Bilim, sanat, edebiyat, tıp, hukuk, spor ve bazı meslekler içerisinde kelimelerin anlam bulmuş hali olan sözcüklerin tamamı terim anlamlı kelimelerdir.
Sözcüklerin birincil anlamı ve varsa bu anlamla ilişkili olan diğer anlamları gerçek anlam olarak adlandırılır. Örnek: Batık geminin enkazına ulaşıldı. Bilim, sanat, spor ya da herhangi bir meslek dalıyla ilgili özel bir kavramı, varlığı karşılayan sözcükler terim anlamlıdır.
Terim; çeşitli bilim, sanat, meslek, spor dallarında kullanılan; bunlarla ilgili varlıkları, durumları, olayları karşılayan sözcük. Terimler genel konuşma ve yazı dili dışında kalan, uzmanlık isteyen özel uğraş alanlarına ait kavramları ifade etmeye yarayan, sınırlı anlamlara sahip sözcüklerdir.
Tıp, bilim, edebiyat, sanat, hukuk, spor ve bazı meslekler içerisindeki kelimelerin anlam bulmuş hali olan sözcüklerin bütünü terim anlamlı olan kelimelerdir. Terim anlamlı kelimelerin kullanımıyla birlikte ise terim anlamlı cümleler kurulur.
Türkiye ormancılık yazılı kaynaklarında "Orman(-lar)", "Ormanlık Alan" ve "Orman Alanı" en sık kullanılan terimlerdir. Orman terimi, tanımlanırken, ormanlar, ormanlık alan ve orman alanı terimleri tanımlanmadan çeşitli bilim dallarınca ve mevzuatta kullanılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
TERİM NE DEMEK? Bir konuyla ya da bilim, sanat, meslek dalıyla ilgili konuya has sözcükler terim olarak adlandırılır. Örneğin tıp terimi, müzik terimi, psikoloji terimi, bilgisayar terimi gibi üst başlıklar altında pek çok sözcük yer almaktadır.
"Ağaç" terimi genel bir deyiş olarak kullanılıyor olsa da bir ağacın ne olduğuna dair ne botanik olarak ne de ortak dilde evrensel olarak kabul görmüş kesin bir tanım yoktur.
Coğrafi terim
Akarsu: Yeryüzünde ve yeraltında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli ya da zaman zaman akan suların genel adı.
Böylece Kur'ân-ı Kerîm'de arz coğrafî, dünya ise dinî ve ahlâkî bir terim olarak yer almış; dünya kötülenir veya hafife alınırken kozmik varlığı değil burada sürdürülen ve âhiret kaygısını geri planda bırakan hayat tarzı kastedilmiştir. Dünya sahih hadislerde de bu anlamda kullanılmıştır (bk.
Türkçede yalın halde bulunan ve herhangi bir ek almamış olan kelimelere kök denir. Yukarıdaki cümlelerde kullanılan "kök" sözcüğü terim anlama karşılık gelir.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Matematik Terimi: Matematik sayıların, aritmetiğin, cebir ve geometrinin bütününe verilen bir bilim dalıdır.
Kadavra, anestezi, cerrahi, nota, üçgen, çarpma, zarf, yüklem, mahkeme, kafiye, mesnevi, divan, ortaç, gövde, gol, şut, hakem, penaltı gibi kelimeler ve daha çok fazlası terim anlamlı kelimelerdir.
Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.
Yani örneğin bir futbol ele alındığında futbol içerisinde konuşulan tüm bilgiler terim olarak değerlendirilmektedir.
Sol anahtarı, portenin (dizek) ikinci çizgisi üzerine konulan ve çizgiye adını veren anahtar. Portenin 2. çizgisinden başlayıp bu çizgiye adını veren ve ince sesleri göstermeye yarayan bir anahtardır. Tiz seslerin gösteriminde kullanılır.
Tiyatro sanatına ait olan bir terim olan kulis kelimesinin başka anlamları da bulunmaktadır. Kulis Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kulis kelimesi anlam olarak sahnenin arkasında kalan bölüm şeklinde açıklanmaktadır.
2.Dünya, yeryüzü, yer küresi.” A.g.e., I, 149. “Dünya: 1.Yeryüzü, yaşadığımız âlem.
Diğer taraftan, Britannica Ansiklopedisi, yüksekliğe sınır koymadan, kavramı sadece "jeolojik açıdan standartize edilemeyen terim" olarak ifade eder. Dağın herhangi bir yanına yamaç denir.
Dalga (veya eski ifadesiyle mevce), bir fizik terimi olarak uzayda ve maddede yayılan ve enerjinin taşınmasına yol açan titreşime denir. Dalga hareketi, orta parçaların yer değişimi sıklıkla olmadan, yani çok az ya da hiç kütle taşınımı olmadan, enerjiyi bir yerden başka bir yere taşır.
Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır. Denizler Dünya yüzeyinin %70'ini kaplamaktadır. Yeryüzünde kapladıkları 1.338 milyar km3 hacimle dünya üzerindeki su varlığının %96,5'ini oluşturmaktadırlar.
Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Boğaz, kara parçaları arasında denizin çok daralmış yeridir. İki kara parçası arasında uzanan geçit biçimindeki coğrafi şekillere verilen addır. Bir başka deyişle boğaz, doğal kanallara verilen isimdir.
Kelimelerin sözlük anlamına gerçek anlam denir. Eğer bir kelime gerçek anlamı dışında başka bir manada kullanılıyorsa mecaz olarak nitelendirilir. 5. sınıflar için gerçek, mecaz ve terim anlam konusunu örnek cümlelerle anlattık. Bir kelimenin belli başlı alanlarda kavram olarak kullanılmasına terim anlam denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri