesafe olmalıdır. Bu ölçü standart kabul edilen bir ölçüdür. Tek kişilik yatak için 90*190 cm, 100*190 cm, 100*200 cm ölçüleri ideal olacaktır. Çift kişilik yataklar için ise 145*190 cm, 190*190 cm, 150*200 cm, 200*200 cm ölçüleri yeterli olacaktır.
Bakanlık açıklamasında, imar Yönetmeliği'nde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Düzenlemeye göre içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
MADDE 23 – (1) Uygulama imar planında, aksine bir hüküm bulunmadığı durumlarda bahçe mesafeleri; a) Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5.00 metredir. b) Yan bahçe mesafesi ile kamusal alanlara komşu olan bahçe mesafeleri en az 3.00 metredir. c) Arka bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.
Bina girişlerinde aşağıdaki şartlara uyulur: Bina giriş koridoru genişliği ana merdivene ulaşıncaya kadar umumi binalarda en az (2.20) m. dir.
İlgili 32 soru bulundu
İdeal bir ev kaç metrekare diye düşünüldüğünde salon, genişlik açısından en can alıcı kısımlardan biridir. Kullanışlı ve ferah bir salonun hayalini kuranlar, 2+1 dairede salonun kaç metrekare olduğunu merak ediyor olabilir. Bu tip konutlarda normal bir salon, 24- 32 metrekare arasında yapılır.
Salon için 25 metrekare, çocuk odası için 11 metrekare, misafir odası için 11 metrekare, mutfak için 10-15 metre kare, hol için 13 metrekare en ideal ölçülerdir. Aşağıda verilen ölçülere göre 4+1 daire net alanı en az 102 metrekare, en fazla 135 metrekare olmalıdır.
Çekme mesafesi ihlali durumları, dava açılmasına ve ceza ödenmesine neden olabilecek yaptırımlara kadar götürebilir. Çekme mesafesi aynı zamanda, plan ya da ilgili Yönetmelik ile belirlenmiş bulunan, binanın yola ve /veya komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafeyi ifade eder, şeklinde de tanımlanabilir.
Planda veya planda olmaması halinde bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan, yapının yola ve komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafe.
Çekme Mesafeleri ve çıkmaların hesabı ( Merkezi İmar):
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
a) 1 inci maddesiyle 5 inci maddeye eklenen otuz birinci ve otuz ikinci fıkralar ile 2 nci, 3 üncü, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddeleri yayımı tarihinde, b) Diğer hükümleri 1/7/2023 tarihinde, yürürlüğe girer.
Banyo ölçüsü
Bir apartman dairesindeki bir banyonun ölçüsü optimumda 15 metrekaredir. Yeni imar yönetmeliğine göre banyo (yıkanma yeri) ve tuvaletin bir arada olduğu alan, 4.20 metrekareden küçük olamaz. Bu ölçülere, alanın temel eşyaları rahatlıkla girmelidir.
Yatak odalarının minimum 9 m² olması gerektiğini göz önüne aldığımızda bundan daha küçük bir oda mobilyaların yerleştirilmesi konusunda problemleri beraberinde getirebilir. Mümkünse yatak odası olarak seçilecek odanın en az 11 m² olmasına dikkat edilmelidir.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz. Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.
İmara aykırı yapılar; ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, tehlikeli yapılar ve taşkın yapılar örnektir. Bu yapıların her birinin mevzuata aykırı olması uygulamada farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olur.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Bina cephesi konutlarda ve işyerlerinde minimum (6.00) m. olup blok uygulamalarında (40.00) m.yi aşamaz. Konut dışı kentsel çalışma alanlarındaki uygulamaların plan kararıyla yapılması zorunludur. Madde 14 - Yapılacak yapıların: 1) Ön ve yol kenarına rastlayan yan bahçe mesafelerini minumum (5.00) m.`dir.
Öncelikle salonda aklınızda bulunması gereken net bilgilerden bir kaçını sıralarsam; Karşılıklı oturma alanları arasında 150 cm (en az) boşluk olmalıdır. İki mobilya arasında genişlik mesafesi 60 cm olmalı. Oturma alanlarının ortasına sehpa koyacak isek oturma birimleri arasında 60 cm mesafe olmalıdır.
a) Binanın toplam kulanım alanı asgari 400 m2 olmalıdır.
Dört kenarı 1 metre olan bir kare 1 metrekaredir. M2 = en(metre) ile boy'un(metre) çarpımı sonucu çıkan metrekare denir. Örnek; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri