Cam bardak, çekbaz, ayakkabı çekeceği, çatal, çelik yemek kepçesi, terlik, sandalye... Bunların hepsi silah sayıldı. Failler hakkında da, "silah sayılan aletle yaralama" suçundan dava açıldı
Silah, “savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç” olarak tanım- lanmaktadır. Diğer bir ifadeyle silah, uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden araç ve aletlerin tümünü ifade eder.
Dolayısıyla örneğin bir kalem ile yaralama suçunu teşkil eden bir fiil gerçekleştirildiğinde kalem bu suç bakımından silah niteliği taşıyacaktır.
Bir aracın TCK anlamında silah sayılabilmesi için, aynı zamanda bunun taşınabilir olması da gerekir. Bu nedenle mağdurun kafasını duvara veya sert zemine vurma durumunda suç silahla işlenmiş sayılmaz.
Kaynar suyun silah olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak cezanın artırılmasını istedi. Mahkemeler daha önce pet şişe, saksı, çanta ve terliği de silah olarak kabul etmişti.
İlgili 36 soru bulundu
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, olayda kullanılan terliğin Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesine göre, “Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler” tanımına girdiğini belirterek, terliğin, “silah” sayılması gerektiğine işaret etti.
Kanun koyucunun "fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli" olmak şartıyla her nesneyi, imal edilip edilmediğine ve hangi amaçla yapılmış olduğuna bakmaksızın silah kapsamına dahil ettiği, buradaki ayırıcı ölçütün "saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişlilik" olduğuna işaret edildi.
Kasten yaralamanın hafif olması hali ise madde 86/2'de '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
11.06.2015 Tarih. Dolu plastik kola şişesi, Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesi gereği silah niteliğindedir.
Cam bardak silah kabul edildi.
"KÖPEK CİSİM DEĞİL CANLIDIR, SİLAH OLARAK KABUL EDİLEMEZ"
"Terlik, taş, bardak, kül tablası, kemer, şişe, sandalye, kürek, oklava, tırnak çakısı, süpürge sapı gibi cisimler, bu bendin örnekleri olup, kullanıldığı suç ve kullanılma biçimine göre silah olarak kabul edilmelidir.
Suçta kullanılan levye demirinin sağlam ve muhkem olması, bereleyici özelliği nedeniyle saldırı ve savunmada kullanılması, vurulduğunda silah etkisi yaratması ve mağdurdaki yararın niteliği nazara alındığında silah olarak kabulü ile TCK.nun 457/1. maddesinin uygulanması gerekir.
Ancak bu vücut parçaları, doğaları gereği var olan organlarımızdır. Hukuki açıdan, bir şeyin silah sayılabilmesi için onun dışarıdan bir araç ya da alet olması gerekir. Bu sebeple, bir yumruk ya da diğer vücut parçaları, ne kadar güçlü olursa olsun, hukuki olarak “silah” olarak kabul edilmez.
Kurusıkı tabancaları evde, ofiste ya da arabalarda bulundurmaya herhangi bir yaptırım uygulanmamaktadır ve bu bir suç olarak görülmediği için yasaklanmamıştır.
Bunun dışında kalan bir şeyin “silah” sayılabilmesi için başka bazı özellikler aranır. Öncelikle bir şeyin silah sayılabilmesi için, bunun örneğin, çekiç, tornavida, balta gibi “maddi varlığı olan bir cisim” olması gerekir; bunlar matkap, pres, testere, kıyma makinesi gibi karmaşık yapıda da olabilirler29.
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle:12/5/2022-7406/3 md.)
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Anılan Kanun'un 265'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereği kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Türk Ceza Kanunumuzun 86/2. Maddesine Göre: "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Kasten öldürme suçunun çocuğa karşı işlenmesi durumu nitelikli kasten öldürme suçuna sebebiyet vermektedir. 18 yaşın altındaki çocuğun kasten öldürülmesinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Silah, Wilhelm Bubits tarafından 2005 yılında tasarlanmış olup ülkede üretilen ilk tabancalardır ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan birincil hizmet tabancasıdır. Caracal'ın F (full-size), C (compact) ve SC (sub-compact) olmak üzere üç modeli bulunmaktadır.
Bs., Seçkin Yayıncılık 2021) 263. Bu kapsamda sopa olarak kullanılan tüfeğin de her ne kadar mahiyetine uygun şekilde kullanılmamışsa da silah olarak kabul edilmesi gerektiği yönünde bkz.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi de 2017/18373 Esas, 2018/13449 Karar sayılı kararında televizyon kumandasının Türk Ceza Kanununun 6. maddesi kapsamında silah saymıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri