Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Samsun'un Atakum ilçesinin özellikle sahil bandının birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski taşıdığını bildirdi.
Doç. Dr. Bahadır, "Litoloji, faya uzaklık, yer ivmesi, jeomorfolojik faktörler, sıvılaşma problemi gibi verileri kullanarak analizler yaptık. Analizler neticesinde özellikle Atakum ilçesinin sahil bandı dediğimiz kesimi, birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski içermektedir.
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Deprem, 26 Kasım 1943 tarihinde saat 01:20'de meydana gelmiş ve doğuda Taşova'dan, batıda Ilgaz'a kadar uzanan yaklaşık 45.000 km2'lik bir alanda etkisini göstermiştir.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde 26 Kasım 1943 Cuma günü saat 22.20'de (UTC) M=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiş, 1400'ü ilimizde olmak üzere 2300'e yakın insan yaşamını yitirmiş, 5000 kişi yaralanmış ve çok sayıda insan evsiz kalmıştır.
Samsun şehir merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam, Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer alıyor.
Bunlardan birincisi Kafkas bindirme kuşağı ve bu zondaki ters faylardır. Kafkas sıkışma kuşağı nedeniyle bu bölgede bindirme türünde derin depremler meydana gelebilme olasılığı bulunmaktadır. İkinci zon, Archangelsky sırtını sınırlayan normal fay zonlarıdır ve Samsun-Sinop açıklarında yer almaktadır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Samsun Körfezi'nde saat 03.10'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiği açıklandı. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Samsun'a bağlı Asarcık, Ayvacık, Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ilçeleri birinci derecede deprem bölgesinde.
Samsun'da deprem: Karadeniz'deki diğer illerden de hissedildi - 11.03.2024, Sputnik Türkiye. Samsun'da deprem meydana geldi. Gece saat 03.10'da meydana gelen depremin merkez üssünün Atakum ilçesi olduğu belirlendi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Samsun'da 4.0 Şiddetinde Deprem!
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
Samsun'dan da hissedildi. Son deprem verilerine göre meydana gelen Tokat depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine de yansıdı. Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğünde deprem, Samsun'dan da hissedildi.
TSUNAMİ UZAK BİR İHTİMAL DEĞİL
Özellikle 1598 yılında Sinop ve Samsun kıyılarındaki tsunamide çok sayıda can kaybı yaşanmış. Bu veriler, Samsun ve özellikle yapılaşmanın en yoğun olduğu Atakum'un 20 kilometrelik sahili için tsunami riskinin uzak bir ihtimal olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Haritada IX ve daha büyük şiddet gös- teren yerler birinci derece deprem bölgesi- ni, VIII şiddetinde bulunan yerler ikinci de- rece deprem bölgesini, VII şiddetinde bulu- nan yerler üçüncü derece deprem bölgesi- ni ve VI şiddetinde bulunan yerler dördün- cü derece deprem bölgesini, diğer yerler de tehlikesiz bölgleri ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri