Başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret almıştır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.
Güzel yöremiz Hatay'ın künefe kadar olamasa da en meşhur tatlılarından biridir şam balı tatlısı. Suriye'nin başkenti Şam'dan Türk mutfağına gelen bir tatlı.
İrmik, şeker, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen, günümüzde İzmir'e özgü bir tatlı çeşidimiz.
Şambali ya da şambaba olarak da bilinen Şam tatlısı, Batı Anadolu'nun en sevilen, en popüler tatlılarının başında geliyor.
Şambali nereye bağlı? İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış. İzmir Ticaret Odası tarafından tıpkı boyoz ve kumru gibi coğrafi tescille onurlandırılmış yerel bir lezzet şambali. Tamamen İzmir'e özgü ama Balkan kökenlilerin yoğun yaşadığı Manisa'da da biliniyor.
İlgili 42 soru bulundu
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir'de camekanlı motorlarda satılanları meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye'nin Şam kentine özgü bir tatlıdır.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Kemeraltı, İzmir. İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nın iyi lezzet peşinde koşanlar için tam anlamıyla bir cennet olduğunu daha önce belirtmediysek şimdi belirtelim. Zira Hisarönü'ndeki Kemeraltı Çarşısı bir taşla 3-5 fevkalade lezzet vurabileceğiniz yegane yerlerden.
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Şambali tatlımızın şerbeti için toz şeker ve suyu tencereye alarak karıştıralım. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve 15 dakika daha kaynatalım. Fırından aldığımız tatlıyı üzerindeki izlerden geçerek keselim. Sıcak şambalinin üzerine sıcak şerbeti gezdirerek dökelim.
Toz şekerin üzerine süt konularak şeker eriyene kadar karıştırılır. Üzerine irmik ve karbonat eklenerek karıştırmaya devam edilir. Kıvamı sulu olursa, az az irmik ilave edilip karıştırılır. Harç hazırlanınca Şam tatlısının dağılmaması ve topaklanmaması için, bir defa mikserden geçirilir.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
Şambali, adı her ne kadar Ortadoğu çağrışımı yapsa da Balkan kökenli bir lezzet. Balkanların ünlü lezzeti revani ile Ortadoğu'nun ulu lezzeti Halep tatlısının savaş yıllarının zorlu koşullarına ayak uydurulması sonucu doğmuş. İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış.
Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine harcında un, yağ ve yumurta içermez. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Üstü ve altı daha kıtır olur.
İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp 15-20 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Burada amaç şekerin erimesi. karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip bir 5 dakika kadar daha çırpıyoruz. Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden 3-4 yemek kaşığı kadar irmik serpiyoruz. Hazırladığımız harcı döküp üstünü düzlüyoruz.
İzmir Şambalisi; irmik (buğday irmiği), şeker (toz şeker), süt veya yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen bir tatlı çeşididir.
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir.
Şambali (Hamuru Sütlü) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için: 1. 5 su bardağı süt. 1. 5 su bardağı toz şeker.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tatlı sıcakken dilimlenir ve şerbetiyle buluşturulur. 2-3 saat dinlendirilip servis edilir. Afiyet olsun.
Kıvamı olmamış şerbeti tatlı güzelce çekmez ve sulu bir şekilde kalabilir. Bu nedenle bu maddeler oldukça önemli. Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbetli tatlı buzdolabında kaç gün durur? Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Üzerine açık yer kalmayacak şekilde dövülmüş ceviz serpilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişen şambali fırından çıkartılıp 1-2 dakika bekletikten sonra soğumuş olan şerbeti her yerine dökülür ve soğumaya bırakılır.
Şambali | 1 KG (12 Parça)
*Son tüketim tarihi, gönderim tarihi itibarıyla 15 gündür.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri