Yaratıcı bir kişi olarak üstün duyarlıkta olan sanatçının bazı özellikler taşıdıgını görürüz. Meraklıdır, çevresinde olanları takip eder, olayları analiz edip onlardan sentezler yapar. İstün bir algılama yetenegine sahiptir. Psikolojik açıdan özgür olmak ister, kendi bildigini yapar.
Kendisi üzerinde çalışmalı, derinleşmeli, ruhunu eğitmeli zenginleştirmelidir ki, hünerin kaplayacağı bir şey olsun ve meçhul bir elin kaybedilmiş eldiveni gibi, bir elin nafile ve boş görünüşlü olmasın.(TURGUT, İhsan; Sanat Felsefesi.) Sanatçı toplumu iyi tanımalı, toplumun sorunlarını dile getirmelidir.
Sanat, estetik değer ve kaygı taşır. İnsanda hayranlık uyandırır. Evrensellik, güzellik, yaratıcılık, etkileyicilik özelliklerini taşır. Herkes için farklı algılamalara sahiptir, farklı yorumlara açıktır.
Sanatçı Nedir, Kime Sanatçı Denir? Genel bir tarif olarak, bir düşünceyi ya da bir görselliği en güzel şekliyle yansıtan veya ifade edebilen kişiye sanatçı diyoruz. Zanaatkâr, her hangi bir maddeyi faydalı olsun diye yapar veya ortaya getirir; sanatçı ortaya getirdiği materyali güzel ve özgün olsun diye işler.
İlgili 22 soru bulundu
Sanatçıyı diğer insanlardan ayıran, onun kişiliğidir. Onun hayal kurma gücü, duyarlığı, duygululuğu, çağrışım zenginliği, gerilim sürekliliği ve sabrı gibi özellikleridir.
Yani sanatçı nedir, biliyor musunuz? Sanatçı, yaratıcı ruhunu becerileriyle harmanlayan, sanatın herhangi bir dalında fikirlerini, düşüncelerini insanlara ileten, ürettiği eserlere estetik ve güzellik katan kişidir. Unutmayın; beceri, herhangi bir alanda, herkes tarafından öğrenilebilir ve geliştirilebilir.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz. Bu noktada sanatçıların benimsedikleri idealler de sanatı icra etmenin amacında belirleyici olabiliyor.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi; gözlem yapma, özgün buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir.
Sonuç olarak Sanat, deha düzeyindeki zekanın, var olana karşı tepkisinin, tutarlı bir bütünlük içerisinde somutlaştığı bir alandır. Sanatçı, zekası ve sezgileriyle çağının önünde giden insan olduğu için, gerçek sanatın anlayanı azdır.
Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok.
Gerçek sanatçı olmak için sanatın her dalında eserler yaratılabilir; yani Orhan Kemal nasıl edebiyat dalında gerçek bir sanatçıysa Picasso da resim sanatının gerçek sanatçılarındandır. Aynı şekilde Aşık Veysel müzikte, Rodin heykelde, Zihni Göktay tiyatroda, Mimar Sinan da mimaride gerçek bir sanatçıdır.
Kimi zaman eser bir resim olabilir kimi zaman ise bir heykel olabilir. Sanat eserlerinin amacına gelince, sanat eserinin amacı doğrudan fayda sağlamak ya da doğruluk olarak gösterilmez. Sanat eserinin asıl amacı güzelliktir ve insanlarda güzel duyguları uyandırmayı sağlar.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanat eseri şeffaf olmalı, kuşkulu ve karanlık hiçbir nokta taşımamalıdır. Sadece bu kadarla değil, sanatçının var gücüyle, bütün benliğiyle ortaya konulmuş olması gerekir. Aksi halde, ortaya çıkan sanat eseri, sanatçısına lâyık bir eser olmaz.
Buna göre tasarım elemanları; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk- doluluk, tasarım ilkeleri ise denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir.
Güzel sanatlar insanda hayranlık, estetik heyecan uyandıran, ince bir duygudan, üstün bir sezgiden doğan müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanatlardır. Güzel sanatlar; insanlarda heyecan, zevk, hayranlık yaratan sanatlardır.
Sanatçı ruhlu kişilikler ilgi çekmeyi, gözlerin onların üzerinde olmasını severler. Karizmanın, havalı tavırların, auranın hastasıdırlar. Bunu belli etmenin en kestirme yolu da kıyafetleridir. Size çok farklı gelen kıyafetlere hazırlıklı olun.
En çok bilinen tarih öncesi sanat eserleri, kıta Avrupasındaki hayvanları, özellikle de Fransa'nın Dordogne bölgesindeki Lascaux'daki hayvanları betimleyen büyük Paleolitik mağara resimleridir.
Oyuncu (aktör veya aktris), dramatik bir yapımda rol alan ve sinema, televizyon, tiyatro veya radyoda bir karakteri canlandıran sanatçı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri