Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır.
Halk arasında şambali, şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinen bu şerbetli tatlı türü, özellikle Ramazan döneminde yoğun ilgi görmektedir. Her ne kadar adında Suriye kenti Şam'ın adı geçiyor olsa da geleneksel Türk mutfağının en sevilen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış. İzmir Ticaret Odası tarafından tıpkı boyoz ve kumru gibi coğrafi tescille onurlandırılmış yerel bir lezzet şambali. Tamamen İzmir'e özgü ama Balkan kökenlilerin yoğun yaşadığı Manisa'da da biliniyor.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Şambalisi; irmik (buğday irmiği), şeker (toz şeker), süt veya yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen bir tatlı çeşididir.
irmik içeriği sebebiyle revaniye benzetilse de, bambaşka lezzeti olan bir tatlıdır. şam tatlısı revani gibi süngerimsi, kek kıvamında olmaz. dişe daha bir sert gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır. İzmir'in yöresel yemekleri kategorisinde akla gelen ilk şey boyozdur.
Şambali Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Fırına verilmeden önce tatlı hamurunun üstü badem veya fıstıkla süslenebilmektedir. Eğer hamuruna yağ koyarsanız kek gibi süngersi bir kıvam elde edersiniz, bu da tatlınızı Şambali tatlısı olmaktan çıkarır, revani olur.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Kemeraltı, İzmir. İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nın iyi lezzet peşinde koşanlar için tam anlamıyla bir cennet olduğunu daha önce belirtmediysek şimdi belirtelim. Zira Hisarönü'ndeki Kemeraltı Çarşısı bir taşla 3-5 fevkalade lezzet vurabileceğiniz yegane yerlerden.
Şambali, adından da anlaşılacağı üzere Suriyenin Şam kentine ait bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir yörelerinde sıkça yapılır. Şambali üzerine tarçın ekerek de tüketilebilir. Bir diğer usül de arasına dondurma ya da Halep işi olarak da bilinen kaymak sürerek yemektir.
Kaymaklı ve Tarçınlı olarak'ta tüketilebilen Şambali için sizlere önerim; Hisarönü Şambalicisi.. küçük bir dükkan'da bu işi yapıyorlar.. hergün onlarca tepsi Şambali satıyorlar.. genellikle sıra beklediğiniz bu mekan,1942 yılından beri İzmir'lilere bu güzel lezzeti sunuyor..
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir'de camekanlı motorlarda satılanları meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye'nin Şam kentine özgü bir tatlıdır.
Şam tatlısının orijinali sadece irmikle yapılır.
Şam tatlısı tarifi esnasında dikkat çeken en önemli özelliklerinden bir tanesi de içinde yumurta ve un olmaması. Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısının en önemli noktalarından bir tanesi de içinde yağ da bulunmuyor olması.
Pişirme süresi: Yaklaşık 30 - 35 dakika
Kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve ocağı kısın. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Doğu Karadeniz'de Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunan pepeçura, neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yere sahiptir. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzettir. Laz böreği ve Hamsiköy sütlacı da, kuzeyin incisinin özgün tatlılarındandır.
REVÂNİ i. (Fars. revġanі “çörek, poğaça”dan) Yumurta, şeker, irmik ve unla yapılan bir tatlı: Tezkîr için feth-i Revan ni'meti şükrün / Mecliste gerek kim gele helvâ vü revâni (Nedim'den).
Ramazan tatlılarından bir klasik olan revani tatlısının bir diğer adı yoğurt tatlısıdır.
Revani ile yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Revani, gözenekleri çok, bol yumurtalı olduğundan rengi sapsarı ve yumuşacık süngerimsi bir tatlıdır. Kıvam olarak pandispanyaya benzer. Yoğurt tatlısı; daha sert, daha açık renk ve daha az kabarık hatta kıvam olarak Şam tatlısına benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri